Az Európai Parlament 24 pontban sorolja azokat a kifogásokat, amelyekkel a testület szerint hazánk megsérti a jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utal velünk szemben az uniós források befagyasztására. Bár az állásfoglaláshoz érkeztek a szélsőjobbról módosítók, azokat végül leszavazták. Az állásfoglalás elfogadása nem jár jogi következményekkel, de politikai üzenetet azért hordoz. Az Európai parlament hét frakciójából öt terjesztette be a javaslatot. Ők együtt egyébként a testület többségét alkotó Európai Néppárt a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség és a Baloldal volt.

Az EP elítéli az uniós értékek aláásását célzó "magyar erőfeszítéseket"

  • Rendeleti kormányzás, a tanárok és az LMBTIQ+ emberek jogainak megsértése, és rendszerszintű korrupció ad újabb okot az EP szerint az aggodalomra
  • A képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hihetően tudná a Tanács soros elnökségének hivatalát betölteni 2024-ben
  • Az uniós források felhasználásával kapcsolatos aggodalmak fennállnak; ezek feloldása csakis politikailag és jogilag biztonságos környezetben legyen lehetséges

Legutóbbi határozatában az Európai Parlament komoly aggályait fejezte ki a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban, tekintettel a Tanács közelgő magyar elnökségére.

Az uniós értékek helyzetének további romlása

A képviselők többször kifejezték aggodalmukat az uniós értékek magyarországi helyzetével kapcsolatban, amely a „kormány szisztematikus és szándékos” eljárásai miatt tovább romlott, dacára annak, hogy az EP aktiválta a 7-es cikkely szerinti eljárást. Legutóbbi megállapításaik vonatkoznak például a törvények megfelelő parlamentáris vizsgálata és nyilvános konzultáció mellőzésével történő elfogadására, valamint a veszélyhelyzet szükségtelen használatára. További aggodalomra ad okot a képviselők szerint a visszaéléseket feltáró személyek védelmének használata az LMBTIQ+ emberek jogainak és a szólásszabadságnak az aláásására, valamint a tanárok szociális és munkavállalói jogainak megsértése is.

A határozat elítéli a magyar kormány EU-ellenes kampányait, amelyek az Európai Parlament szerint azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet az Unió alapértékeitől való eltérésről és a rendszerszintű korrupcióról. A képviselők felszólítják a kormányt, hogy a választásokat a nemzetközi szabványok szintjére emeljék, tekintettel különösképpen a közelgő 2024-es európai választásokra. Felhívják a figyelmet a megfélemlítést célzó eljárásokra is, mint például a titkosrendőrség látogatásai bizonyos, az ipar „stratégiai” ágazatához tartozó vállalatoknál, melyek célja hogy a Miniszterelnökhöz közel álló körök kiterjeszthessék befolyásukat ezekre. A 2022-es éves költségvetést a kormány 95 alkalommal változtatta meg rendeletekkel, amely kizárja a megfelelő ellenőrzés létét, és a hatékony pénzgazdálkodás hiányát jelzi - kifogásolja még az EP az elítélő határozatában.

A Parlament aggodalmak sorát fejezte ki a befagyasztott helyreállítási támogatások és a vonatkozó reformok miatt is.

Aggodalmak az Unió soros elnöksége miatt

A Parlament hangsúlyozta a Tanács elnökségének jelentős szerepét a jogalkotás segítésében, az uniós agenda továbbvitelének biztosításában és a Tanács más intézményekkel szemben történő képviseletében is. Az uniós jognak, értékeknek történő megfelelés és az őszinte együttműködés hiánya miatt megkérdőjelezi, hogy Magyarország a feladatait hitelesen be tudja tölteni 2024-ben. Emiatt azt kéri a Tanácstól, hogy megfelelő megoldást találjon és egyben arra figyelmeztet, hogy a Parlament megfelelő lépéseket fog tenni, ha ilyen megoldást nem talál.

A viharos európai parlamenti összefoglalót itt hallgathatják meg, magyar képviselők felszólalásaival is. A műsorban 6 perc 49 másodperctől Kelemen Dániellel, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászával Nagy Károly beszélgetett arról, hogy zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása. Az Európai Parlament többször is elhalasztotta az erről való szavazást év eleje óta, azonban a közelmúltban meggyőző többséggel elfogadta a rendelet szövegét, amelyet az Európai Tanács az elmúlt napokban egyhangúlag jóváhagyott. A legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.