Heti hírösszefoglaló

December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket. A konferenciát követő, értékelő esemény Brüsszelben, az Európai Parlament épületében volt. Az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság, illetve a konferencia munkájának motorját jelentő európai polgárok együtt vizsgálták meg, hogy milyen lépéseket tettek az európai intézmények a konferencián született javaslatok kapcsán.

Az értékelő ülést megnyitó Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke elmondta: „Az Európai Parlament az általa képviselt 450 millió európai polgár nevében teszi a dolgát az Európa jövőjéről rendezett konferencia javaslatainak megvalósítása során. A távlatos gondolkodáshoz bátorságra van szükség. Ha a polgárok javaslatainak végrehajtásáról van szó, akkor semmilyen változás nem lehet tabu. A konferencia és bemutatott javaslatok pedig nem az utolsó állomás. A jövőnek ugyanis sosem lesz vége. Nincs véges feladatlista, amit kipipálhatnánk. A jövő folyamatos munkát jelent. Pont úgy, mint az Uniónk.”

Háttér

A konferencia 49 javaslata kilenc témakörben 300 intézkedést ölelt fel, amelyek az európai polgári vitacsoportokban született ajánlásokon, a nemzeti vitacsoportok gondolatain, illetve a többnyelvű digitális platformon, a kilenc tematikus munkacsoportban és a plenáris üléseken lezajlott vitákon alapulnak. A három intézmény saját hatáskörének megfelelően kezdte meg a konferencia javaslatainak végrehajtását és a javaslatokból eredő munkát.

Heti döntések, témák

Akkumulátorok, elemek. Az Európai Parlament és az Európai Tanács megpróbálnak egyezségre jutni az elemek, akkumulátorok tervezése, gyártása és felhasználás utáni tárolása körében kialakítandó uniós szabályokról. Az új szabályozás növeli az Unió versenyképességét, stratégiai autonómiáját, valamint elősegíti az EU áttérését a körkörös és klíma-semleges gazdaságra. A tervezet olyan elemeket tartalmaz, mint a szemét kezelése, vagy az akkumulátorok fenntarthatóvá tétele és könnyebb kezelése.

Erdőirtás. Az európai parlamenti képviselők az erdőirtás-mentes termékekkel kapcsolatos megállapodásra törekednek a Tanáccsal. Az új törvény kötelezővé tenné annak ellenőrzését a vállalatok számára (úgynevezett kellő gondossági rendelkezés), hogy az Unión belül értékesített termékeket nem erdőirtással nyert területen állították elő (a világ bármely területén).

A COVID-19 társadalmi-gazdasági hatása a gyerekekre. Csütörtökön az Európai Parlament COVID-19 különleges bizottsága megvitatja, hogy a járvány milyen mentális-egészségi hatással van a gyermekekre és a tinédzserekre, az iskolabezárásokra és a távoktatás feltételeire, a hátrányos helyzetű fiatalokra, a gyermekjogok védelmére, valamint az oltási politikákra.

LUX Közönségdíj 2023. Reykjavíkben, Izlandon hirdetik ki a 35. Európai Filmdíj gálán azt az öt filmet, mely idén az Európai Közönségdíjért versenyez. A LUX Közönségdíj célja, hogy minőségi európai filmeket promótáljon, amelyek az Unió alapvető értékeit közvetítik (az emberi méltóság, egyenlőség, diszkrimináció-mentesség, befogadás, tolerancia, igazságosság és szolidaritás). (Szombat)

A képviselők és a politikai csoportok előkészülnek a december 12-15.-i ülésre, amelynek során Ukrajna bátor népe képviseletében az ukrán elnök, választott képviselőik és civil szervezetek veszik át 2022-es, a gondolat szabadságáért odaítélt Szaharov-díjat. Az EP-képviselők ezen kívül megfogalmazzák elvárásaikat 2023-ra vonatkozóan, készülve a december 15-16-i európai tanácsi ülésre. Vitáznak és szavaznak a megújuló energiát termelő erőművek létesítéséről, valamint az izraeli - palesztin konfliktus kétállami megoldási lehetőségéről is.  A plenárison megvitatják a demokrácia külső beavatkozásokkal szembeni védelmét, a COP27 klímakonferencia eredményeit, és meghallgatják Robert Golob szlovén miniszterelnököt az „Ez Európa” vitasorozat részeként.

A teljes adást itt hallgathatja meg. A műsor második felében Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével hallhatnak egy interjút, hogy milyen hatással lehet az EU olajpiacára és üzemanyag-ellátottságára a következő egy évben az Oroszország elleni újabb szankciósorozat.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.