Az elmúlt 168 óra hírei

 • A mai fiatalok nem értik a biztosítási piacot, de tudják, mi az a clickbait

  A Nagy Diák Tesztek keretein belül 300 ezer fiatal tudását mérték fel a közélet, kultúra és általános gazdasági témák területén.
 • Felújított lakást vennének a legtöbben, de annak meg is kérik az árát

  Nehéz helyzetben vannak a lakást keresők, mivel minőségi lakáshiány van a piacon, mondta az ingatlanszakértő.
 • IV. Magyar Versenyjogi Fórum - korszakváltás a Gazdasági Versenyhivatalban

  Az idei Magyar Versenyjogi Fórum témáit napjaink versenyjogi kérdései és a 30 éve működő nemzeti versenyhatóság működésében bekövetkezett korszakváltás adta. Az online rendezvény díszvendége Varga Judit igazságügyi miniszter volt.
 • Közösségi fotóarchívummal menti meg a kekszes dobozokba zárt családi emlékeket a Kézai Simon Program

  2020 decemberében indult útjára az a program, ami egy országos mozgalmat épít családi emlékeink megőrzése köré. Célja, hogy a régi családi emlékek lenyomatát digitálisan tárolja az utókor számára. Az egyébként könnyen feledésbe merülő családi történeteket privát és nyilvános feltöltéssel egyaránt feltölthetik a felhasználók. Az archívum az 1990 előtti dokumentumok feltöltését egy applikáció segítségével teszi lehetővé. A részletekről Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt a Tudatos Fogyasztó című műsorban. A műsorvezető Érczfalvi András.
 • Külföldi utazás az álom, de sokak maradnak idén is a Balatonnál

  A legtöbben belföldi utazást terveznek idén, a tavalyinál is nagyobb mértékben drágulhat a Balaton környéke.
 • Az már biztos, hogy a magyarok tengerpartra vágynak

  Több tízezren leadták már az előfoglalásukat az utazási irodáknál.
 • A Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja kiléptetné Németországot az EU-ból

  Az Alternatíva Németországnak párt tagjai az őszi választásokhoz közeledve vették fel az Európai Uniós tagság megszüntetését a politikai céljaik közé.
 • Egyre több versenytárssal kell megküzdenie a magyar borászoknak

  Az elmúlt években tapasztalható változásokat a klímaváltozással magyarázta az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.
 • Az Invitech is részese lehet a Tungsram sikertörténetének

  A 2020-as év egyik legnagyobb kihívása az amerikai szervereken elhelyezett adatmennyiség Magyarországra történő költöztetése volt.
 • Digitális Ötletverseny innovatív pénzügyi fejlesztések számára

  Az MKB Bank, az MKB Fintechlab, a Budapest Bank és a Takarékbank, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő partnerségével közös ötletversenyt (hackathon) indít. Az április közepén rendezendő kétnapos online eseményre olyan kreatív csapatok jelentkezését várják, amelyek innovatív pénzügyi ötletekkel képesek segíteni, akár a gazdaság újraindítását is. A legjobbak tapasztalt mentorok segítségével fejleszthetik tovább elképzeléseiket, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak, sőt akár befektetőt is találhatnak.
 • Újra 360 alá erősödött a forint

  Emelkedő infláció és elszaladó államháztartási hiány mellett is erősödni tudott a héten a forint. Az Akcenta elemzése foglalkozik a hét legfontosabb nemzetközi adataival is, amelyek befolyásolják a magyar gazdaság kilátásait.
 • Idén akár 7,5 százalékos államháztartási hiány is lehet

  Pótköltségvetés lesz májusra. Az már az első negyedévben látszik, hogy a járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések miatt is jelentős megszaladt a deficit. 1144 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás.
 • Megugrott az infláció márciusban

  A fogyasztói árindex éves szinten 3,7 százalékra gyorsult, 0,6 százalékponttal felülmúlva a februárit. Ez a tavaly március nagy gazdasági leállással is magyarázható, mert ahhoz képest drágult nagymértékben az üzemanyag. A dohányáruk árát viszont újra egy jövedéki adóemelés tolta felfelé.
 • Háború szélére sodródott az orosz-ukrán konfliktus

  Annak ellenére, hogy Oroszország a hadserege egy részét az ukrán határhoz küldte, és Iszkander típusú rakétákat is telepített a térségbe, nem valószínű, hogy nyíltan megtámadja Ukrajnát - így látja a Trend FM által megkérdezett szakértő. Bendarzsevszkij Anton szerint inkább orosz belpolitikai játszmáról van szó, hogy a lakosság figyelmét eltereljék a koronavírus-járványról és a nehéz gazdasági helyzetről.
 • Magyarország korábban elérheti a 2030-ra célként kitűzött naperőművi kapacitást

  Magyarország célkitűzése a Nemzeti Energiastratégia, illetve a Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint, hogy naperőművi kapacitása 2030-ra közel 6500, 2040-ig pedig csaknem 12000 MW-ra bővüljön. A fejlesztések jól ütemezett megvalósításával a 2030-as cél hamarabb elérhető, és a tíz évvel későbbi is tarthatóvá válik – mondta Dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese csütörtökön a Trend FM, A nap vendége című műsorában.
 • Felszökött a használt termékek forgalma a pandémia ideje alatt

  A vásárlók leginkább műszaki cikkeket, elektronikai eszközöket, bútorokat, ruhaneműket, szoktak vásárolni – derült ki a Jófogás apróhirdetési oldal online felméréséből.
 • Aggódnak a kínai döntéshozók a túlzott külföldi tőke beáramlás miatt

  Az ország gyors gazdasági talpra állása vonzotta a befektetőket.
 • Visszafogottabb lett a kereslet a magyarországi gabonafélékért

  A fő exportőreink az év elején feltöltötték a raktáraikat, így az erőteljes évkezdést követően most kisebb a kereslet a búza és a kukorica iránt.
 • Erősödik az euró az EKB jegyzőkönyvének kiadása után

  Az EKB márciusi ülésének jegyzőkönyve ma jelent meg.
 • Vége az áfamentes ázsiai rendeléseknek

  Július 1-től az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 7900 – 8000 Ft fölött a például Kínából vagy az Egyesült Államokból behozott termékek után 27 százalék áfát kell majd fizetni. Jó hír, hogy 150 eurós, nagyjából 54 ezer forintos értékig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad.
 • Felfelé mennek az építőanyagárak

  Az otthon felújítási program hatására is, az első negyedévben megnőtt a kereslet a szerkezetépítő, nyílászáró, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú hőszigetelő anyagok iránt. Ez persze az árakat is felfelé nyomta. Általában infláció feletti mértékbe drágultak a termékek.
 • Kiemelkedő februárt produkált a hazai ipar

  A magyar ipar annyira válságállónak bizonyult, hogy már meghaladta teljesítménye a járvány előtti, 2019-es szintet. Majdnem 2 százalékkal múlta felül az ipari termelés az egy évvel korábbit. Havi alapon pedig majdnem 5 százalékos volt a növekedés.
 • Online tartják meg az idei tavaszi fesztivált

  Idén megtartják a Budapesti Tavaszi Fesztivált, igaz, online programsorozat formájában. A 41 éves múltra visszatekintő programsorozat egy-egy emlékezetes pillanatát idézik fel, de bemutatkozási lehetőséget adnak a mai jelentős magyar alkotóknak is.
 • A Magyar Nemzeti Bank háromszorosára növelte aranytartaléká

  31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát a jegybank. Hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai célokkal indokolta a vásárlást. A tranzakció értékét a 3 évvel ezelőtti vásárláshoz hasonlóan most sem hozták nyilvánosságra, de ez nemzetközi szinten nem is szokás.
 • Kopint-Tárki: idén 4,5 százalékos növekedés várható

  Korábbi prognózisánál gyorsabb növekedésre számít idén a Kopint-Tárki. A kutatóintézet a korábbi 3,5 helyett idén már 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon. A magyar inflációt 3,7 százalék körül várják, ha nem gyengül tovább jelentősen a forint. Tovább emelkedhetnek a reálbérek, az idei GDP-arányos államháztartási hiányt pedig 6-7 százalék közötti szint között alakulhat. A Kopint-Tárki kutatói azt azért megemlítették, hogy a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseik akkor tarthatók, ha a járványhelyzet miatt nem kell újabb zárlatot elrendelni.
 • Tengeren érkezik a legtöbb hamis áru

  A hamis áruk szállításának az egyik legfőbb csatornája a konténeres tengeri fuvarozás: 2014 és 2016 között így szállították a lefoglalt hamisított áruk összértékének 56 százalékát. A hajóval szállított konténerek több mint fele Németországon, Hollandián és az Egyesült Királyságon keresztül jutott be az unióba 2016-ban – derül ki a friss uniós tanulmányokból. Ezen javíthat, ha az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettség Ellen nevű szervezet (EMPACT) a 2021-2025-ös szakpolitikai ciklusában prioritásként ismeri el a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekményeket.
 • Az idei évtől ismét növekedés várható a kazánok piacán Magyarországon

  A hőszivattyúk eladásában viszont lemaradtunk Csehország és Lengyelország mögött.
 • Mennyi oltásra van szükség a járványmentes élethez?

  Megváltoztathatja a 2,5 millió beoltott ember a magyarországi járványhelyzetet, de az úgynevezett nyájimmunitáshoz, és a korlátozás teljes feloldásához a lakosság 80 százalékos átoltottságára lenne szükség.
 • Kína helyre tenné az Egyesült Államokkal tárgyaló országokat

  A kínai külügyminiszter máris figyelmeztette Tokiót, ne álljon Washington mellé Pekinggel szemben.
 • Telített munkaerőpiacra lehet számítani a járvány után

  A covid miatt sok kelet-közép-európai vendéglátós tért haza nyugatról az anya országába. Valószínűleg az országokon belüli szolgáltatások előbb fognak újraindulni, mint a nemzetközi utazás, így ezekben az országokban bőven lesz majd felszívható munkaerő a koronavírus utáni hónapokban.
 • Lesz lakáseladási boom az idén?

  A szakértő szerint márciusi felfutó tranzakciószámokból még korai lenne következtetést levonni.
 • Hogy nyitnak ki a bevásárlóközpontok?

  A héten kinyithatnak majd a több hete zárásra ítélt boltok, ha betartják a 10 négyzetméterenként 1 vásárló szabályt. A bevásárlóközpontok kisebb boltjai felkészültek az újranyitásra, sok kereskedő a dolgozóit is elküldte koronavírustesztre. Arról viszont fogalmuk sincs, hogy mi történik akkor, ha a boltjaik előtt torlódik fel a tömeg.
 • Nem várt erőforrás lehet a lízing a járvány utáni bővülésben

  A gazdaság fokozatos újraindulásával 6-8 százalékos növekedés lehet idén a lízingpiacon, de a 2019-es 700 milliárd forintos piac elérése még álomnak tűnik – nyilatkozta a Trend FM-nek a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Tóth Zoltán szerint járványügyi korlátozások feloldásával a második félévben, igazi beruházási bumm várható. Főleg a kis- és közepes vállalkozók számára lehetnek majd vonzóak a lízing konstrukciók adóelőnyei. A lízingszövetség ezek hangsúlyozására kampányt is indított.
 • Továbbemeli a jegybank a hitelezési tétet

  Tovább viszi a jegybank a Növekedési Hitel Program Hajrát, a keretösszeget pedig 2500-ról 3000 milliárd forintra emelte.
 • Egyelőre az állami támogatások hajtják az elektromosautók piacát

  Nem csak a Tesla fogyott rekordszámban, egyre inkább jelen időben beszélhetünk az e-autózás térfoglalásáról.
 • Létrejön a Digitális Agrárakadémia

  Az agrárakadémia létrehozását a Digitális Jólét Program 2.0-ról szóló kormányhatározat rendelte el.
 • A hét piacmozgató eseményei: kínai BMI, amerikai tőzsde és német infláció

  A szolgáltató szektor produkált lendületes erősödést Kínában, de javult a feldolgozóipar teljesítményének növekedése is az ország gazdasági helyreállításának programja kapcsán. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,9 pontra emelkedett márciusban. Márciusban 1,3%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához képest az eurózónában. A maginfláció 0,9%-os volt a februári 1,1%-os áremelkedés után. Elemzők szerint idén elkerülhetetlenül nőni fognak az árak, várhatóan már áprilisban látni fogjuk a magasabb inflációs adatokat. Felemás teljesítmény az amerikai tőzsdéken, a technológiai részvények teljesítettek jól, míg az olajtársaságok inkább gyengélkedtek. Az ázsiai piacokon többnyire emelkedés látható, és Európában is hasonló a helyzet. Itthon enyhe emelkedést láthatunk. 13 havi csúcsra nőtt márciusban az infláció Németországban a várakozásoknak megfelelően. 1,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban a februári 1,3 százalékos éves áremelkedés után.
 • Geotermikus távhőtermelő egység épül Budapesten

  A projektről a FŐTÁV és az izlandi Arctic Green Energy cégcsoport kötött együttműködési megállapodást.
 • Az NFP jelentése vajon erőteljes visszapattanást mutat majd?

  A piaci várakozások igen erős márciusi NFP jelentésre utalnak. A világjárvány előtti helyzethez képest még mindig 9,5 milliós a munkahelyhiány. Az oltások és a gazdaság újbóli megnyitása pozitív befolyással kell hogy legyen a munkaerőpiac fellendülésére. A két figyelemre méltó, kulcsfontosságú piac: EURUSD és az US2000.
 • Véget ér a türelmi időszak, félmillió forintos büntetés lehet a tét

  A NAV január elejétől terjesztette ki a magánszemélyek, az adószám nélküli szervezetek és külföldi partnerek részére kiállított számlákra is az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettséget. Az átállásra szánt türelmi idő holnap lejár, és a továbbiakban akár 500 ezer forintos büntetést is kockáztat az a vállalkozó, aki nem küldi be számláit az adóhatóságnak. A kötelezettség teljesítésének leghatékonyabb módja egy online számlázóprogram használata, amely automatikusan továbbítja a kiállított számlákat az adóhatóságnak, így elkerülve a lehetséges szankciókat.
 • Hiába takarítottunk meg többet a járvány miatt, nem lesz elég nyugdíjunk

  Bár növekedtek a megtakarítások a pandémia alatt, és csaknem kétmillió embernek van nyugdíj célú megtakarítása Magyarországon, mégis néhány évtized múlva, a ma aktív emberek többsége súlyos anyagi gondokkal fog küzdeni, mondta el a Nyugdíj Guru News alapító – főszerkesztője.
 • Egy mérnök, aki elhozza egy sportkocsi lendületét az elektromos autókba

  Naoki Nakada az autók szerelmese. A Nissan hajtáslánc főmérnökeként a márka legikonikusabb motorjainak fejlesztéséért felelős. Azonban nemcsak a belső égésű motorok morajlása igézte meg Nakadát. Ő fejlesztette a csendes, ugyanakkor dinamikus hajtásláncot a Nissan teljesen elektromos LEAF kocsijához, ami a világ első tömegpiacra készült 100% elektromos járműve. Lévén, hogy a spektrum mindkét végén dolgozott (belső égésű és elektromotor) a következő projektje a két legjobb hajtáslánc kombinálása volt – egy sportautó sebessége és ereje és az EV azonnali nyomatékának természete. Így született meg az e-POWER technológiája.
 • A járvány ellenére vonzóbbá vált a műtárgybefektetés Magyarországon

  A BÁV műtárgybefektetési hangulatot mérő indexe 8 százalékos növekedést mutatott 2020-ban az előző évhez képest.
 • Aranypiac: gyenge első negyedéves mérleg

  Egy gyászos első negyedévet tudhat maga mögött az arany​ árfolyama​.
 • Ismét megrendezik a diákok pénzügyi tudatosság versenyét

  A nagy sikerre való tekintettel újabb diákversenyt indít a Privátbankár.hu, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány, és más pénzügyi szervezetek támogatásával, ezúttal gimnazistáknak.
 • Újabb rekordévet tudhat maga mögött az AutoWallis Nyrt

  A vállalat árbevétele 17 százalékos bővüléssel 88 milliárd forintra nőtt 2020-ban.
 • Januárban is tizedével nőttek a keresetek éves szinten

  A teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak bruttó átlag kereste 411 ezer forint volt, a nettó keresetük pedig 273 ezer forint a KSH adatai szerint.
 • A minőséget keresik a vásárlók az édességes polcokon

  Nagyjából 850 tonnás édességforgalomra számítanak az édességgyártók idén húsvétkor.
 • Kemenesi Gábor: A vakcinák elévülése általános folyamat

  A Pécsi Tudományegyetem virológusa arról beszélt a Trend FM-nek, hogy ez más oltóanyagok estében is megszokott jelenség.
 • A Fehér Ház megosztotta Biden infrastrukturális tervének részleteit

  Biden elnök várhatóan ma 21:20-kor mond beszédet.