Az elmúlt 168 óra hírei

 • Csak az egységes oltásigazolás jelenthet megoldást a légitársaságoknak

  A vártnál is rosszabb eredményeket közöltek az amerikai légitársaságok 2020 utolsó negyedévében.
 • Február elseje után is velünk maradhatnak a korlátozások

  Amíg nem esik vissza lényegesen a napi fertőzésszám, vagy nem indul el a tömeges oltás, fennmaradhatnak a korlátozó intézkedések – erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 • Emelkedhet a minimálbér február 1-től

  A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a jövő héten aláírhatják a 4 százalékos minimálbér emelésről szóló megállapodást.
 • Felértékelődött az autómárkák online kommunikációja

  Új irányokat hozott az autómárkák kommunikációjában 2020. Az egyes gyártóknak egyre inkább oda kell figyelniük internetes jelenlétükre – mondta az Opel márkáért felelős kommunikációs igazgató.
 • A Rail Cargo Hungaria a Technical Services Hungaria Járműjavító Kft. új tulajdonosa

  A Rail Cargo Hungaria Zrt. 100 százalékos tulajdonába került a vasúti járművek karbantartásával, fejlesztésével és építésével foglalkozó miskolci székhelyű TS Hungaria Kft. – erről hozott határozatot a tulajdonos Rail Cargo Austria Felügyelőbizottsága. Az évente mintegy 1400 vasúti teherkocsi fővizsgáját, átépítését, valamint több mint 12 000 vasúti kerékpár javítását végző 160 éves múlttal rendelkező vállalat tulajdonátruházása 2021. január 1-vel lépett hatályba.
 • Megerősített együttműködés a fogyasztók védelméért

  Megújította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrését célzó együttműködési megállapodását az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank. A versenyhivatal és a jegybank emellett bővítette a társintézmény számára fontos működési folyamatok és tudásbázis megismerését koordináló együttműködési dokumentumát is.
 • A járvány harmadik hullámára készülhet az arany

  Az elmúlt időszakban az árfolyam unciánként 1.850 dollár körül mozgott.
 • Megérkezett a villamos-vasút hibrid

  Szentesen bemutatták a tram-train első prototípusát.
 • Célszerűbb lett volna inkább a járulékcsökkentés?

  Nem érdemes összehasonlítani más országok példáival a Magyarországon jövőre életbe lépő, 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentességet - mondta az Andersen adótanácsadó ügyvezető partnere.
 • Újra menők a társasjátékok

  Reneszánszukat élik a társasjátékok. Tavaly több mint másfélszer annyi társasjátékot adtak el, mint a megelőző évben. Győri Zoltán játéktervező szerint az értékesítés emelkedése nagy részben a korlátozásoknak köszönhető, ugyanis az embereknek otthon kell megoldaniuk a szórakozást, így a családdal eltöltött közös időt is.
 • Nagy siker az okos-madáretető

  A Bird Buddy lett minden idők legsikeresebb szlovén projektje a közösségi finanszírozást kínáló Kickstarteren, egyben az online platform 35. legeredményesebb gyűjtése lett.
 • Ez a Trump-éra mérlege

  Az egész világgazdaságra károsan hatott a kereskedelmi háború.
 • Így újítják fel a Lánchidat

  Február vége előtt nem indul el a Lánchíd felújítása.
 • Equilor: 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság idén, de sok múlik a vakcinán

  Sok a bizonytalanság a világgazdaság, így Magyarország gazdaságának kilátásait tekintve is 2021-ben az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni vakcina rendelkezésre állása, illetve logisztikája jelenti, mivel a jelenlegi adatok alapján csak a harmadik negyedév végére érhető el leghamarabb a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint. Addig a koronavírus miatti korlátozások és azok feloldása lehet a fókuszban, melyet a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság a tavalyi, várhatóan 6 százalékos zsugorodás után felpattanhat, idén 4 százalékos bővülés várható. Az euró árfolyama rövid távon maradhat a 355-365 forintos sávban, míg az év vége felé a forint lépcsőzetes gyengülés mellett megcélozhatja korábbi történelmi minimumát.
 • Bitcoinnal fizetni focistákért - ez lenne a jövő?

  Történelmet írt a spanyol harmadosztályú DUX Internacional de Madrid labdarúgó csapata: elsőként ők fizettek bitcoinnal egy futballistáért.
 • Oltási tervet váltottak a britek

  Bár a Pfizer/Biontech és a Moderna is azt javasolja, hogy ragaszkodjanak az országok az eredeti késleltetési idő szerinti, dupla dózisú vakcina beadáshoz, Nagy-Britannia mégis változtatott a protokollon, és egyre több nemzet kezd el gondolkodni ezen. A módszerváltás lényege, hogy inkább minél több ember szerezzen részleges védettséget, semmint kevesebb ember teljes körűt.
 • Nem autórádiókról, sokkal inkább számítógépekről lehet beszélni

  Hatalmas fejlődésen át mentek a fedélzeti infotainment rendszerek, ma már több számítógép, érintőképernyők veszik körbe a sofőrt az autókban – mondta az Opel magyarországi termékfelelőse.
 • "Digitális ugródeszka" pályázat indul: oktatást segítő eszközökhöz és képzéshez juthatnak hátrányos helyzetű települések iskolái

  Akár 2 millió forint értékű tablet-, valamint notebook csomaghoz juthatnak hátrányos helyzetű települések felső tagozattal rendelkező oktatási intézményei a Telenor és a Magyar Református Szeretetszolgálat közös pályázatán.
 • Más az élet a kosárlabda fellegvárában

  A tengerentúli és a magyarországi utánpótlásképzés közötti különbségekről, a tanulás és a sport viszonyáról is beszélgettünk a New Yorkba költözött Horváth Fruzsinával a Sportérték legújabb adásában.
 • Varga Mihály: Már idén fellendülés várható, folytatódnak a támogatási programok

  Lesz pénz villanyautók, motorkerékpárok és biciklik vásárlásához
 • Elhunyt Kriza Ákos

  Hosszan tartó betegség után, 56 éves korában meghalt Kriza Ákos, Miskolc korábbi polgármestere. Ezt a politikus özvegye közölte, amiről elsőként a Magyar Nemzet számolt be.
 • Home office – az érem két oldala

  A koronavírus járvány miatt sok munkahelyen, ahol ezt az adott munkakörök lehetővé tették, részben vagy egészben átálltak az otthoni munkavégzésre. A home office hallatán elsőként mindenkinek az előnyök jutnak eszébe; így különösen az, hogy megspórolható a munkába járásra szánt idő és kiadás, továbbá a munkavállaló rugalmasabban oszthatja be az idejét, így akár hatékonyabban össze tudja hangolni a munkahelyi és magánéleti teendőit. A járvány második hullámában szerzett tapasztalatok azonban rávilágítottak arra, hogy hosszútávon - mint mindennek - a home office-nak is megvannak a maga árnyoldalai.
 • Elindultak decemberben az utolsó OKJ-s képzések

  Ezt követően viszont új világ köszönt a felnőttképzésre.
 • Idén még lábadozik az amerikai gazdaság

  Múlt hét pénteken elkezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon. A nagy amerikai bankok első beszámolói bíztatóak. A JPMorgan, a Citigroup és a Wells Fargo is a vártnál több profitot ért el a tavalyi év utolsó három hónapjában. A koronavírus-járvány nyerteseinek a vakcinagyártó gyógyszercégek mellett az otthoni munkavégzést lehetővé tevő technológiai cégek nevezhetők.
 • Kína idén tovább erősödhet

  A legfejlettebb 20 ország közül, csak Kína tudott tavaly gazdasági növekedést produkálni. A koronavírus-járvány forrás országa májusra túljutott a betegség legnehezebb szakaszán, és egy jó második féléves hajrával 2,3 százalékos gazdasági növekedést tudott elérni. Ebben jórészt a belföldi fogyasztás újjáéledése játszott kiemelkedő szerepet.
 • A kátyúbalesetek kétharmada az első negyedévre esik

  A hideg, fagyos időjárás nagyon nem kedvez az útburkolati viszonyoknak – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.
 • Az éttermek nagy része a korlátozások végével se tud majd újranyitni

  Még a nyáron se valószínű, hogy lesz értékelhető forgalom.
 • Teljes személyi-jövedelemadó mentességet kaphatnak a 25 év alattiak

  2022-től léphet életbe az intézkedés, amivel a fiatal munkaerő foglalkoztatása rendkívül olcsóvá válhat.
 • A védekezés és a munkaerőpiaci helyzet mozgatta a piacokat a héten

  A brit statisztikai hivatal szerint 2,6%-kal esett vissza a GDP novemberben, októberhez képest. Iránykeresés a jellemző a tőzsdékre a héten. A vírus ellen irányuló védelmi intézkedések hatására csökkent a magyar turizmus bevétele. Romlik a munkaerőpiaci helyzet az Egyesült Államokban. Ezek a hatások mozgatták a piacot a héten.
 • Égetni tilos! Mit kezdjünk a zöldhulladékkal?

  Nagy a bizonytalanság a gazdák és a kistelepülések lakosai között az avar-és zöldhulladék tilalom kapcsán.
 • Bíznak a pandémiás helyzet rendeződésében a sztrádahasználók

  Több mint 142 ezer idei éves autópálya-matrica fogyott tavaly decemberben.
 • Napelemes autótöltő létesült az Óbudai Egyetemen

  Az Óbudai Egyetemen, nemzetközi szinten is egyedülálló módon napelemes töltőállomást helyeztek üzembe 2020. január 15-én. Az Intézmény a Premium Napelem Kft.-vel konzorciumban hozta létre az innovatív elektromos autó töltőt (SOLAR CARPORT), melyben az energiát napelemek biztosítják, és újrahasznosított elektromos akkumulátorban tárolják. A K+F projektet az Európai Unió szervezete, az EIT Urban Mobility támogatta. A fejlesztés révén az Egyetem hallgatói értékes szakmai-gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek. Az innováció rendkívül gyorsan, négy hónap alatt valósult meg, 30 millió forint Európai Uniós támogatásból.
 • Már nem pánikolnak a jegybankok, ha megugrik az infláció

  Az elmúlt időszakban megszokhattuk, hogy ha egy-egy hónapban megugrik az infláció, akkor a jegybankok vállára nehezedik a nyomás, vagy legalábbis a döntés súlya: emeljenek-e a kamatszinteken? Tavaly viszont konszenzus alakult ki arról a központi bankok részéről, hogy egy adat nem adat: csak akkor nyúlnak hozzá a kamatokhoz, hogyha az áremelkedés üteme tartósan, akár évekig kettő százalék felett marad. Ez a politika a gazdasági élénkülésnek mindenképp kedvez, amire pedig most nagy szükség van.
 • Vezetőváltás a Rail Cargo Terminal - BILK Zrt.-nél és a Rail Cargo Operator - Hungaria Kft.-nél

  A Rail Cargo Austria (RCA) Felügyelőbizottsága új vezetőket nevezett ki a Rail Cargo Terminal - BILK Zrt. és a Rail Cargo Operator - Hungaria Kft. vállalatok élére.
 • Felújítana? Érdemes negyedévvel előre tervezni

  2020 novemberében 5 százalékkal magasabb volt az építőipari termelés volumene, mint egy évvel korábban.
 • Ok nélkül rángatják az arany árfolyamát?

  A múlt hét viharosan alakult az arany piacán.
 • Rekordszámú pályázat érkezett a Marketing Diamond Awards versenyre

  Minden eddiginél több, összesen 125 pályázat érkezett a Marketing Diamond Awards – a Lounge Group közreműködésével elnevezésű országos marketingpályázatra. Idén első alkalommal olyan cég is volt, amely a verseny történetében először mind a 11 kategóriában nyújtott be anyagot. Emellett a most először nevezők száma is meglepetést okozott.
 • Olaj – maradt hajtóerő további nyereséghez?

  Az olaj ára ebben az évben több mint 10%-ot emelkedett. Vajon maradt-e hajtóerő további nyereségekhez?
 • A tavaly nyári szezonnál csak jobb jöhet az utazási irodáknál is

  A hazai szereplők óvatosak, de bizakodnak, a nagy nemzetközi utazásszervezők is kevesebb kapacitást kötnek le, mint tavaly ilyenkor.
 • Elindult a síszezon a magyar síterepeken

  A hóágyúval rendelkező síhelyeken a legtöbb pálya nyitva van, a sportolásra a hideg idő miatt kedvezőek a körülmények.
 • Bebikázták az ingatlanpiacot az állami támogatások

  A kínálat rohamos bővülése igen, az árak jelentős csökkenése viszont nem várható az újlakásokra vonatkozó öt százalékos áfával – mondta az mfor-privátbankár szakújságírója.
 • Soha nem neteztünk még annyit, mint 2020-ban

  Ahogy az elmúlt években, úgy 2020-ban is növekvő tendenciát mutat a Vodafone Magyarország lakossági ügyfeleinek adatigénye. Az eredmény nem meglepő, hiszen tavaly a távoli munkavégzés és otthoni tanulás miatt a telekommunikációs infrastruktúrának minden korábbinál fontosabb szerep jutott. December második hetében interneteztek a legtöbbet az ügyfelek, amikor a korábbi év legforgalmasabb heténél 63%-kal több adatot használtak.
 • Szigorodtak a drónozás szabályai az év elején

  Már hatályos az új drónszabályozás. Az országgyűlés decemberben elfogadta a részletes szabályokat, a Trend FM műsorában ennek jártunk utána.
 • Novemberben megtört az ipari termelés teljesítményének növekedése

  Az áprilisi mélypontot követően folyamatos emelkedés volt tapasztalható a szektorban, ez azonban októberről novemberrel megtorpant, havi alapon 1,2 százalékot csökkent a kibocsátás – erősítette meg második becslésében a KSH.
 • 26 év után megszűnik Kubában a kettős valutarendszer

  A külföldről érkezők válthatták a dollárhoz kötött konvertibilis peso-t, ami jelentősen többet ért, mint a helyiek pénze. Voltak olyan luxuscikkek, amiket csak ezért a második valutáért lehetett megvásárolni, így csak a külföldről érkezők juthattak hozzájuk, a helyik már nem.
 • Felülmúlta a várakozásokat az Apple új, iPhone 12-es készülékével

  Az amerikai gyártó 18 millió darabot értékesített belőle Kínában tavaly a negyedik negyedévben.
 • A közönség is szavazhat idén a világ leghíresebb balettversenyén

  A nézők is beleszólhatnak a Prix de Lausanne 2021 eseményeibe, amelyek idén teljes egészében online zajlanak február 1- 6. között. A táncművész hallgatók legrangosabb versenyének eddigi 49 éve alatt még nem fordult elő, hogy jelenlét nélküli legyen.
 • Érdemes fejest ugrani az ismeretlenbe

  A pandémiás sietség jótékony hatással volt a cégek e-kereskedelmi üzletágaira.
 • Kiválthatók a pótdíjfizetések az utakon

  Új szabály az autópályák használatában.
 • Bank lesz a Revolut

  Bankká válik a Revolut Nagy-Britanniában, a fintech-cég beadta az erről szóló kérelmet a hatóságokhoz.