Az elmúlt 168 óra hírei

 • Elérhető segítség a digitalizációban

  Miközben a közösségi média és egyéni, „lakossági” applikációk felhasználásában az elsők között vagyunk az Európai Unióban, addig az üzleti életben a digitális megoldások alkalmazásában hátul kullogunk. Az MKIK Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője példaként említette, hogy míg itthon legfeljebb tízből egy cég rendelkezik elektronikus ügyfélkapcsolati rendszerrel, addig az EU mezőnyében átlagosan minden ötödik vállalkozás használ már CRM-et.
 • Heti piaci összefoglaló az Akcentától

  A kedvező GDP-növekedési és a magas inflációs adat mellett a munkanélküliségről szóló Eurostat jelentés is azt mutatja, hogy zajlik a koronavírus utáni intenzív helyreállás az Európai Unióban. A júniusi 1,9% után júliusban 2,2%-os volt az infláció az eurózónában - jelentette az Eurostat. A szakértők ennél kisebb emelkedést, csupán 2%-os árindexet vártak. Ezzel az infláció túllépte az Európai Központi Bank 2%-os célját, de Frankfurtban azt gondolják, hogy a megugrás ideiglenes lesz, ezért nem szükséges rá különösebben reagálni. 9618 milliárd forintra hízott a lakossági állampapírok állománya június végére, a legkelendőbb konstrukció továbbra is a szuperállampapír, amelyből havi szinten 100 milliárd feletti jegyzéseket láthatunk. Jövő héten a magyar tőzsdén is elindul a második negyedéves gyorsjelentési szezon, és lényegében egészen ősz közepéig szinte minden héten lesz valami izgalom a magyar piacon.
 • Rekord közeli árakkal lehet szembesülni a benzinkutakon

  Az autópályák menti töltőállomásoknál a hagyományos üzemanyagárak már 450 forint felett vannak, a prémium termékek pedig az 500 forintos literenkénti árat is meghaladják.
 • Minden 4. élelmiszer kettős minőségben került a polcokra mutatott a Nébih vizsgálatában

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eredményei szerint léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül, ez a vizsgált termékek 25 százalékánál volt jellemző.
 • Hosszabb nyaralásokat szerveznek idén az üdülni vágyók

  A horvátországi Crikvenica a legnépszerűbb közép-európai nyaraló célpont – derült ki a Szállás.hu közleményéből.
 • KSH: Folytatódott a bérnövekedés Magyarországon

  Májusban némiképp lassult, de továbbra is jelentős mértékű maradt az átlagkeresetek növekedése Magyarországon – mondta az ING Bank vezető elemzője.
 • Az EFOTT fesztivállal folytatódik az idei fesztiválszezon

  Az idei évben a koronavírus járvány miatt több zenei fesztivált is lemondtak a szervezők, de az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai találkozója a tavalyi kihagyás után ismét várja a vendégeket.
 • Felhő vs. saját szerver: mire figyeljünk, mielőtt döntést hozunk?

  Egy IT-infrastruktúra folyamatos, stabil üzletmenetet garantáló üzemeltetése nem csupán néhány költségelemből áll, hanem sok kis költségből és komplex megoldások sokaságából. Aki csak azzal számol, hogy egy virtuálisszerver-szolgáltatás havi díjából mennyi idő alatt lehetne saját szervert vásárolni, az több fontos szempontot is figyelmen kívül hagy, ezért rossz eredményre jut – hívta fel a figyelmet az Invitech.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Az amerikai indexek magasabban zárták a tegnapi kereskedést. A nemesfémek, olaj és ipari fémek csökkentek az USD erősödésének hatására.
 • Átrendezte a kávépiaci trendeket a pandémia

  A járványügyi korlátozások miatt a kávézóknak sorra be kellett zárni, ráadásul a home office terjedésével a fogyasztók is kevesebbet mozdultak ki otthonról.
 • A válság előtti lakáspiacról árulkodik a megemelkedett lakásátadások száma

  2021 első félévében majdnem 10 ezer új lakás épült, amiknek a kivitelezése jórészt 2019-ben indulhatott – mondta a Balla Ingatlan tulajdonos vezetője.
 • Kriptopercek: Mi mozgatta az elmúlt napokban a kriptodevizákat?

  Milyen piacbefolyásoló események jöhetnek még?
 • Döntésképtelen arany

  Az arany árfolyama nem képes tartósan 1.800 dollár fölé emelkedni.
 • Bibliai mértékű szárazság sújtja Iránt

  Eddig 8-10 halálos áldozatot követelhetett Irán egyik tartományában az a tüntetéssorozat, amely a szárazság és a súlyos vízhiány miatt tört ki. A lakosság megmozdulásait erőszakos eszközökkel verik le, és vízkorlátozásokat vezettek be. Mindezt egy olyan területen, amely korábban virágzó mezőgazdasággal rendelkezett. A következő hetekben létfontosságú lenne Irán számára, hogy megkösse az újabb atomalkut, és fellélegezzen a gazdasága.
 • A hazai ingatlanok 60 százaléka környezetvédelmi felújításra szorulna

  Az építési vállalkozók szerint az elmúlt hónapokban elindult kamatemelési ciklus ellenére rendkívül fontos, hogy a kereskedelmi bankok továbbra is kiszámíthatóan, alacsony forint alapú kamatlábak mellett finanszírozzák a lakhatási körülmények javítását. Főleg az energetikai jellegű lakásfelújításoknál lehet ez fontos, ami háztól és lakástól függően, 2,5 millió forinttól kezdődik. Ez pedig sokszor önerőből nem megy.
 • Közösségi irodát nyit a Telenor

  A cél a járvány miatt megváltozott munkakörnyezethez történő alkalmazkodás. A közösségi irodák egyfajta átmenetet képeznek a home office és a klasszikus irodai munkavégzés között.
 • Nagyon jól meg a technológiai óriásoknak

  Folytatódott a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. A tengeren túli tech óriások második negyedéves számait is a hurrá optimizmus jellemezte. Az Apple, a Microsoft és az Alphabet is az elemzői konszenzust meghaladó eredményeket közölt.
 • Több lett a munkanélküli, de rekordon a foglalkoztatottság

  Továbbra is csúcson a foglalkoztatottsági ráta Magyarországon, viszont a munkanélküliek száma minimálisan nőtt júniusban. Májushoz képest 4 ezerrel több regisztrált munkanélküli volt az országban, ezzel a teljes létszámuk 193 ezerre nőtt. A foglalkoztatottsági ráta több mint 74 százalékos volt ugyan ebben a hónapban, májushoz képest pedig 85 ezer fővel nőtt a teljes létszámuk.
 • Egyre több a hibrid a magyar utakon

  Az új hibridautók eladása már a benzineseket is előzi idén, miközben 2021 első félévében az új dízeljárművek értékesítése tovább zuhant Magyarországon, míg a tisztán elektromos meghajtású személyautók térnyerésére továbbra is várni kell.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Az amerikai indexek alacsonyabban zárták a tegnapi kereskedést, de sikerült kilábalniuk a napi mélypontokról. Ázsiában alacsonyabban kereskednek a részvények. Az Apple 1,30 dolláros negyedéves EPS-ről és 81,41 milliárd dolláros bevételről számolt be. Az Alphabet 27,26 dolláros EPS-t és 61,88 milliárd dolláros bevételt jelentett a második negyedévben. A Microsoft 2,17 dolláros második negyedéves EPS-ről és 46,15 milliárd dolláros bevételről számolt be. A reggeli legfontosabb piacmozgató hatások az XTB tollából.
 • Együttműködik a NÚSZ Zrt. és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

  A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) a bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása, az áldozattá válás megelőzése és az áldozatok segítése érdekében fog össze, kiemelten a közlekedéssel összefüggő események tekintetében. Az erről szóló együttműködési megállapodást Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója és Hatala József ny. r. altábornagy, az NBT elnöke írta alá.
 • 30 percen belüli pénzvisszatérítést vezet be az eMAG és a Mastercard (x)

  A Mastercard és az eMAG bejelentette, hogy Magyarországon elsőként az eMAG-nál vált elérhetővé a gyors visszatérítés nevű szolgáltatás, amely a több napos pénzvisszatérítési folyamatot maximum 30 percre csökkenti. A lehetőséggel azok a kártyabirtokosok élhetnek, akik az adott terméket mentett kártyás fizetéssel rendelték.
 • Többszörösére emelkedtek a tengeri szállítási díjak

  Egy év alatt a 4-5-szörösére emelkedtek a tengeri szállítási díjak. Az 1500 dolláros átlagos Shanghai-Rotterdam konténer fuvardíj emelkedett 10 ezer dollárra. Ez az elmúlt 5 év átlagárának is az öt és félszerese.
 • Újabb kamatemelés az MNB-től

  5 év után megszűnt Magyarországon a negatív kamatok időszaka. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis újabb 30 bázisponttal emelt a kamatszintjein. Az alapkamat a korábbi 0,9-ről 1,2 százalékra emelkedett. Az úgynevezett betéti kamatfolyosó pedig 0,25 és 2,15 százalék közé emelkedett. A jegybank a monetáris szigorítás további részeként megszűntette a hosszú lejáratú fedezett hiteleszközt.
 • Exkluzív klub lett a magyar kötvénypiac

  Eddig 73 vállalat bocsátott ki kötvényt a Magyar Nemzeti Bank segítségével. Az elmúlt két évben a Növekedési Kötvényprogram keretében, átlagban 18,6 milliárd forint forrást vontak be így a cégek, az átlagos kamat 2,8 százalék volt.
 • Politikai és gazdasági válság sújtja Tunéziát

  Felfüggesztette a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt a tunéziai államfő.
 • Listába szedte a 10 legjobb légitársaságot az Airline Ratings

  A lista egyik apropója az volt, hogy a világon egyre többen kapják meg a koronavírus elleni védőoltásokat, így a nyáron a repülőgépes utazások is kezdenek felpörögni.
 • A szélsőséges időjárás lesz az új normális?

  Idén nyáron már eddig is sok ízelítőt kaptunk a jövő európai időjárásából – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője. Lakatos Mónika szerint a Nyugat-Európát sújtó szélsőséges időjárási viszonyok egyre gyakoribbá válhatnak.
 • Hévíz, a Balaton és Budapest profitálhat az újraérkező orosz turistákból

  Minden turista jól jön, legyen akár belföldi, akár külföldi. Az orosz turistákkal idén már nem is számoltak a magyar szállásadók. Az orosz beutazók a TOP 10-ben vannak idehaza.
 • Vívósikerekkel indult el az olimpia

  Szilágyi Áron történelmet írt, Siklósi Gergely pedig élete első olimpiáján ezüstérmes lett. Márton Anna pedig sérülésével is dacolva bejutott az elődöntőbe. Magyarország a 11. helyen áll az éremtáblázaton.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Ázsiában vegyesen kereskednek a részvények hétfőn. A kínai indexek továbbra is alulteljesítettek, az oktatási szektor húzza őket lefelé. A Bitcoin ma reggel megugrott, és majdnem elérte a 40 000 dolláros szintet. Az Amazon elkezdheti elfogadni a kriptovaluta fizetéseket. Reggeli piaci körkép az XTB tollából.
 • Újra jöhetnek Magyarországra az orosz turisták

  Keddtől beutazhatnak Magyarországra azok az orosz turisták, akik rendelkeznek oltással - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára ma feltöltött videóban.
 • 10 éves a Snétberger Program

  A Snétberger Program 2021-ben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A Program alapítója Snétberger Ferenc, Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész. A Nemzeti Tehetség Központ zászlóshajójának számító programban, a kezdetek óta minden esztendőben mintegy 60 hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal tökéletesítheti zenei tudását. A kurzusra felvételt nyert diákoknak a képzés a Programnak köszönhetően teljesen ingyenes. A 10 év alatt közel 900 jelentkezőt hallgattak meg, 300 diák végezte el kurzusaikat és 100 órányi koncertet adtak évente, tapasztalatszerzési lehetőséget teremtve ezzel a fiatal tehetségek számára.
 • Összefoglaló a hét piacmozgató eseményeiről

  Júliusban, több mint két évtizede először, volt a legnagyobb a gazdasági aktivitás az euróövezetben. Emelkedett a hazai össztermékhez viszonyított államadósság az Európai Unióba. Rendkívül jó kondícióban van a friss BMI adatok szerint a német gazdaság. Kitart a jó hangulat a tőzsdéken. Mérsékelt, de pozitív elmozdulások voltak láthatók az amerikai tőzsdéken. A hét piacmozgató eseményei az Akcenta tollából.
 • Kihirdették a hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárokat

  A 101 881 jelentkezőnek a háromnegyedét felvették állami, vagy önköltséges képzésekre, így több mint 75 ezren kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptembertől.
 • Vizsgálódik a GVH a halászati piacon

  Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal az egyik legnagyobb hazai, horgászati cikkeket árusító nagykereskedővel szemben.
 • Augusztus elsejétől hatályba lép idehaza az új bortörvény

  Az Országgyűlés által tavaly decemberben elfogadott szabály a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004-es törvényt váltja fel.
 • Indul az albérlet-keresési boom a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével

  A járvány miatt átrendeződött a piac az elmúlt másfél évben, a Balla Ingatlan tulajdonos vezetője azt mondta, az egyetemek indulása mellett a turizmus feléledése rázhatja vissza az albérletpiacot a megszokott kerékvágásba.
 • Címvédés az idei Kékszalag versenyen

  Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat ismét az RSM nyerte hatalmas csatát követően. A címvédő mindössze két perccel korábban futott be, mint a második helyezett Raiffeisen Fifty-Fifty. A szervezők minden idők egyik legizgalmasabb versenyének mondják az idei megmérettetést.
 • Megszilárdult pozícióban stagnáló arany

  Az aranyár továbbra sem tud igazán elszakadni az 1.800 dollár környékéről.
 • Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó eurókamaton

  A piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyták az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,5 százalékos szintjét.
 • Az egyre több háztartási naperőmű egyre komolyabb kihívások elé állítja a hazai villamosenergia-rendszert

  Hálózatfejlesztésre lenne szükség, mivel a felhasználók száma már 72 ezerre rúg.
 • A ma kezdődő Tokiói Olimpia több szempontból is egyedülálló

  Ez lesz az első az ötkarikás játékok közül a második világháború óta, amelyet nem az eredetileg tervezett időpontban tartottak meg, és ez lesz az első, amelyen nem vehetnek részt nézők.
 • 1400 fölé a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére

  Először került 1400 fölé a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a második negyedévben – derül ki a Trenkwalder elemzéséből.
 • Kiszorítja a piacról a kisvállalkozásokat a bortermelők árpolitikája

  A napokban a FALU csemegeüzlet osztotta meg közösségi oldalán, hogy több száz forint különbség van a kisvállalkozó beszerzési ára és egy multicég eladási ára között.
 • Kriptopercek: ez mozgatta a bitcoint az elmúlt napokban

  Mi mozgatta az elmúlt napokban a kriptodevizákat? Milyen piacbefolyásoló események jöhetnek még?
 • Dubajban nyit irodát az XTB

  Az XTB MENA Limited megkapta a Dubai Financial Services Authority (DFSA) engedélyét, és új regionális irodát nyitott a MENA-piacon.
 • Így szórják a pénzt a neten a kkv-k

  A hazai kis- és közepes vállalkozások mintegy fele fordít figyelmet a digitális marketingre, de döntő többségüknél hiányzik az előre átgondolt stratégia – derült ki az idén tavasszal készült Digiméter kutatásból.
 • Vodafone Digitális Díj: 2021-ben ők voltak a legjobbak

  A Vodafone Magyarország Alapítvány kihirdette a 15 millió forint összdíjazású pályázat nyerteseit. 2021-ben közel 120 pályamunka érkezett be, melyek közül összesen 9-et díjaztak: 8-at a három, korunk kihívásaira reflektáló kategória – Digitális Egészségügy, Digitális Oktatás, Bolygónk és Fenntarthatóság – valamelyikében, emellett pedig egy Dolgozói Különdíjat is kiosztottak. A nyertes projektek között megtalálhatóak egészségügyi monitoring rendszerek, különböző digitális oktatási platformok és applikációk, de vízalatti önműködő robotot, illetve a mezőgazdaság digitalizációját segítő megoldást is díjaztak.