Az elmúlt 168 óra hírei

 • InnoMax Díj: fókuszban az esélyegyenlőség támogatása

  Az Invitech idei innovációs pályázatán mintegy 60 nonprofit szervezet vett részt, és a négy nyertes közül hárman is olyan projektötlettel neveztek, amely nemcsak az oktatásban, hanem az esélyegyenlőség terén is fontos előrelépést hozhat.
 • Az olasz szabályon alapszik a hazai tulajdonvédelmi rendelet

  Még lehetnek pontosításra váró részletszabályok a hazai tulajdont védő rendeletben – erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszélt a Baker McKenzie ügyvédi iroda online konferenciáján.
 • Nyereséges volt a Zoom

  A videokonferencia platformot biztosító vállalat az első negyedévben 20 centes egy részvényre jutó profitról számolt be. A koronavírus járvány egyik nagy nyertese a cég, mert számos vállalat fedezte fel magának a szolgáltatást, az online térbe áttéve a megbeszéléseket.
 • Kétarcú az unió a légiipar megsegítésében

  A vártnál is gyengébb első negyedévet zárt a Lufthansa.
 • Új oktatási korszak küszöbén állunk

  Pszichológiai sokként érné a diákokat, ha a vírushelyzet lecsengése után, ősztől újra ugyanazok az oktatási módszerek kerülnének elő, mint, amik a járványzárlat előtt többségben voltak az iskolákban. A Budapesti Metropolitan Egyetem egyetemi docense, tanulásmódszertani szakértője szerint három forgatókönyv szerint térhetünk vissza a tantermekbe: teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik a tanításban.
 • Piaci riasztás: mit várhatunk az EKB ülésétől?

  Az EKB ez év elején indította el a “Járvány vészhelyzeti vásárlási programot”, de az elvárások magasabbak. Ezeket az elvárásokat a csütörtöki ülésen kellene teljesíteni. Mit tervez lépni az EKB, és ez hogyan fogja befolyásolni a piacokat?
 • A Szerencsejáték Zrt. új szabályozásról döntött

  Azok a Tippmix- és Tippmixpro-fogadók, akik a járványhelyzet előtt tették fel tétjüket outright, azaz hosszútávú fogadási eseményre, de az érintett versenysorozat befejezése a pandémia miatt csúszik. A Szerencsejáték Zrt. új szabályt léptetett életbe. A rendkívüli helyzetben érintett azon bajnokságok esetében, amelyek a fogadási ajánlatban megjelölt időponthoz képest 30 napon túl, de még a nyáron befejezik őket, a nyertes kimenetel – az eredeti szabályozástól eltérően – a befejezés csúszása ellenére sem törlik.
 • A tavalyinál rosszabb év várható idén a gabonapiacon

  A múlt heti esők érdemben nem enyhítettek az aszályon, és a párás, hűvös idő a gombásodásnak is kedvez.
 • Viszonylag strapabíróak a magyar családi vállalkozások

  Több mint 200 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon – közölte az Opten.
 • Elmozdult mélypontjáról a beszerzésimenedzser-index májusban

  A Magyar Logisztikai Készletezési és beszerzési Társaság 40,3 pontos mutatót mért.
 • Országszerte esik a lakásépítési kedv

  Budapesten az első negyedévben 5 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, vidéken pedig több, mint 60 százalékkal csökkent a társasházépítésekre vonatkozó engedélyek száma.
 • Hátrányosan érintette a járvány a kkv-k jelentős részét

  A Marketing Commando online felmérése szerint a céges forgalom zuhanása a vállalkozók háztartásának anyagi helyzetét is lerontotta.
 • További erősödéssel zárta az első negyedévet az Opus

  4,8 milliárdos üzemi eredményt ért el konszolidált szinten az Opus Global Nyrt – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján idei első negyedéves jelentését a tőzsdei társaság. Az üzemi nyereség mellett az EBITDA mutató 10,7 milliárd forintot ért el, több, mint 21 milliárd forinttal jobb eredményt generálva a bázisévi 10 milliárdos veszteséggel szemben. A vállalatcsoport 2,7 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el 2020 első negyedévében, ez több mint 19 milliárd forintos eredményjavulást jelent az elmúlt év azonos időszakával szemben.
 • A hétköznapok előbb állhatnak vissza a régi kerékvágásba, mint a gazdaság

  A garázs, és parkolóhely árak emelkedésére lehet számítani - mondta a Balla Ingatlan tulajdonos-vezetője. A benyújtott törvényjavaslat szerint, a veszélyhelyzet visszavonásával júliustól ismét fizetős lehet a közterületi parkolás országszerte. Több mint 70 ezren veszítették el a munkahelyüket áprilisban Magyarországon. A KSH adatai szerint a koronavírus járvány hazai megjelenése és a korlátozások bevezetése óta körülbelül 120 ezer ember lett munkanélküli. Az állástalanok aránya így 6 százalék fölé emelkedett. Iráni tartályhajók közelítenek Venezuela partjaihoz, az egyik, gázolajjal megrakott szállítmány már meg is érkezett a dél-amerikai ország egyik finomítójához. A megkérdezett Dél-Amerika és biztonságpolitikai szakértő szerint egyre nagyobb azoknak az országoknak a köre, amelyeket az Egyesült Államok valamilyen szankcióval sújtott már, ők viszont segítik egymást. Ez már nem kereskedelmi háború, ez már hidegháború – reagált a Pázmány Péter Tudományegyetem címzetes egyetemi docense az Egyesült Államok és Kína között ismét feszültté váló viszonyra. A Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét, ha megfosztják az autonómiájától. A hét gazdasági eseményeit szemlézzük.
 • Ez történt a héten a gazdaságban

  A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésén. Kommunikációjukban kiemelték, hogy a jelenleg használt eszközök hatékonyan segítik a járvány okozta negatív gazdasági hatások tompítását. Egyelőre nincs szükség drasztikusabb beavatkozásra.
 • Újra kinyitnak a bíróságok a jövő héten

  Tavasszal a koronavírus-járvány miatt egy viszonylag rövid ítélkezési szünetet követően átmeneti szabályokkal és a bíróságok bezárásával folyt tovább az ítélkezés Magyarországon.
 • 50 éves a tizenegyes párbaj

  50 éve fogadták el a kapusok és a hibázó játékosok rémálmát a tizenegyes párbajt a döntetlennel végződött, egyenes kieséses mérkőzések lezárására.
 • A Hertz Global Holdings sajtóközleménye

  A Hertz Global Holdings, Inc. (a továbbiakban „Hertz” vagy a „Vállalat”) bejelentette, hogy egyes amerikai és kanadai leányvállalataival együtt a 11. fejezet szerint csődvédelmi keresetet nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok Delaware-i Kerületi Csődbíróságánál.
 • Nem módosította a KSH az első negyedéves GDP-adatot

  Így a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatástól kiigazítva 2 százalékkal bővült éves alapon.
 • Még várni kell, ugyanis elmaradt a Space X fellövése

  Az időjárás nem kedvezett a kilövésnek.
 • Gyorsan helyre állt a világ rendje a használtautó piacon

  A koronavírus miatt bevezetett korlátozások hatására márciusban majdnem a felére esett a használtautók iránti érdeklődés a JóAutók.hu szakértője szerint. Aztán jött a talpra állás.
 • Az online jelnyelvoktatásban is segít az InnoMax Díj

  A jubileumi, tizedik Invitech InnoMax-pályázat egyik nyertese a Jel Alapítvány. A nonprofit szervezet egy online jelnyelvoktató felülettel pályázott.
 • Tovább éleződik a helyzet Kína és az USA között

  A kínai parlament elfogadta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet.
 • A pünkösdi hétvégével indul újra a hazai turizmus

  Folyamatosan nyitnak a szállodák, számtalan helyen hónapok után a pünkösdi hétvégén fogadnak ismét vendégeket.
 • 400 ezer forint fölé emelkedett a bruttó átlagbér Magyarországon

  Ez 9 százalékos növekedés a tavalyi adathoz képest, illetve az első negyedév egészében is hasonló emelkedést mértek – közölte a KSH.
 • Covibed: digitális nyilvántartás segíthet a kórházaknak

  Ingyenesen elérhető, online rendszert dolgozott ki egy magyar fejlesztőcsapat. Az alkalmazás a kórházi dolgozók munkáját támogatná azzal, hogy egyszerűsíti, digitalizálja és valós idejűvé teszi az adminisztrációt.
 • A tejfogyasztást népszerűsítő kampány indult június elején

  Az Unió átlagánál jelentősen kevesebb tej, és tejtermék fogy Magyarországon ezért népszerűsítő akció indul az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szervezésében.
 • Ami nem tud emelkedni, annak esnie kell?

  A világ egyre inkább kezd magához térni a koronavírus okozta nagy pánikból, és ez meg is látszik az arany árfolyamán.
 • Jól reagált a járvány kihívásaira az Invitech

  A portfóliójuk fontos részét képezik a felhőszolgáltatások és az IT-kiszervezés, ezért az ügyfeleiknek akár napokon belüli átalakulásban is tudtak segíteni – emelte ki a vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettes.
 • Online és offline órák: digitális tanterem a Vodafone-tól

  A Vodafone Magyarország kínálatában már elérhető a Digitális Tanterem szolgáltatás, amely segítségével a piacon egyedülálló módon a tanórákat offline és online módon is le lehet bonyolítani.
 • Legjobb, legrosszabb és talán reálisnak mondható forgatókönyvvel is készültek a járványra

  A leginkább a turizmussal összefüggő divízió, így például az autóbérlés esett vissza.
 • Szakértő: Hidegháború zajlik az Egyesült Államok és Kína között

  A Fehér Ház szóvivője most azzal fenyegette meg Kínát, hogy Hong Kong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét, ha megfosztják az autonómiájától.
 • A Budapest Bank is csatlakozik a Magyar Bankholding Zrt.-hez

  A Budapest Bank is csatlakozik a Magyar Takarékszövetkezeti Bank és az MKB stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.
 • Áprilisban felerősödött az elbocsájtási hullám Magyarországon

  A KSH adatai szerint több mint 70 ezren veszítették el a munkájukat, a járványhelyzettel és a korlátozások bevezetésével összefüggésben eddig körülbelül 120 ezerrel nőtt az állástalanok aránya.
 • A garázs, és parkolóhely árak emelkedésére lehet számítani

  A benyújtott törvényjavaslat szerint, a veszélyhelyzet visszavonásával júliustól ismét fizetős lehet a közterületi parkolás országszerte.
 • Mától házi karantén nélkül is be lehet lépni az országba

  Mától hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be szlovák és cseh állampolgárok Magyarország területére – jelentette be Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Fürjes Balázs államtitkár, pedig a rozsdaövezetekben épülő ingatlanok áfacsökkentési tervét ismertette az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.
 • Stratégiai megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt. és az Önszabályozó Reklám Testület

  A nemzeti lottótársaság a jelenlegi hazai jogi és reklámetikai szabályoknál szigorúbb saját kódexszel rendelkezik, és betartásának ellenőrzését független szervezetre, az ÖRT-re bízta a kibővített tartamú együttműködés keretében.
 • Fejlesztésekkel és jutalékemeléssel segíti kisvállalkozó partnereit a Szerencsejáték Zrt.

  A Szerencsejáték Zrt. bónuszjutalékot tartalmazó hálózatvédelmi és fejlesztési akciótervvel segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került értékesítő partnereit, akiktől a munkahelyek megtartását, valamint a szolgáltatások színvonalának emelését kérik a támogatásért.
 • A szerencse a kaszinóknál is forgandó

  „Fortuna volubilis errat”, vagyis a szerencse forgandó – mondta egykor Ovidius. A las vegasi kaszinók is megtapasztalták ezt.
 • Nagy pofont kapott a zeneipar

  A zeneipar az egyik legkomolyabb vesztese a járványnak.
 • Most nem sült el az MNB fegyvere

  Nem változtatott a kamatokon a jegybank monetáris tanácsa, minden maradt a régiben.
 • Újabb szintekre lép a Magyar Posta

  Az elmúlt évek fejlesztéseit nézve sokat változott a vállalat, de még messze a vége.
 • Újabb fertőzési hullámokra kell felkészülni

  A prevenciót, a koronavírus kockázatainak megelőzését helyezi fókuszba a Pécsi Tudományegyetem Proaktív 19 programja, amelyhez a Richter Egészségváros is csatlakozott.
 • Távmunka: így lehet frontvonalban a nappalink

  A tömeges távmunka miatt átrendeződtek az informatikai rendszerek frontvonalai. A hálózati végpontok, vagyis az otthon dolgozó munkatársak gépeinek védelme még az eddigieknél is fontosabbá vált.
 • Benyújtották a jövő évi költségvetés tervezetét

  A gazdaságvédelem költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsé tervezetét a pénzügyminiszter a parlamentben.
 • Megnehezül a külföldi tulajdonszerzés

  Az év végéig csak minisztériumi engedéllyel szerezhetnek tulajdonrészt külföldi szereplők magyar stratégiai vállalatokban– jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.
 • Vitézy: Semmi szükség nincs a Városligetben a 700 férőhelyes új parkolóház megépítésére

  Vitézy Dávid szerint nem valósul meg az autómentes Városliget terve, ha a főváros 700 férőhelyes parkolóházat épít a Ligetben, a Biodóm mellé.
 • Legionella - mire figyeljünk az intézmények újra nyitásakor?

  Ha hosszabb ideig nem nyitjuk meg a vízcsapot, - mondjuk mint járvány esetén, amikor sok munkáltató átalakította működési rendjét és áttért a home office-ra - akkor úgynevezett pangás jön létre, amelynek következtében a vízben lévő szervezetek fel tudnak szaporodni. Ezek között vannak jóindulatú, de rosszindulatú mikroorganizmusok is.
 • Irántól kap gázolajat Venezuela

  Iráni tartályhajók közelítenek Venezuela partjaihoz, az egyik, gázolajjal megrakott szállítmány már meg is érkezett a dél-amerikai ország egyik finomítójához.
 • Javul a német üzleti hangulat, de még messze a válság vége

  Elmozdult mélypontjáról, és meghaladta a várakozásokat a németországi IFO hangulatindex.