Az elmúlt 168 óra hírei

 • Bekavarnak a légiközlekedésbe a karácsonyi fények

  Csillagfény, több mint 6000 fénypont, és akár 300 négyzetméter bevilágítása- ilyen és ehhez hasonló szöveggel hirdet számos internetes oldal karácsonyi lézerfényeket, amely az ünnepi kivilágítás egyik legújabb formája. A lézeres ünnepi fényjátékok elterjedésével ugrásszerűen megnő a repülésbiztonságot veszélyeztető fényjelenségek száma. A HungaroControl ezért arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek a karácsonyi lézerfények elhelyezésekor.
 • Hogyan támadnak a kiberbűnözők?

  A webáruházak blokkolásától kezdve a bankkártya adatok ellopásáig terjed a kiberbűnözők eszköztára online vásárláskor.
 • Nem jó ötlet a biztosításon spórolni

  A síelni indulók fele köt utasbiztosítást, pedig télen a biztosítókhoz érkező bejelentések 80 százaléka síbaleset miatt történik.
 • Tovább lassul a kínai gazdaság

  A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme 15, az ipari termelésé pedig hároméves mélypontra esett vissza Kínában, novemberben.
 • Gátat vethet a bővülésnek a munkaerőhiány

  A munkaerőhiány visszafogja az építőipari szektor növekedését, bár a bővülés így is jelentős – reagált az építőipari termelésről szóló adatra a balla ingatlanirodák tulajdonos-vezetője.
 • Már együtt is adózhatnak a cégek

  Egy új törvény jövő évtől lehetővé teszi, hogy az azonos cégcsoporthoz tartozó társaságiadó-alanyok ne külön-külön, hanem együttesen, csoportos társaságiadó-alanyként teljesítsék adókötelezettségeiket.
 • Most kell céget eladni!

  Most érdemes céget eladni - véli Gereben András az Equilor Befektetési Zrt. elnöke. A cég vezérigazgatója szerint a kis részvények nagy éve volt a 2018-as.
 • Százezer ügyféllel száguld a HU-GO

  Százezredik ügyfelét köszöntötte az idén ötéves Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. és a 3,5 tonnánál nehezebb járművek útdíjfizetését lehetővé tévő HU-GO rendszer.
 • Mesterséges intelligenciával dolgozik a T-Systems

  Tavasszal mutatta be virtuális üzleti asszisztensét a Telekom, nyár óta pedig minden telefonon érkező hívásra a mesterséges intelligencia alapú asszisztens válaszol, kiváltva ezzel a hagyományos nyomógombos menürendszert.
 • Nem jelent veszélyt az űrhajó sérülése

  Még a Földön, az űrhajó építésekor keletkezhetett az Szojuz űrkabin oldalán lévő lyuk.
 • Újabb magyar kötvények kerülnek a kínai piacra

  Kihasználja a teljes, 123 milliárd forintos állampapír keretösszegét a magyar állam a kínai belső tőkepiacon- írja a Magyar Idők.
 • Folytatja a laza monetáris politikát az EKB

  Véget ér az Európai Központ Bank 2015 márciusában elindított eszközvásárlási programja.
 • Magyar egyetem a világ legjobbjai között

  Bekerült a világ 150 legjobb vegyészmérnök képző intézménye közé a veszprémi Pannon Egyetem.
 • Megnyerte Theresa May az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt

  A szabály szerint ugyan az a képviselőcsoport, ami jelen esetben Theresa May saját pártja, egy évig nem kezdeményezhet újabb szavazást. Nehéz lehet messzemenő következtetéseket levonni ennek az indítványnak az eredményéről, de egyenlőre úgy látszik, hogy egy rendezett és a körülményekhez képest nyugodt brit kilépés felé billen a mérleg nyelve. Ezt a kérdést jártuk körbe Kolba Miklóssal, az ING senior treasury értékesítőjével.
 • A G20 csúcstalálkozó

  November 30. és december 1. között tartották a G20 országok állam- és kormányfőinek idei csúcstalálkozóját az argentin fővárosban, Buenos Airesben. Melyek voltak a találkozó legfontosabb kérdései, mi lesz a WTO jövője, hogyan fog alakulni a nagyhatalmak, az USA, Kína, Oroszország, India viszonya? Ezekről a kérdésekről beszéltünk Borosnyay-Miklós Katalinnal, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány Kína kutatójával és Goreczky Péterrel, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzőjével. A műsorvezető Lakatos László.
 • A túlóratörvény mozgatórúgói

  Botrányos parlamenti ülésen fogadták el az úgynevezett Túlóratörvényt az Országgyűlésben. Az ellenzéki képviselők nem akarták felengedni a parlamenti pulpitusra Kövér László házelnököt. Emiatt félórás csúszással kezdődött az ülés. Az Országgyűlés elnöke végül is nem az elnöki pulpitusról, hanem a parlamenti patkóból nyitotta meg az ülést. Majd Latorcai János alelnök kezdte meg az ülés levezetését. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarország képviselői és néhány független képviselő sípolással és füttyel tiltakozott az alternatív ülésvezetés ellen, de a szavazás elindulását nem tudták megakadályozni. A Fideszes képviselők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, ugyanis sorfallal védték Latorcai Jánost. A Trend FM annak is utánanézett, hogy a politikai viharon túl, milyen gazdasági motivációi lehetnek az új törvénynek.
 • Milyen állapotban van a hazai gyermekellátás?

  Az esetek nagy részében feleslegesen veszik igénybe a szülők a kórházi szakorvosi ellátást gyermekük gyógyításánál- derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának közleményéből.
 • Már nem szitokszó a panellakás

  Tovább csökkent a panellakások átlagos értékesítési ideje.
 • Beszakadt az olajár-csökkent az infláció

  Lassult az infláció novemberben Magyarországon.
 • Újra erősödött a mezőgazdaság

  Több, mint 3 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása idén, a tavalyi visszaesés után.
 • Sok adózási feladat vár még a cégekre!

  Noha közelednek az ünnepek, több olyan fontos év végi adózási határidő és választási lehetőség is van, amelyekre a vállalkozásoknak oda kell figyelniük – hívta fel a figyelmet a MAZARS, a legfontosabb adóhatáridőkről elkészített idei összefoglalójában. Több témában is kiemelten fontos határidő a december 20-a és a 31-e, de januárra is maradnak fontos döntések. Jövőre az egyik legfontosabb változás, hogy az adóbevallásokat kizárólag a Cégkapun keresztül lehet benyújtani.
 • A brexit miatt adóparadicsomba költözik a Wirecard?

  Elhalasztotta Theresa May az eredetileg keddre kitűzött, a brexit-megállapodás tervezetről szóló brit parlamenti alsóházi szavazást. Ezzel tovább fokozódott a bizonytalanság Nagy-Britannia kilépésével kapcsolatban, a cégek viszont ettől függetlenül folytatják a mozgolódást.
 • A Kalasnyikovtól az Armatáig

  Oroszország, Nagy-Britanniát megelőzve a világ második legnagyobb fegyvergyártójává lépett elő a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet éves jelentése szerint. A listát továbbra is az Egyesült Államok vezeti, a legnagyobb európai gyártó pedig továbbra is Nagy -Britannia. A jelentés szerint orosz fegyvergyártó cégek uralják a piac 10 százalékát, ami 40 milliárd dollárt jelent évente.
 • Az MKB Bank partnere érdemelte ki az Év Vállalkozója díjat

  Az egészség a legjobb befektetés. Ezt vallja az MKB Bank is, így a pénzintézet több oldalról is támogatja az egészséges életvitelt. Júniusban útjára indította #20percegészség programját, amellyel arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy mennyre fontos az egészséges életmód. Decemberben az MKB által nyújtott Agrár Széchenyi Kártya hitel is hozzájárult ahhoz, hogy az egészséges, gluténmentes termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó partnerük, az Amurex GM Hungária Kft. kiérdemelje az Év Vállalkozója Díjat.
 • Megnyílt a TUDÁS-VÁR Miskolcon

  A Miskolci Egyetem felismerte, hogy fontos a fiatalság régióban és városban tartása. Ennek érdekében országosan egyedülálló pályaorientációs programot indított el. Az intézmény hazai összevetésben élen jár a következő generációk, most tizenéves korosztály műszaki és természettudományos érdeklődésének felkeltésében. A mai napon újabb mérföldkőhöz érkezett az egyetemi program, hiszen Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, ByeAlex a Miskolci Egyetem Nagykövete, valamint Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja hivatalosan átadta és megnyitotta a TUDÁS-VÁR Élményközpontot, amelyben két tematikus szabadulószoba, számos látványos, játékos feladat és ügyességi kihívás várja a jövő generáció tagjait, illetve a leendő hallgatókat.
 • A kiszervezés felé mutat a technológiai fejlődés

  Manapság, amikor egy cég üzlete szolgálatába akarja állítani az infokommunikáció legújabb eredményeit, egyre gyakrabban merül fel, hogy szakértő szolgáltatóhoz forduljon.
 • Fél évszázados mélységben az amerikai munkanélküliség

  Gyengébb lett a legfrissebb non-farm payroll, vagyis az amerikai gazdaság, mezőgazdasági szektoron kívüli munkahely teremtő képessége.
 • A Kúriához kerülnek a devizahiteles perek

  Konzultatív testület vizsgálja majd a Kúrián a devizahiteles perek egy részét, különös tekintettel az árfolyamkockázattal kapcsolatos tisztességes vagy éppen tisztességtelen tájékoztatásra – mondta a legfőbb bírói fórum Polgári Kollégiumának vezetője.
 • Nem lesz több Budapesti Nemzetközi Vásár

  Egyre igényesebb a különböző vásárok, bemutatók közönsége, ezért is döntöttek a Hungexpo-nál arról, hogy nem szerveznek több Budapesti Nemzetközi Vásárt.
 • Érdemes lehet még idén hitelt felvenni?

  Csökkentették a lakáshitel kamatokat a bankok az év végére, így érdemes mihamarabb aláírni a kölcsönszerződést – mondta a bank360.hu szakértője.
 • Folyamatosan nő a növénybiztosítási szerződések száma

  Idén 13,3 milliárd forint értékben kötöttek biztosítást az elemi károkra a gazdák, ebből csaknem 10 milliárd forint után igényelhető díjtámogatás.
 • Végh Richárd az Európai Tőzsdeszövetség igazgatósági tagja lett

  Az Európai Tőzsdeszövetség (Federation of European Securities Exchanges, FESE) 2018. december 4-ei közgyűlésén igazgatótanácsa tagjának nevezte ki Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatóját. Az érdekképviseleti szervezet új elnöke Petr Koblic, a Bécsi Tőzsde vezérigazgatója és a Prágai Értéktőzsde igazgatóságának tagja lett, megerősítve a régió tőkepiacainak szerepét európai szinten.
 • Kiváló éven van túl a Keler Zrt.

  A Keler KSZF elszámolóház egy a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő vállalkozás, aminek két fő funkciója van. Az egyik a magyar tőkepiaccal foglalkozik a másik pedig a magyar villamos energia és földgáz piacon. Egyik oldalról értéktőzsdén vagy a gáztőzsdéken kötött üzleteket számolja el. Másik oldalról pedig egy központi szerződő fél, tehát clearing ház és Európa vezető clearing házához kapcsolódva segíti hozzá a magyar és nemzetközi energiakereskedőket, hogy különböző energiatőzsdéken ki tudják szolgálni az ügyfeleiket. A cég vezérigazgatóját, Mátrai Károlyt Szűcs Péter kérdezte a Keler Zrt 2018-as teljesítményéről.
 • "Mindenki Karácsonya" a WestEnd Cinema City-ben

  December 10-én a WestEnd Bevásárlóközpont Cinema City mozitermében 300 hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyermeknek rendez karácsonyi ünnepséget az NGYSZ és támogató partnerei, Budapest Főváros Önkormányzata és a házigazda WestEnd City Center. A karácsonyfa alól természetesen az ajándékok sem hiányozhatnak!
 • A csúcsról csak lefelé lehet menni

  A harmadik negyedévben négy éve a leggyengébb növekedést érte el az euro-övezeti gazdaság.
 • Csökkenő olajár: Mit fog lépni az OPEC?

  Mikulás rally helyett virgács jár az európai tőzsdéknek, a Wall Streeten egy fokkal jobb a helyzet és Ázsiában pedig egyre optimistább a hangulat. Az OTP treasury üzletkötőjét kérdeztük a tőzsdevilág alakulásáról. Csillag Zsigmond szerint az európai zuhanásának a hátterében leginkább a kereskedelmi háború állhat. Úgy gondolja, hogy a Buenos Aires-ben zajlott G20-as találkozón történt Trump – Hszi Csin-ping megállapodás okozta átmeneti nyugalmat gyorsan felborította Meng Van-Csou letartóztatása. Ezek a néhány nap alatt lezajló események komoly hangulatingadozást hoztak a piacra, így nem kell csodálkozni azon, hogy az európai tőzsdék mélyrepülésbe kezdtek.
 • A CheckMyTrip lett a Világ vezető utazási appja

  Az applikáció nyerte el a 2018 World Travel Awards díjkiosztón a Világ vezető utazási mobil alkalmazása címet.
 • Háborús feszültség az Azovi-tengeren?

  Újabb eszkalációval fenyeget Oroszország és Ukrajna között a november végén, kercsi-szorosban fellángolt konfliktus. November 25-én Ukrajna Odesszából indult három hajója – két katonai hajó és egy vontató hajó – megpróbáltak átjutni a kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tengerhez. Nem jártak sikerrel – az orosz határrendészet az útjukat álltak, majd üldözésbe vették a hajókat, és letartóztatták a három hajó legénységét. Ukrajna a nemzetközi és bilaterális egyezmények megszegésével vádolja Oroszországot, Moszkva azzal védekezik, hogy kercsi-szoros orosz terület, és az engedély nélkül oda betévedő ukrán hajók határsértést követtek el. Bendarzsevszkij Antont, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány igazgatóját és Ackermann Sándort, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzőjét kérdeztük arról, hogy kinek van igaza, és mi lehet az újabb eszkaláció potenciális következménye.
 • IT-biztonsági kockázatok a cégeknél

  Úgy gondolja, hogy vállalkozása mindent megtesz informatikai védelme érdekében? Vagy valójában nagyon is messze vannak a vágyott biztonságtól?
 • Nem a pénz miatt állnak tovább a munkavállalók

  Hiába pörög itthon is a munkáltatói márkaépítés, mégis 38 százalékon áll az átlagos éves fluktuáció Magyarországon- derül ki a HR-Evolution kutatásából.
 • A demokrácia sikere, a környezetvédelem bukása

  A szakértő szerint nem a Franciaországban vélhetően megemelkedő üzemanyagfogyasztás, így a növekvő környezetterhelés a legnagyobb baj az üzemanyagadó kivezetésével.
 • Már megint összebalhézott az USA és Oroszország

  Nem próbáltak ki az oroszok olyan rakétákat, amelyek megsértették volna a nukleáris eszközök megsemmisítéséről szóló megállapodást. Ezt az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának elnöke mondta.
 • Minden jel a gazdaság lassulása felé mutat

  Milyen gazdasági kilátásokra lehet számítani 2019-ben? Megegyezhet egymással az Amerikai Egyesült Államok és Kína? Az egyik nap még a közeledésről lehet hallani, a következőn pedig az újabb feszültségekről. Az egekbe szökhetnek a vámok a kereskedelmi csatározás miatt? Donald Trump tovább folytatja a Twitter hadakozást a világ ellen. Szabó Zoltánnal, az ING munkatársával beszélgettünk arról, hogy mennyire bolygathatja meg a jövő évi kereskedelmi kilátásokat az, hogy még mindig nem lehet tudni, hogy milyen vámtételekkel kell majd számolni. A műsorvezető Nagy Károly.
 • A havi alapú csökkenés után növekedni kezdett az ipari termelés

  A KSH szerint októberben éves alapon kiigazítva 3,3 százalékos volt a kibocsátás növekedése, a havi adat pedig 2 százalékos bővülést mutat, az előző havi hasonló mínusz után.
 • Lemondhat az első helyről a Huawei?

  Zuhanásnak indultak az ázsiai tőzsdemutatók, miután letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját.
 • A MEGAKRÁN vezetői egy évig nem adnak el részvényt

  A MEGAKRÁN Kereskedelmi és Szolgáltató Nyrt. tájékoztatta a befektetőket, hogy rövid ideig nem viszik a piacra. Langmáhr Tamás az Igazgatóság elnöke és Vitkovics Péter a Felügyelőbizottság elnöke kötelezettséget vállaltak arra, hogy meglévő részvényeiket a Társaság törzsrészvényeinek a BÉT Xtend piacra, mint multilaterális kereskedési rendszerbe történő bevezetésétől számított 1 éves időszakig (Lock Up Periódus) az alábbi esetek kivételével nem értékesítik.
 • A jövő turizmusa az okos turizmus

  A turizmus iparág digitális forradalmáról, a turistákat újabb és újabb impulzusokkal vezető lehetséges okos megoldásokról beszélgetett Rasztovits Dáviddal, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatójával a Trend FM-en Érczfalvi András.
 • Óvatosnak kell lenni az alacsony fogyasztási hitelekkel

  A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője szerint az egyébként is élénk hitelfelvételi kedv tovább nő az ünnepi időszakban és az ügyfelek ilyenkor felelőtlenebbül vállalnak be kölcsönöket.
 • Meddig tarthat a növekedés?

  A kiigazított adat szerint 5,2 százalékkal nőtt 2018 harmadik negyedévében a GDP volumene az előző év azonos időszakához képest.
 • Elborítja a Földet a csomagolóanyag

  A karácsonyi időszak alatt produkáljuk a szeméttermelésünk legnagyobb részét, amiben a csomagolásoknak nagy szerepe van.