Az elmúlt 168 óra hírei

 • Összefoglaló a hét piacmozgató eseményeiről

  15 bázispontot emelt az alapkamaton az MNB. Negyvenhét éves csúcson a termelői árak drágulási üteme Németországban. Csökken az USA-ban az ipari termelés.A lakáshitelek ötödét a Zöld Otthon Program adja.
 • A Pénzügyminisztérium megerősítette, majdnem 2300 milliárd lett az állami büdzsé hiánya

  Az év első kilenc hónapjában az önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszer mérlege alig maradt el a tavalyi azonos időszakban mért rekordhiánytól.
 • A műemléki ingatlanok mindössze 3 százaléka van a piacon

  Sok tulajdonos eladás helyett hagyja, hogy utolérje őket az amortizáció, mivel rendkívül drága a felújításuk. Akár 200 millió forintos büntetéssel is számolhat az, aki nem körültekintően jár el a műemléknek minősülő ingatlanjának felújításakor, átalakításakor.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Az amerikai indexek magasabban zárták a tegnapi szeánszot.
 • Integrált energetikai megoldásokkal az elszálló árak ellen

  Az elmúlt hónapokban a többszörösére emelkedtek az árutőzsdén az energiaárak. Akár a földgázért, akár a villamosenergiáért a korábbi árszint többszörösét kell kifizetni. Az EON értékesítési igazgatója beszélt a Trend FM-nek arról, hogy milyen megoldásokkal mérsékelhető a költségemelkedés.
 • Ötezer milliárd fölé mehet idén az építőipar teljesítménye

  Az év első 8 hónapjában majdnem 10 százalékkal növelte a teljesítményét éves szinten a szektor. Az elnök úgy látja, hogy az év hátralévő részében düböröghet a termelés, így a csúcsnak számító 2019-es évnél is jobb évet zárhatnak. Ebben viszont továbbra is hátráltató tényező a szakmunkás- és mérnökhiány.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  A Wall Street indexei a korábbi nyereségre építve ismét emelkedtek.
 • Egyre jobb üzletek köttetnek a felhőkben

  4-5 éven belül megduplázódhat a magyar piacon a felhőszolgáltatások alkalmazása. A koronavírus-járvány és az egyre nagyobb informatikai szakemberhiány is felerősítette a trendeket.
 • Jövőre elszállhatnak a fesztiválbelépők árai

  Pozitívan zárták az idei fesztiválszezont a hazai szervezők, már akik megtarthatták a rendezvényeiket – mondta a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.
 • Még Magyarországon is jöhetnek hosszabb idejű autógyár leállások

  A cseh Skoda gyárak is leállították ideiglenesen üzemeiket.
 • Visszavásárolná a budapesti repülőteret a kormány

  Idén nyáron már jelezték vételi szándékukat, most 4 milliárd euróért válhatnak többségi tulajdonossá az AviAlliance helyett.
 • Egy szektor amiben Magyarország költi a legkevesebbet: űripar

  Nemhogy a NASA-hoz, de még a környező régiós országokhoz képest is bőven le vagyunk maradva az űriparra költött pénzeket tekintve – ezt mondta Tóth Gergely közgazdász a Trend FM reggeli műsorában.
 • Még most is hangosan szól a papírhattyú halála

  Önnek is problémát jelent az a rengeteg dokumentum, amit naponta kezel a vállalkozása? Tudta, hogy a dokumentumok rendszerezése elektronikus formában gyorsítja a munkafolyamatokat? Jöjjön el a Canon Hungáriához október 21-én, ismerje meg és próbálja ki az automatizálás hatékony eszközeit! A rendezvényen a részvétel ingyenes, a jelentkezés részleteit itt találja meg.
 • 7 magyar aranyérem is született a Budapest Teqball és Para Teqball Kupán

  A versenyen 8 országból 40 játékos vett részt. Közülük 8 fogyatékélő játékos is nevezett az eseményre.
 • Jó szezont zárt a magyar vitorlázás

  Az idei évben már nem korlátozta a sportolókat és hobbistákat a járvány, pezsgő szezont tudhatnak magukénak – írta meg a Világgazdaság.
 • A hazai vállalatok ellenállóbbak a jelenlegi energiakrízisnek

  Nemzetközi cégek esetében már a termelés lassulását is lehet tapasztalni egyes ágazatokban – mondta az Mfor-Privátbankár újságírója.
 • Sikerrel zárult a hazai rendezésű versenyjogi világtalálkozó

  Lezárult a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) éves online konferenciája, amelynek az idei évben a magyar versenyhatóság adott otthont. A rendezvény jelentős nemzetközi érdeklődés mellett több, a jövőnket formáló témát előtérbe helyezett.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Az ázsiai részvények az új hét kezdetén a kiábrándító kínai GDP-adatokat követően alacsonyabban kereskedtek.
 • Visszatért a járvány előtti szintre az OTP Csoport jövedelmezősége az első félévben

  A bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet rendkívüli közgyűlésén elmondta, 2020-ban a kockázati költségek miatt esett vissza jövedelmezőség, de idén már a januártól június végéig tartó időszakban a pénzintézet tőkearányos jövedelmezősége 19,1 százalék lett, a működési eredmény pedig 18 százalékkal nőtt.
 • Heti piaci összefoglaló az Akcentától

  A koronavírus-járvány enyhülésével és a gazdasági kilábalással egyidejűleg visszaesett a forgalomban lévő készpénzállomány növekedésének üteme Magyarországon – mutatják az MNB friss adatai.A Digitális Fizetési Index - ami a hazai ügyfelek fizetésének digitalizációját mérő mutatószám - szerint Magyarországon nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az ügyfelek felvilágosítására a digitális fizetési módok előnyeit illetően, hiszen sokan még mindig nem tudnak elszakadni a készpénzes fizetéstől. Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke. Augusztusban - az előzetes adattal megegyező mértékben - 2,7%-kal csökkent az ipari teljesítmény az előző hónaphoz képest. A termelés volumene harmadik hónapja esik. A ma megjelent részletes adatok igazolják a sejtést: az ipari ágazatok zömében nincsenek jelentős problémák, ám a két legnagyobb súlyú területen (ezen belül is különösen a járműgyártásban) az ellátási problémák a termelés látványos visszaeséséhez vezettek.
 • Így lesz környezetbarátabb az elviteles ételrendelés

  A Rakun Dobozközösség célja, hogy az eldobható műanyag dobozok helyett a körforgásos gazdaság részeként hulladékmentes rendszert honosítson meg.
 • Nem látszik az enyhülés inflációs fronton

  Főként a lakosságot érinti a historikusan magas infláció, a vállalatok többsége le tudja vezetni ezeket a turbulenciákat – például a fogyasztókra terhelve a negatív hatásokat.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Az amerikai indexek tegnap emelkedtek, és jelentősen magasabban fejezték be a szeánszot.
 • Irányjelző a papírlabirintusban

  Önnek is problémát jelent az a rengeteg dokumentum, amit naponta kezel a vállalkozása? Tudta, hogy a dokumentumok rendszerezése elektronikus formában gyorsítja a munkafolyamatokat? Jöjjön el a Canon Hungáriához október 21-én, ismerje meg és próbálja ki az automatizálás hatékony eszközeit! A rendezvényen a részvétel ingyenes, a jelentkezés részleteit itt találja meg.
 • Példaértékű lehet az AutoWallis növekedése a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója szerint

  Kifejtette, a magyar tulajdoni többség megtartása forrásbevonások mellett jó minta lehet más kötvénykibocsátóknak is, amennyiben szintet lépnének és részvénykibocsátóvá válnának.
 • Ezt tudja a Vodafone-díjas intelligens oktatási asszisztens

  2021-ben a Redmenta Nonprofit Kft. nyerte meg a Vodafone Digitális Díjat a Digitális Oktatás kategóriában.
 • Önbizalomhiányos arany

  Dollárban számolva le van ragadva az aranyár 1.760 dollár magasságában.
 • Magasra tette a lécet a JP Morgan

  Az amerikai nagybankok közül elsőként publikálta harmadik negyedéves számait, amelyek jobban alakultak az elemzők által vártnál.
 • Gyengébb volt az idei körte- és almaszüret a tavalyinál

  Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai már bőven mutatkoznak, és a munkaerőhiány is jelentősen rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét – mondta a FruitVeb elnöke.
 • A Dunántúlon terjeszkedik a Hunguest Hotels

  Az OPUS GLOBAL Nyrt-hez tartozó Hunguest Hotels üzemeltetheti koncessziós szerződéssel a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által fejlesztendő új szállodát a somogyi megyeszékhelyen. A szállodalánc nyílt közbeszerzési eljárást követően nyerte el a négycsillagos komplexum üzemeltetési jogát 10 évre. A sport-, konferencia- és üzleti turizmus fejlődése szempontjából elengedhetetlen szálláshelyfejlesztés legalább 70 munkahelyet teremt Kaposváron, megduplázza a városban elérhető szállodai kapacitást, és állandó bevételi forrást jelent a Dunántúl legnagyobb egybefüggő vízfelületű élményfürdője, a Virágfürdő számára.
 • Európa-szerte munkaerőhiány van az áru- és személyfuvarozásban is

  Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint Budapesten jelenleg nem okoz gondot a csökkenő taxiszám, mert még mindig hiányoznak a turisták.
 • Nem kell áruhiánnyal számolni a karácsonyi időszakban a boltokban

  Az üzletek már nagyban készülnek a rohamra.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Az amerikai indexek kissé alacsonyabban zárták a tegnapi szeánszot.
 • Ismét közbeszerzési kartell miatt bírságolt a Versenyhivatal

  A Gazdasági Versenyhivatal mintegy 135 milliós bírságot rótt ki három, mezőgazdasági gépekkel kereskedő vállalkozásra, amiért színlelt versenyben osztottak fel egymás között több mint egy tucatnyi hazai közbeszerzést. A háromból két vállalkozás is önfeladással jelentkezett a bírság csökkentésének reményében, utóbb azonban kiderült, hogy félrevezetően informálták a hatóságot.
 • Nem az a kérdés, hogy jön-e az Amazon Magyarországra, hanem az, hogy mikor

  A világ vezető e-kereskedelmi piactere lengyelországi piacra lépésével megkezdte közép-európai terjeszkedését.
 • A hazai kisüzemi sörfőzdék 10 százalékos piaci részesedésre hajtanának

  Az előrelépés hátterét a kereskedelmi törvény módosítása biztosítja, amely segíti a kisebb gyártók piacra jutását.
 • Üzleti ismeretek nélkül vágnak vállalkozásba a hazai kreatív szakemberek?

  Gyakran hiányos, elavult üzleti ismeretekkel kezdenek vállalkozásba a hazai design- és művészeti szakemberek, miközben a digitális átalakulással is lépést kell tartaniuk – mutat rá a Magyar Formatervezési Tanács. A szervezet idén is kiadta a legfrissebb, ingyenesen letölthető Start Up Guide vállalkozásfejlesztési útmutatót, ami több mint másfél évtizede segíti a mikro-, kis- és középvállalkozások piacra lépését és sikeres működését a kreatíviparban. A kiadvány egy online előadássorozat formájában meg is elevenedik az októberi Budapest Design Week-en, ahol emellett kiállítások és workshopok keretében azok a társadalmunkat gyökeresen átalakító új normák is napirenden lesznek, mint a social design, a home office és a divat kapcsolata vagy az NFT.
 • Újabb csúcsokon a földgáz exportára

  A Gazprom ismét módosította előrejelzését, így 295 és 330 dollár körül értékesíthetnek majd ezer köbméterenként idén.
 • BÉT Prémium kategóriából top mobilitási szolgáltatóvá léphet elő az AutoWallis

  Robbanásszerű növekedéssel számol az AutoWallis Csoport 2025-ig, a szeptember végén közzétett, frissített stratégiájában. A második negyedévben is nagyot robbantott a Csoport árbevétele. A jó növekedési ütem és a tőzsdei hangulat visszaigazolja a stratégiát – véli a vezérigazgató.
 • A zöld kötvény, mint vállalati finanszírozási forma

  A KCG Partners Ügyvédi Társulás jogi szakértői úgy látják, hogy napjainkban a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság olyan központi témává vált, mely egyre nagyobb szerepet kap a befektetési döntések meghozatalában is. Az ESG (Environmental, Social, Governance) egy olyan kritériumrendszer, amely figyelembe veszi a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat, így járulva hozzá a vállalatok fenntarthatósági tevékenységének befektetők általi megítéléséhez.
 • A Google és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat oktatási programot indít a magyar gyermekek online biztonságáért

  A Google és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elindította a Legyél az Internet Ásza! programot Magyarországon. 2022 végéig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében mintegy 44 ezer diák sajátíthatja el az internet tudatos és biztonságos használatát. A gyerekek önállóan, de szüleikkel együtt is felfedezhetik az oktatási célú Interland játékot, és az internet magabiztos felhasználóivá válhatnak.
 • Papírhegyen innen és túl

  Önnek is problémát jelent az a rengeteg dokumentum, amit naponta kezel a vállalkozása? Tudta, hogy a dokumentumok rendszerezése elektronikus formában gyorsítja a munkafolyamatokat? Jöjjön el a Canon Hungáriához október 21-én, ismerje meg és próbálja ki az automatizálás hatékony eszközeit!
 • InnoMax Díj: ismét várják az innovatív ötleteket

  Az Invitech már 12. alkalommal írja ki a pályázatot, amely a fenntarthatóság, az oktatás, az egészség vagy éppen a kultúra területén a digitalizáció segítségével fejlődni akaró közösségeknek kíván támogatást nyújtani.
 • Az automatizált könyvelés lett a legígéretesebb fintech megoldás

  Az idei FinTechShow díját az Acounto fejlesztése kapta. A második helyen a digitális követeléskezeléssel foglalkozó Payee végzett.
 • Reggeli piaci összefoglaló az XTB-től

  Az ázsiai befektetők derűs hangulatban indították az új hetet.
 • Új kripto kínálat az XTB-nél

  Majdnem háromszor annyi kripto instrumentum és vonzó spreadek alkotják az egyik legnépszerűbb globális bróker új kriptovaluta ajánlatának két pillérét.
 • A spanyol kormány nem bírta kivárni, míg a lakhatási válság lejjebb viszi az ingatlanárakat

  Pedro Sanchez ugyanis 2022-es költségvetésük terhére jelentősen, 90 ezer forintnak megfelelő összeggel támogatná a 18 és 35 év közöttieket annak érdekében, hogy elköltözhessenek otthonról.