Az elmúlt 168 óra hírei

 • Közeledik a mozikhoz az első magyar horrorfilm

  Horror filmet készíteni mindig kifizetődő. Az általában alacsonyabb büdzséből készülő produkciók előnye, hogy az alkotóknak sokkal kreatívabb módon kell megoldani a nézők terrorizálását, mintha csak egy zöld háttér előtt, animált karaktereket látnánk. 2021 januárjában, ha minden rendben lesz, akkor a nagy közönséghez is eljut majd az első magyar horror film, Bergendy Péter Post Mortem című alkotásának a képében.
 • Átalakulóban van a hazai ingatlanpiac

  Az elmúlt évek a lakásárak meredek emelkedéséről szóltak, bizonyos régiókban több mint a duplájára is nőttek az ingatlanok értékei. 2019-ben ez a növekedés lassulni kezdett, idén pedig a nagyvárosokban csökkenés is megfigyelhető volt.
 • Több mint 13 ezer új autót helyeztek forgalomba novemberben

  Ez rekord mennyiségnek számít az idei évben.
 • Spájzolunk a második hullám alatt

  Szeptemberhez képest nőtt a hazai kiskereskedelmi forgalom, viszont a tavalyi szinthez képest majdnem 2 százalékot zsugorodott.
 • Zajcsökkentő intézkedések több mint másfél milliárd forint értékben

  A Rail Cargo Hungaria másfél milliárd forintot meghaladó értékű beruházás keretében lecseréli vagonjainak hagyományos fékberendezéseit az Európai Unió által előírt kompozit fékbetétekkel működő, úgynevezett csendes fékekre.
 • Új időszámítás kezdődik a mezőgazdaságban

  Az ősz folyamán lezajlott második NAK TechLab célja, hogy piacképes innovációkkal segítse a hazai mezőgazdaság hatékonyságát. A startupokat támogató program segítségével olyan fejlesztések indulhatnak el, amelyek lendületet adnak az agrárium digitalizációjának, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot. A mostani inkubációs program egyik eredményes résztvevője az AgrobyteX.
 • 5G hálózaton továbbítottak röntgenképet Magyarországon

  Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója Magyarországon először nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbított 5G hálózaton keresztül, melyhez az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és az NMHH nyújtott szakmai és technológiai segítséget. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokat illetően.
 • A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

  A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
 • Nőgyógyászati üzletágát erősíti a Richter

  Fogamzásgátló tapasz forgalmazási engedélyét szerezte meg a Richter, az amerikai Johnson&Johnson belga leányvállalatától.
 • Fokozódik a verseny a luxustermékek piacán

  Újabb kutatóközponttal kötött megállapodást a csaknem kétszáz éves Herendi Porcelánmanufaktúra Kft.
 • Csak pillanatnyi volt a visszaesés az építőanyagok forgalmában

  Az egész évet felhúzták a márciusi pánikvásárlások – mondta a Cemix Hungary Kft. ügyvezetője.
 • Jövedelmezően hatott a vírus a Foxpost csomagküldő szolgáltatónak

  Most indul a legterheltebb időszak a csomagszállító cégeknek. Egyre többen részesítik előnyben a csomagpontok használatát a házhozszállítással szemben. Öt éve indult itthon a Foxpost, amelyet az Észtországban működő jólbevált csomagküldő szolgáltatás mintájára alakítottak ki a cég alapítói. Bengyel Ádámmal, a Foxpost Zrt. vezérigazgatójával Érczfalvi András beszélgetett a Nap vendége című műsorunkban.
 • Az agilitás az összeszokott céges csapatokat is felrázza

  Melyik cég ne szeretné, hogy kollégái hatékonyabbak legyenek, rugalmasabban alkalmazkodjanak a változó üzleti igényekhez, és egyúttal kreatívabban, önállóbban dolgozzanak.
 • A vírusirtók elintézték az aranyat?

  A sikeres oltóanyag fejlesztésekről érkező hírek feledtetik az aggodalmakat a befektetőknél és ez nyomás alá helyezi a sárga nemesfém árfolyamát.
 • Megtiltotta a kormány az önkormányzatoknak az adóemelést

  A helyi közigazgatás nem vethet ki új adókat és hatályban kell tartaniuk az idén bevezetett adókedvezményeket is.
 • Pesszimista forgatókönyvvel rukkolt elő az Ausztrál Tenisz Szövetség

  Craig Tiley, a szervezet elnöke szerint öt évbe is beletelik, amíg utolérik magukat pénzügyileg, hitelfelvételre is vélhetően szükségük lesz.
 • Nagyfelbontású elektron mikroszkópot állítottak üzembe Székesfehérváron

  Az úgynevezett téremissziós elektron mikroszkóp, amelyből csak néhány darab található az országban, 5-10 nanométeres objektumokat is tud vizsgálni, ami egy normál emberi hajszálnál ezerszer-tízezerszer vékonyabb méretet jelent.
 • A hazai vállalkozásoknak is segíthet az EU Bíróságának döntése

  Az Uniós Fórum egy a Booking.com oldallal szemben indított német per kapcsán mondta ki, hogy az ügyben eljárhat a német bíróság, annak ellenére, hogy a holland Booking nem rendelkezik székhellyel Németországban.
 • Októberben az EU egészében stagnált a munkanélküliségi ráta

  Az euróövezetben pedig csökkent a munkanélküliségi az adat, de mindkét régióban egy százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbit.
 • Bajban vannak a magyar kézműsevesek

  A piactereken és az online térben való értékesítés maradt a kézműves mesterek, manufaktúrák számára. A Magyar Kézműves Szövetség vezetője a Trend FM-nek azt mondta: Ausztriában jelenleg úgy tűnik, hogy lesz lehetőség az adventi vásárokon való árusításra, de idén nehezebb a kijutás a határon túlra.
 • Összeállt az USA-ban a gazdasági szupercsapat

  Meglepődve, de kalapemeléssel fogadták a szakértők Joe Biden gazdasági csapatának névsorát. Az Egyesült Államok új egy „álom csapatot” állított össze – fogalmazott Martin Kovács Miklós, külgazdasági szakújságíró. Hozzátette, hogy az USA-nak szüksége is van a legmagasabban képzett szakemberek segítségére, hiszen a koronavírus-válság gazdasági hatásai erős hatást gyakorolnak az országra. A tengeren túlról érkező hírekről Martin Kovács Miklóst Szűcs Péter kérdezte a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
 • Koronavírus: robot állt szolgálatba egy egyiptomi kórházban

  Az emberszerű arccal, fejjel és robotkarokkal rendelkező Cira-03 képes vér-, szívultrahang- és röntgenvizsgálatot végezni.
 • Mi lesz a MOL Bubival?

  Tovább lehetne üzemeltetni a téli, átmeneti időszakban is a budapesti közösségi kerékpáros rendszert – mondta a Kerékpáros Klub elnöke.
 • Maszkban jók vagyunk, távolságtartásban már kevésbé

  A maszkhasználati hajlandóság kimagasló, ugyanakkor a távolságtartás nem megy Magyarországon – ez a tanulsága egy nemzetközi felmérésnek.
 • Erősen torzít a munkapiaci statisztika?

  Idehaza nehéz tisztán látni a foglalkoztatottsági adatok között.
 • Itt vannak a részletes GDP-számok

  A nemzetgazdaság teljesítménye az első három negyedévben 5,5 százalékkal esett vissza, éves szinten.
 • Manipulált Kína az adatokkal?

  A vírus terjedésének kezdeti szakaszában követett el sok hibát a kínai járványügy – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.
 • Ismét nagyot ugrott az Opus nyeresége

  Több mint 9 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei háromnegyedéves időszakot az OPUS GLOBAL Nyrt. – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján gyorsjelentését a tőzsdei társaság. A 9 milliárd 893 millió forintos üzemi nyereség mellett az EBITDA mutató 26 milliárd 223 millió forinton zárt, ezzel a cégcsoport 50 százalékkal növelte a bázisidőszak kimutatása szerinti EBITDA értékét.
 • Magyarország képviseli Európát a fogyasztóvédelemben

  Ma kezdődik a fogyasztóvédelmi hatóságok legnagyobb nemzetközi ernyőszervezetének éves konferenciája, melyen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) képviseli a világszervezet európai koronavírus-munkacsoportját. A felkérés egyben elismerést is jelent Magyarország számára a koronavírus elleni védekezésben kifejtett erőfeszítéseiért a fogyasztók védelme érdekében.
 • Magyarországon is elérhetővé vált a TransferGo és a Mastercard pénzküldő szolgáltatása

  A TransferGo és a Mastercard ma bejelentette együttműködését, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy 20 európai országban valós időben küldhessenek pénzt bármely kártyáról vagy bankszámláról közvetlenül Mastercard bankkártyára vagy hitelkártyára.
 • Sok a késedelmes fizetés, de optimisták a cégek

  A csődhullám előjele lehet a fizetési késedelem – mondta az Atradius országigazgatója.
 • Karakas: szeretek edzeni, jót tett a karanténidőszak

  A prágai cselgáncs Európa-bajnokság előtt bronzos lányként emlegették Karakas Hedviget, a Budapesti Honvéd versenyzőjét, aki valósággal halmozta a harmadik helyeket.
 • Továbbra sem rózsás a nyelviskolák helyzete

  Az ELTE Origó Nyelvi Centrum ügyvezető igazgatója szerint járvány első hulláma alatt a vizsgázók száma országosan megfeleződött, ezt a diplomaszerzés feltételének, a nyelvvizsga teljesítésének eltörlése csak tovább hátráltatta.
 • Kutya kötelessége még biztonságosabbá tennie az F1-et az FIA-nak

  Kisebb sérülésekkel megúszta a vasárnap esti horrorisztikus Forma-1-es balesetet a Haas-pilótája, Romain Grosjean.
 • Elindultak a motorvonatok

  Hétfőtől a Budapest környéki agglomerációs vonalakon elindultak az emeletes motorvonatok is. Egyelőre 4 ilyen közlekedik a váci, 2 pedig a ceglédi vonalon. A járványhelyzet ellenére december 13-tól új, összehangolt menetrenddel áll elő a MÁV és a Volánbusz.
 • 20 ezer ember megélhetése forog kockán

  A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó cégek a koronavírus-járvány első hullámakor a bérek kifizetéséhez kaptak állami támogatást, most ősszel azonban még ezt sem. Márpedig tavaszhoz hasonlóan, most ősszel is leállították a halasztható műtéteket. Kormányzati segítség nélkül csődhullám is lehet.
 • Egyszeri tételek miatt is emelkednek a fizetések

  Maradt a fizetések éves szintű növekedésének lendülete szeptemberben is. Az első 9 hónapban a bruttó átlagkereset 395 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 700 forintot ért el, mindkettő 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Kissé torzítja a statisztikát, hogy mindezt kevesebb foglalkoztatott mellett érte el a hazai gazdaság.
 • A szűkösnek ígérkező karácsony se törheti le a netes kereskedelmet

  Bár még bő egy hónap hátra van 2020-ból, mostanra biztossá vált, hogy az online piac lett az egyik nyertese a koronavírus-járványnak.
 • Nincs állami szabályozás az információbiztonsági megoldásokra

  Nem központilag szabályozott és fejlesztett, hanem nyílt, piaci alapú a kritikus infrastruktúra szolgáltatók információbiztonsági megoldásainak biztosítása az Európai Unióban.
 • Még mindig hátrány a gyerekvállalás a munkaerőpiacon

  A kisgyermekes édesanyák többsége úgy érzi, szülés után visszatérhet munkahelyére, de csak negyedük gondolja munkahelyét családbarátnak.
 • Heti piaci elemzés: megindultak a leépítések a magyar munkaerőpiacon

  Két hónap alatt több mint 60 ezer fős visszaesés látható, és a vírus második hulláma miatt hozott szigorítások miatt a foglalkoztatás újra csökkenésnek indulhat. Azonban ebbe a számba az őszi, szezonális hatások miatti munkanélkülieket is bele kell számolni. Esnek a feldolgozóipari és szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-index értékei. Egész Európán látszik a második hullám miatti lezárások következményei. Egyelőre a feldolgozóipar tartja magát. Az újabb, őszi szigorítások a vírus megfékezése érdekében tovább csökkentik az új autó eladásokat Európában. Majdnem 300 ezer autóval kevesebb eladást jegyez az LMC Automotive, amely 22 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Amerikában a visszaesés 16 százalékos, Kínában 6 százalékos. Elemzők szerint már túl van a mélyponton a forint, bár továbbra is nagy a bizonytalanság a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Többen úgy gondolják, hogy jövőre stabilizálódhat az árfolyam, bár jelentősebb erősödésről nem érdemes beszélni. A jelenlegi 360 körüli árfolyam közel 9 százalékkal gyengült év eleje óta.
 • Csökkent a hazai foglalkoztatottság mértéke

  Augusztus és október között 38 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel korábban, a számuk átlagosan 4 millió 482 ezer volt- közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
 • Már az egész országban tömegesen pusztít a dióburok-fúrólégy

  Az Agroinform novemberben készített felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 90 százalékát érinti súlyosan a probléma.
 • Az MKB Bank kiérdemelte a „Véradó Barát Munkahely” elismerést

  Az MKB Bankra nemcsak a pénzügyekben, hanem a „jóügyekben” is lehet számítani. A Magyar Vöröskereszt és az MKB hosszú időre visszatekintő sikeres együttműködését követően – a mai Véradók Napja alkalmából – a Magyar Vöröskereszt „Véradó Barát Munkahely” elismeréssel tüntette ki az pénzintézetet.
 • Mától elérhető az ingyenes hozzáférés a főbb oktatási weboldalakhoz a Telenornál

  Mától, november 27-étől lép érvénybe a Telenor hálózatán a főbb oktatási weboldalak ingyenes, adatforgalmi díj nélküli látogathatósága, és ezt egészen 2021. február 8-ig biztosítja a mobiltársaság.
 • Járvány idején még inkább szükséges a korrupcióellenes összefogás

  A világjárvány növelheti a korrupciós kockázatokat is, így minden korábbinál időszerűbb a társadalmi összefogás a közélet tisztaságáért – szögezték le Magyarország állami szerveinek vezetői a rendhagyó módon online formában megtartott IX. Integritás Kerekasztalon.
 • Fenntarthatóságból jeles! Arany minősítést kapott a Jungheinrich

  A Jungheinrich arany fokozatú minősítést kapott az EcoVadis nemzetközi minősítő cég vizsgálata alapján. Ezt a minősítést több mint 55 ezer cég közül kapta meg a vállalat. A minősítés azt bizonyítja, hogy a Jungheinrich a társadalmi felelősségvállalást és a fenntarthatóságot zászlajára tűző cégek közül is az élbolyban szerepel.
 • Épülnek Európa 3D nyomtatott lakóházai

  Németországban az elmúlt hetekben két építkezés is nagy figyelmet kapott, melyeket a világ leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával kiviteleznek. Szeptemberben kezdődtek az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első 3D nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai. Alig 2 hónappal később pedig már a második lakóépületet, egy 5 lakásos társasházat építenek az új technológia alkalmazásával a bajorországi Wallenhausenben. A Beckumban épülő ház kétszintes, összesen 160 négyzetméter és a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte. A másik, mintegy 380 négyzetméter lakóterülettel rendelkező 3 emeletes társasház Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz a Mühlich, Fink & Partner építésziroda tervei alapján. Az utóbbi projektben a nyomtatási folyamat várhatóan hat hetet vesz igénybe. Az így felépült bérlakások az építkezés befejeztével beköltözhetőek lesznek. A gyors és költséghatékony építési technikát a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként biztosítja. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.
 • Mi következik az Olaj számára?

  A WTI és a Brent ára csak novemberben több mint 30 százalékot emelkedett. A WTI ára hordónként 45 USD fölé ugrott, míg a Brent átlépte a 48 USD határt. Mindkét referenciaérték elérte a legmagasabb szintet március óta, amikor az olajpiacot az OPEC kibocsátáscsökkentési megállapodásának összeomlása és a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés okozta hatalmas sell-off kísérte. A jelenleg megfigyelhető nyereségeket az OPEC+ további fellépéseivel kapcsolatos spekulációk, valamint a koronavírus vakcinákkal kapcsolatos ígéretes hírek hajtják. Ezenkívül, az Egyesült Államok politikai helyzetének stabilizálódása arra utal, hogy újabb segélyre vonatkozó törvényjavaslat készülhet, amely növelni fogja a fogyasztók és a vállalatok aktivitását. Az XTB piacszemléjében felvázolta a magas árakhoz kapcsolódó kockázatok jelenlegi helyzetét, valamint a geopolitikai tényezők miatt megnövekedett kínálatot.
 • Tovább erősödött a pesszimista hangulat Németországban

  A GfK gazdasági kutatóintézet felmérése szerint a fogyasztói hangulat majdnem mínusz 7 pontra zsugorodhat decemberben, ami a legalacsonyabb szint július óta.