Az elmúlt 168 óra hírei

 • A Miskolci Egyetem a genfi hadronütköztetőnek dolgozik

  A Miskolci Egyetem és a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) együttműködési megállapodást írt alá a következő generációs hadronütköztető szupravezető alapanyagokból álló alkatrészeinek fejlesztésére és tesztelésére. A nemzetközi tudástranszferrel megvalósuló, 2038-ig szóló együttműködés megvalósulásával a Miskolci Egyetem közvetlenül be tud kapcsolódni a CERN által végzett kutatások nemzetközi élvonalába. A most induló projektben összesen mintegy 30 miskolci oktató, kutató, doktorandusz és hallgató működik együtt a CERN tudóscsapatával.
 • Klasszis: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők

  A Privátbankár.hu tegnap este kiosztotta a Klasszis 2019 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az OTP, az év portfólió-menedzsere Zsiday Viktor, az év feltörekvő portfólió-menedzsere pedig Hosszú Ferenc lett.
 • Újságírói életműdíjat kapott kollégánk

  A MÚOSZ életműdíját, azaz az Aranytollat megkapta idén Emőd Pál kollégánk, A Nap Vendége műsorunk egyik házigazdája. A Trend FM-en, korábban pedig a Gazdasági Rádióban is állandó műsorkészítőnk volt. Korábban évtizedekig dolgozott a Magyar Távirati Iroda gazdasági rovatánál, a Magyar Hírlapnál és a Népszabadságnál.
 • Alapvető változásban van az autóipar

  A változás éveit éljük az autóiparban. Mind a szabályozói oldal folyamatosan szigorodik, a vásárlói igények is változnak, de maguk az autók, a hajtásláncok is új technológiákat rejtenek – mondta a Trend FM Nap vendége című műsorában Bakai Gergely, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója, és Zsótér Márton, a KPM autóiparért felelős ügyvezető igazgatója.
 • Világjárás úszó szállodákban

  Mind többen fedezik fel az utazás egyik trendi formáját, tengerjárók, valóságos úszó szállodák fedélzetén barangolják be a világot. A hajóutak előnyeiről beszélt Tárnok Réka, a Neckermann hajóutak-koordinátora a Trend FM-en.
 • Antik and Art Budapest: fókuszban a magyar műtárgypiac!

  A Millenárison megnyitotta kapuit az Antik and Art Budapest vásárral egybekötött kiállítás, ahol a magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat. Március 24-ig több mint harminc kiállító várja az amatőr és profi műkedvelőket, érdeklődőket. Délelőttönként és délutánonként a műtárgypiacot érintő, különböző tematikára épülő ingyenes előadásokon és magyar, illetve angol nyelvű tárlatvezetéseken is részt lehet venni. A szervezők a jótékonykodásra is gondoltak, egy online aukción a kiállítók által felajánlott egyedi tárgyakra lehet licitálni.
 • Raktárkapacitásait bővíti a Mapei

  Megduplázta magyarországi gyártó- és logisztikai központjának kapacitását a Mapei Kft.
 • Fellélegezhetnek a szállodások?

  Napirendre tűzheti a kormány a szállásáfa csökkentését.
 • A rejtélyes kézikönyv

  Elérhetővé tette a Boeing a több mint egy hete lezuhant gépén használt automatika új szoftverét.
 • InnoMax Díj: szavazzon a nonprofit szervezetekre!

  A pályázat a célegyenesben van: a legjobb pályamunkákat már kiválasztották, ezekre szavazhat most a nagyközönség.
 • A Continental megerősítette üzleti várakozásait

  A Continental sikeresen zárta a 2018-as üzleti évet. A DAX kosarában is szereplő vállalat forgalma 44,4 milliárd euró, a korrigált EBIT-hányad pedig 9,3 százalék volt. A technológiai vállalat ezzel teljesítette módosított éves céljait. „Az lesz az első, aki nehéz körülmények között is jól játszik. Teljesítményünk a tavalyi gyengébb piaci környezet ellenére is ismét kiemelkedő volt. Növekedésünk üteme továbbra is nagyobb volt, mint jelentősebb iparágainké és piacainké" – összegezte Elmar Degenhart, a Continental igazgatótanácsának elnöke az elmúlt üzleti év mérlegét Hannoverben. A 2018-as üzleti célok előzetes bemutatása kapcsán Degenhart utalt a Continental kiemelkedő technológiai erősségére.
 • Fine dining feszengés nélkül, Made in Hungary a tányéron

  A magyar gasztronómia fejlődési lehetőségeiről, a fine dining hazai fogadtatásáról, és új éttermükről, az idei Dining Guide-nyertes Standról is beszélt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke a TrendFM-en.
 • Lassan zárkózik a kártyás fizetés

  Csaknem negyedével nőtt a bankkártya használat tavaly Magyarországon.
 • Egyre több adóbevallás-tervezetet készít el a NAV

  Már 5,6 millió adózó részére készíti el az adóbevallás-tervezetet a Nemzeti Adó és Vámhivatal – mondta a NAV szóvivője.
 • Opus-Konzum: Értékteremtő összeolvadás, új akvizíciós célpontok

  Izgalmas hetek jönnek az Opus és a Konzum részvényesei számára. A két tőzsdei cég összeolvadásáról az április 8-i, rendkívüli közgyűléseken döntenek majd. Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató-helyettese azt mondta a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában, hogy a tulajdonosváltás óta eltelt két évben, a két cég növekedése önmagáért beszél. Az összesített kapitalizáció 14 milliárdról 300 milliárd forintra nőtt az elmúlt időszakban. Fekete Péter bizakodó volt a vállalatok jövőbeli teljesítményével kapcsolatban is, úgy becsülte, hogy a fúziót követően 50-60 milliárdos éves nyereséggel működik majd az Opus Global.
 • Óriásira nőtt az informatikus hiány

  Egymillió informatikus hiányzik az európai gazdaságokból – mondta a Codecool programozó képző marketing menedzsere.
 • Nem lassítanak a vidéki építkezések sem

  További növekedést vár a Terrán Tetőcserép ügyvezető igazgatója.
 • Beesett a felvételi kedv

  Ötéves mélypontra süllyedt a felvételi kedv a magyar vállalkozásoknál.
 • Javul a hangulat az eurózónában

  Javult a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben márciusban, immár az ötödik egymást követő hónapban.
 • Bekeményít a NAV az adóelkerülőkkel szemben

  Idén a nemrég tulajdonos- vagy vezetőváltáson átesett cégek, a webáruházak, a gépjármű- és gépjárműalkatrész kereskedők, az építőipari vállalkozások, a szállodák, szálláshely-szolgáltatók és az Airbnb-hez hasonló oldalakon hirdetők kerülnek fókuszba az adóhatóságnál.
 • Magyar cég szolgálja ki a kazah tőzsdét

  A Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában lévő KELER Csoportot (KELER Központi Értéktár és KELER KSZF) választotta az új kazah értéktőzsde, az Astana International Exchange (AIX), hogy tagjai számára úgynevezett post-trade szolgáltatásokat nyújtsanak. A kazah tőzsdei részvények elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos szolgáltatások teljes skáláját a KELER Csoport nyújtja a szabályozói jóváhagyásokat követően, várhatón idén ősztől.
 • Kétszámjegyű profitcsökkenés a Budapest Banknál

  Több mint 12 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a Budapest Bank 2018-ban.
 • Pénzeső az erdei turizmusban

  Három és fél milliárd forintból indulnak fejlesztések a hazai turistaútvonalak és természetjárás fejlesztésére.
 • Vállalkozásösztönzés Ferencvárosban

  A vállalkozóknak, a fiatal vállalkozó jelölteknek és a munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes édesanyáknak szól elsősorban a Vállalkozásbarát Ferencváros Konferencia, amely március 26-án kerül megrendezésre a Corvinus Egyetemen. Az ingyenes rendezvény az ötlet megszületésétől egy vállalkozás beindításáig nyújt hasznos tanácsokat, az induló vállalkozásokat segítő pályázatok megismerésétől kezdve a digitális átállás lehetőségéig.
 • Leányok nélkül is hasított az Opus és a Konzum

  Sok titok nem derült ki a Konzum és az Opus hétfő este közzétett üzleti jelentéséből, a konszolidált beszámolóra április elejéig még várni kell-írja a Világgazdaság.
 • Egyesülhet a két német nagybank

  A világ egyik legnagyobb pénzintézete jöhet létre a Deutsche Bank és a Commerzbank egyesülésével.
 • Beadta a derekát Maduro?

  A venezuelai kormány teljes átalakítására szólít fel Nicolás Maduro – olvasható alelnökének egyik Twitter üzenetében.
 • Túl sok a munkahelyi baleset Magyarországon

  Évről évre nő a munkahelyi balesetek száma Magyarországon.
 • Több mint húsz milliárddal növelte szerződésállományát az R-Kord

  Az OPUS GLOBAL Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tette közzé, hogy a közvetett tulajdonában és konszolidációs körében működő R - KORD Építőipari Kft. aktív szerződésállományának értéke közel 20 százalékkal, azaz további 20,3 milliárd forinttal bővült a 2018. június 30-i értéknaphoz képest. Az R - KORD Kft. 51 százalékos tulajdonrészét tőkeemeléssel szerezte meg a tőzsdei társaság 2018 novemberében. A vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építése, karbantartása, tervezése és engedélyeztetésére specializálódott építőipari vállalat akkori (2018. június 30-ra számított) apportértékében 103,6 milliárd forinttal vették figyelembe a félévi fordulónapon meglévő szerződésállományát.
 • Az Új Selyemút feltérképezése

  2018 januárjában a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány új projektbe kezdett, melynek nem más a célja mint feltérképezni a Kína által 2013-ban bejelentett “Egy Övezet, Egy Út” (“Belt and Road Initiative”, a továbbiakban BRI) kezdeményezést, mivel nagyon keveset lehet tudni a konkrétumokról. A BRI nemzetközi sajtóban fellelhető kezelése is legalább ugyanennyire homályos és határozatlan, valamint az egzakt térképek hiánya: tervekről és lehetőségekről van szó, miközben a projekt már 5 éve elindult. Nem látjuk azt sem, hogy milyen áru mozog – vagy mozoghat – az Európát Ázsiával összekötő folyosókon, nem tudjuk pontosan a volument sem. Nem ismerjük azoknak az országoknak a hivatalos szabályozását és gazdasági politikáját, ahol az infrastrukturális projekt áthalad. Nem vagyunk pontosan tisztában az útvonal menti logisztikai központok és ipari parkok meglétével és működésével sem. Az alapítvány projektje a tervek szerint több lépésben kerül megvalósításra, melyek révén az Európát Ázsiával összekötő gazdasági folyosókat járják végig, ennek pedig fő célja, hogy pontos leírást adjon a BRI kezdeményezésről és ezzel megszüntesse a homályos foltokat. A Heti Geopolitika vendégei Bendarzsevszkij Anton, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány igazgatója és Eszterhai Viktor, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Kutatóintézet szenior kutatója. Velük beszélgetett Lakatos László műsorvezető.
 • A turisták költését is kifigyeli a városkártya-applikáció

  Milyen előnyökkel jár, ha applikáció is tartozik a városkártyához? Elveszi-e a digitalizáció az emberek munkáját, vagy inkább megoldja a munkaerő-hiányt? Miért nincs több étterem Tokajban? Ezekről a témákról beszélgetett Rasztovits Dáviddal, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatójával Érczfalvi András.
 • Stratégiai megállapodást kötött a Budapest Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  A Budapest Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselői stratégiai megállapodást írtak alá azzal a céllal, hogy a jövőben közösen segítsék a magyar agrárium versenyképességének növekedését. A két intézmény szándéka, hogy a szektor finanszírozását a mezőgazdasági vállalatok igényeire szabott banki és egyéb termékekkel, szolgáltatásokkal, illetve megfelelő tájékoztatással és szaktanácsadással segítsék. A megállapodást Győrffy Balázs, a NAK elnöke, valamint Lélfai Koppány, a Budapest Bank vezérigazgatója látta el kézjegyével.
 • Csikorog a kínai ipar

  Évtizedes mélypontra süllyedt a kínai ipari termelés volumene az év elején.
 • Csökkenő profit, de kedvező kilátások a Lufthansánál

  Csökkent a Lufthansa nyeresége a tavalyi negyedik negyedévben.
 • Olcsóbb lesz a bankolás?

  Jelentősen csökken a tranzakciós illeték mértéke.
 • Már 1848-ban sem volt könnyű lakáshoz jutni Pesten

  Drága mulatságnak számított Pesten lakni az 1848-as szabadságharc idején – derül ki az ingatlan.com történelmi visszatekintéséből. Hitelfelvételről pedig csak nagyon kevesen álmodhattak akkoriban.
 • Nem működhet tovább az NHB Bank

  Likviditási gondok miatt elrendelte a Növekedési Hitel Bank Zrt. végelszámolását a Magyar Nemzeti Bank.
 • Személyi változások a 4iG-nél

  Jászai Gellért elnök-vezérigazgatóként irányítja a jövőben a tőzsdei társaságot
 • Gigantikus európai anyahajó a láthatáron

  Angela Merkel német kancellár sem zárkózna el egy közös európai anyahajó megépítésétől - számolt be róla az ABC News.
 • Csődhullámot indítana a Brexit

  Az Atradius szerint csődhullámot, és a globális gazdaságnövekedési ütem csökkenését okozhatja a Brexit.
 • Tőkét von be az Alteo

  Új részvényeket bocsát ki az Alteo.
 • Ez lehet az új piac az ltp-k számára

  A lakástakarékok is forgalmazhatnának állampapírt, ha az Országgyűlés elfogad egy friss törvénytervezetet.
 • Érdekes felvételi a szabadulószobáknál

  Nemcsak a szórakozni vágyók, hanem a HR vezetők is használják a szabadulószobákat.
 • Most sem járt sikerrel Theresa May

  A brit kormány mai bejelentése szerint vámmentes lesz a brit importérték csaknem 90 százaléka akkor is, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.
 • A betörők nem mennek hosszú hétvégére

  A hosszú hétvégeken történik a legtöbb betöréses lopás Magyarországon.
 • Banki hozzájárulás a mezőgazdaság fellendítésére

  Újabb egy évvel meghosszabbította az együttműködését az MKB Bank Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége.
 • Biztonságosabb lesz az online fizetés

  Az ügyfelek biztonsága, valamint az esetleges bankkártyás visszaélések megelőzése érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. a weboldalain végzett bankkártyás vásárlások esetében 2019. április elsejével bevezeti – az állami vállalatok körében az elsők között – a kétszintű ügyfélhitelesítést. A NÚSZ online felületein tavaly több mint 800 ezer tranzakciót hajtottak végre – közel 60 milliárd forintos értékben.
 • Lefelé tendál az olaj árfolyama

  Bár a fundamentumok inkább az olaj árfolyamának emelkedésére utalnak, az OPEC országok kitermelés csökkentése helyett inkább a keresleti oldal befolyásolhatja az árfolyamot. A réz is korrekció előtt áll, miként a gyapot is tesztelheti felülről az emelkedő trendvonalat- összességében nem zártak jó hetet az árupiacok.
 • Ahol 15-25 millióért vehetünk házat: a Velencei-tó ingatlanpiaca

  Habár tovább bővül a kereslet és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az ingatlanpiaca a budapestihez képest. A tó települései igen jó feltételeket kínálnak: természetközeli állapotokat, vízpartot, jó közlekedést és megfizethető árakat.
 • Jutalmat mindenkinek!

  A Continental világszerte minden jogosult munkatársát részesíti az éves eredményből. A jutalom alapjául a vállalat az elmúlt üzleti évben történt értékteremtése szolgál. A közel 220 ezer jogosult számára nagyjából 150 millió eurót fizetnek ki. A magyar munkatársak 380 eurót kapnak. A kifizetésre idén április közepén lesz.