Az elmúlt 168 óra hírei

 • Drónokkal is kiszűrhetők a koronavírusos betegek?

  A légúti fertőzéssel küzdő páciensek monitorozására képes repülő eszközt fejlesztenek Ausztráliában.
 • Maradj otthon! - mondja az infektológus

  A Trend FM Napvendége műsorunkban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt mondta, hogy a járványt továbbra is az otthonmaradással, a higiéniai szabályok betartásával lehet lassítani.
 • A Vodafone telefonos és online ügyintézésre kéri az ügyfeleket

  A Vodafone Magyarország a koronavírus miatt kialakult helyzetben igyekszik olyan szolgáltatásokat és digitális megoldásokat nyújtani, amelyek segítik a lakosságot, a vállalkozásokat és a hatóságot ebben a nehéz időszakban.
 • Az idei Húsvét más lesz, mint az eddigiek

  Nem a megszokottak szerint zajlik majd az idei Húsvét, de a tojás iránti kereslet erős maradhat – véli a Tojásszövetség titkára.
 • Nőni fog a munkanélküliség, de talán nem olyan rossz a helyzet

  A megkérdezett szakértő szerint az erősebb cégek inkább bevállalják majd a fizetett szabadságokkal járó extra költségeket, mint hogy megváljanak a dolgozóiktól. Ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy ha rövid távon, 4-6 hónap múlva megoldódik a jelenlegi helyzet, akkor nagyon kiélezett verseny alakul majd ki a munkaerőpiacra visszatérő képzett dolgozókért.
 • Csak akkor vegyünk fel hitelt, ha nagyon muszáj

  Jelentősen vissza fognak esni a hitelkihelyezések az év hátralevő részében – mondta a Money.hu vezető pénzügyi szakértője.
 • A budapesti turizmus jövője

  Webkonferencia formátumban tartotta meg tavaszi találkozóját a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal 2020. március 26-án délután. Az összejövetelen Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a grémium elnökeként volt jelen.
 • Kijárási korlátozás jön szombattól

  Megjelent ma reggel az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A kormányfő a Kossuth Rádióban nyilatkozott arról, hogy a járványügyi védekezés szigorodni fog, legalább a következő két hétre.
 • Hogyan élheti túl egy cég a korona vírus gazdasági kihívásasit?

  A koronavírus mindannyiunk életét egy csapásra megváltoztatta. Sokakat foglalkoztat, hogyan éli túl ezeket egy olyan cég, ami ki van téve a közösségi élet hatásainak. Hogyan éli túl egy olyan cég, aki a wellness iparban élve eddig csak személyes találkozók során értékesítette a termékeit. Tapasztalatairól, illetve vezetői döntéseiről kérdeztük Vezse Rolandot, a SpaTrend vezetőjét.
 • Hogyan lehet megóvni az ügyfelek pénzét?

  Az ügyfélvagyonok megóvása érdekében fokozott kockázatelemzést, és óvatosabb befektetői magatartást indokol a koronavírus járvány miatt volatilissá váló piaci helyzet – áll a jegybank biztosítók, és pénztárak számára kiküldött körlevelében.
 • Ingyenes tanácsadással segíti a vállalkozókat a SEED

  A koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet különösen érzékenyen érinti a kisvállalkozókat. Bizonytalan-ságot kelt, pánikot vált ki a körükben, és olyan döntéseket hoz(hat)nak, avagy éppen olyan döntéseket nem hoz(hat)nak meg, amelyek hosszú távon negatív hatást gyakorolhatnak az üzletmenetükre. Ezen próbál segíteni a SEED Alapítvány azzal, hogy a partneri körébe tartozó tanácsadókat, oktatókat, mentorokat összefogva ingyene-sen használható tanácsadói oldalt hozott létre.
 • Az áfa-befizetéssel is gondok lehetnek

  Nehéz helyzetbe kerülhetnek a vállalkozások az áfa-befizetésnél – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.
 • Rengeteg még a kérdés a digitális oktatásban

  Néhány nap alatt kellett átállnia a magyar oktatási rendszernek arra, hogy „home office” üzemmódban működjön.
 • A kérdés még mindig ugyanaz: mi lesz a munkavállalókkal?

  Legalább százezren, de inkább többen fogják elveszíteni a munkájukat a következő hetekben – erről is beszélt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
 • Fejlesztési távlatok a 3D felismerésben

  Ablonczy Balázs korábban az SAP Hungary ügyvezetője volt, most saját cégét gründolja, és kollégáival fejleszt egy speciális szoftvert, amely könnyen kezelhető és sokoldalúan felhasználható 3D-s azonosító rendszer lesz.
 • Azonnal megroppant az amerikai munkaerőpiac

  Soha nem látott szintre, 3 millió 283 ezerre emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
 • GDP növekedést vár az MNB

  Nagyon sok bizonytalanság övezi a gazdasági előrejelzéseket a jelenlegi helyzetben – mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.
 • Nincsenek jó hírek az arany háza táján

  Az arany ebben a helyzetben hozza a formáját. Pont úgy viselkedik, ahogy várnánk is tőle. Miután az utóbbi két hétben visszazuhant az árfolyam 1.700 dollárról 1.450 dollárra, most a hét eleje óta ismét lendületesen emelkedik.
 • Éleződik a verseny az online oktatási megoldások között

  A legegyszerűbb távoktatási megoldás fog a legjobban elterjedni a közoktatásban – mondta a Visual Europe Group vezérigazgatója.
 • A fogadókat is az online világ felé tereli a koronavírus-járvány

  A Szerencsejáték Zrt. ugyanis a digitális megoldásokat ajánlja a játékosoknak a vírushelyzet miatt, a lottózók felkeresése helyett.
 • Az autóbuszos személyszállítók is segítségre szorulnak

  Nyílt levélben kérnek segítséget a kormánytól az autóbuszos személyszállítók, ugyanis gyakorlatilag teljesen leállt az ágazat.
 • A vírus utáni újraindulás sem lesz egyszerű

  Kulcskérdés lesz a közeljövőben, hogy melyik cég mekkora megtakarítással rendelkezik, de a tartalékok szintje a családoknál is hangsúlyossá válhat – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
 • Az alapkamathoz igazodik az MNB új hiteleszköze

  A jegybanki irányadó rátával megegyező, 0,9 százalékos kamattal kínálja az MNB új fedezett hiteleszközét.
 • Fellélegezhetnek az adósok

  Nem számíthatnak fel a bankok kamatos kamatot az ügyfeleknek a hitelmoratórium alatt – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent részletszabályokból.
 • A 4iG felkészült a változó gazdasági környezetre

  A járványhelyzet sokkolta a gazdaságokat és az egész világ számára egy új, példátlan helyzetet teremt, egyelőre lehetetlen megjósolni a válság kimenetelét - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Linczényi Aladin. A 4iG általános vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy cége stabil gazdasági alapokon áll, fennállásának legjobb évét tudhatja maga mögött, és felkészült a változó gazdasági környezetre.
 • Rekordidő alatt vezette be digitális ügyfélhívó rendszerét az MKB Bank

  A koronavírus-járvány miatt az MKB Bank működése során a megszokottnál is nagyobb figyelmet kap a személyes biztonság garantálása. A pénzintézet kevesebb mint egy hónap alatt – a magyar Linistry startuppal együttműködve – vezette be forgalmasabb fiókjaiban a digitális időpontfoglalást és sorban állást, amellyel hatékonyan csökkenthető az ügyféltérben, zárt helyen történő várakozási idő – mérsékelve ezzel is a fertőzésveszélyt.
 • Felvásárolták a BÁV befektetési arany készletét

  A veszélyhelyzet kihirdetése óta olyan mértékben megugrott a hazai kereslet a befektetési aranytömbök iránt, hogy alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét felvásárolták. Volt olyan ügyfél, aki a napokban 2 kilogramm arannyal távozott az egyik üzletből. A világ több országa átmenetileg kifogyott a befektetési célú aranyból. Újabb készlet érkezéséig a hazai kis- és nagybefektetők figyelme az aranyékszerek és arany fizetőeszközök felé fordult a BÁV jelenleg is nyitva tartó boltjaiban.
 • Bővülnek a kórházi kapacitások a koronavírus miatt

  Újabb tizenöt milliárd forintot különített el a kormány a szükséges egészségügyi eszközök beszerzésére.
 • Megegyeztek a mentőcsomagról az Egyesült Államokban

  Az éjszaka megszületett a megállapodás egy 2 ezer milliárd dolláros mentőcsomagról, amellyel a járvány okozta negatív gazdasági hatásokat szeretnék enyhíteni. A szavazás - magyar idő szerint - ma késő délután történhet meg. A csomag várhatóan helikopterpénzt is tartalmazni fog, a korábbi tervek fejenként 1 200 dolláros juttatásról szóltak azoknak a magánszemélyeknek és családoknak, amelyeknek az éves jövedelme nem halad meg egy bizonyos határt.
 • Újabb intézkedéseket hozott a Magyar Nemzeti Bank

  A 0,9 százalékos alapkamatot nem változtatta meg a jegybank, cserébe viszont likviditásbővítő intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány miatti gazdasági károk enyhítésére. Jön az új, fix kamatozású fedezett hitel, emellett az MNB eltörölte a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát.
 • Negatív forgatókönyvek versengenek egymással a GKI szerint

  Csak a recesszió mélysége kérdéses a magyar gazdaságban – mondta a GKI vezérigazgató-helyettese.
 • Egyelőre nem zuhant válságba az irodapiac

  A készülő irodaházakat a szokásos, 40 százalék környéki kiadási szinttel adják át, és a bérlők sem mondják fel tömegesen szerződéseiket – mondta az Eston elnök-vezérigazgatója.
 • Csökkennek az albérletárak a vírus miatt

  Elkezdődött az albérletek átárazódása a koronavírus járvány miatt.
 • Mihez kezd az Opus a jelenlegi tőkepiaci helyzetben?

  Fékevesztett zuhanások után piaci korrekciók - a hazai értéktőzsdén is heves mozgásokat vált ki a koronavírus.
 • Újabb segélyszállítmány jött Kínából

  A második nagyobb egészségügyi szállítmány is megjött Kínából.
 • Mi lesz veled olimpia?

  Forr a levegő a tokiói nyári olimpiai játékok körül, legkésőbb négy héten belül várható döntés.
 • Országos tisztifőorvos: minden megyében van fertőzött

  Müller Cecília azt mondta, már nem egyenesvonalú a fertőzöttek számának emelkedése, a betegek mennyiségének hatványozódására kell készülni, akár már a napokban áttérhetünk a tömeges megbetegedések szakaszába.
 • Egyes szektorokban teljesen megszűnt a munkaerő iránti kereslet

  A vendéglátással kapcsolatos hirdetések esetében 91 százalékos bezuhanás látszik, ezzel szemben a jogi és a mezőgazdasági kategóriákban lényegesen több álláshirdetést adnak fel a cégek.
 • A járvány ellenére sem lehet leállás az élelmiszeriparban

  A kereslet egyes termékek iránt visszaesik, de például a vegyipari alkoholok iránt megsokszorozódik.
 • Az építőiparban is adókedvezményekre van szükség

  Az ágazatban prioritást élveznek az egészségügyi, önkormányzati megrendelések a helyzet miatt, ha egy cég ilyet kap, azonnal munkaerőt csoportosít át oda.
 • Ezeket a támogatásokat vehetik igénybe a Vodafone ügyfelei

  A Vodafone Magyarország széleskörű technológiai megoldásokkal segíti Magyarországot a koronavírus miatt kialakult helyzetben. Segíti a távoktatást, mobilinternetet biztosít és ingyenesen elérhetővé teszi az M5 csatornát is ügyfelei számára.
 • Több mint 81 ezer katázó kisvállalkozás kap adómentességet június 30-ig

  Kiterjeszti a korábban hozott gazdaságvédelmi intézkedéseket a kormány a koronavírus-járvány miatt. Illetve szigorodnak a szükséges megelőző intézkedések az egészségügyben is.
 • A munkavállalókat is védő intézkedéseket sürgetnek a szakszervezetek

  Azoknál a cégeknél, ahol szakszervezetek működnek, szerencsésebb lenne kollektív megállapodásokat kötni a későbbi munkaviszonyt illetően az egyéni megállapodások helyett.
 • Több mint 1 milliárd embert szólítottak fel a hatóságok az otthonmaradásra

  Világszerte legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint 1 milliárd embert, hogy maradjanak otthon, az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség saját összesítésére hivatkozva.
 • A járvány miatt a cégeket is segíti a Vodafone

  A szolgáltató vállalati ügyfelei plusz 15 GB igényelhető adatkeretet és bővíthető sávszélességet igényelhetnek, valamint lehetőségük van könnyített megrendelési és szerződéses eljárásokra is.
 • Az Emirates is vészhelyzeti üzemmódban a járvány miatt

  A COVID-19 járvány kitörése óta az Emirates Airline a hatósági korlátozásokhoz és a utazási igényekhez igazítja működését. A légitársaság mindaddig működteti a járatait, amíg utasai biztonsággal hazaérnek, miközben egyre több ország alkalmaz utazási szigorításokat, vagy akár teljes zárlatot. Az Emirates fenntartja a nemzetközi teherszállító kapacitását, és Boeing 777-es flottáját a létfontosságú áruk, köztük orvosi felszerelések szállítására állítja szolgálatba - közölte a cég közleményében.
 • Koronavírus: Megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából

  A kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre. A Wizz Air legújabb repülőgépével március 20-án szálltak fel azok a tapasztalt pilóták, akik hat országon át összesen 50 óra alatt több, mint kilencezer kilométert megtéve érték el Sanghajt, hogy onnan csaknem 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt repítsenek Budapestre.
 • Soha nem látott lépések sora a jegybankoktól

  Továbbra is a koronavírus körül forog a világgazdaság minden mechanizmusa. A piaci adatokból egyre egyértelműbben rajzolódik ki egy hosszabban elhúzódó recessziós időszak. A világ döntéshozói különböző módokon, de mind válságkezelésbe fogtak.
 • A STEM-szakmák felé kell terelni a fiatalok figyelmét

  Kevésbé ismert a kutatói, vagy az egyetemi oktatói pálya a fiatalok számára – mondta a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke a Trend FM-nek.
 • Ki kell terjeszteni a gazdaságvédelmi intézkedéseket

  A kisiparosoknak is szükségük van a védelemre, különben hosszú távon nem fognak tudni túlélni a jelenlegi különleges helyzetben – mondta az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.