Az elmúlt 168 óra hírei

 • Nem csak a fővárosi ingatlanpiac drágul nagy ütemeben

  Több mint két éve nem látott ütemben drágultak a vidéki ingatlanok 2018 első negyedévében.
 • Sikeres magyar eurókötvény-kibocsátás

  Újra devizakötvényt bocsát ki Magyarország. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése alapján 7 éves, euróalapú kötvénykibocsátást léptek meg. Majd négyszeres túljegyzés mellett, az állam 1 milliárd eurónyi forrást vont be.
 • Már jelentkezhetnek a középiskolások a PénzSztár versenyre

  Október 8-án éjfélig jelentkezhetnek hazai és határon túli magyar középiskolások az idén immár hatodszorra induló PénzSztár versenyre. A négyfős győztes csapat tagjainak jutalma fejenként 100-100 ezer forint, egy-egy okostelefon, valamint az, hogy részt vehetnek egy szakmai képzésen.
 • Miért nincs infláció Japánban?

  A gazdaság kiváló állapotban van, a bankrendszer stabil, de még jó pár év, mire eléri a 2 százalékos jegybanki célt az infláció Japánban - mondta a Raiffeisen Bank elemzője.
 • Csúszhat az uniós források beérkezése

  A kereskedelmi háború esetleges kiterjedése mellett a jövőben az Európai Uniós források lassabb beérkezése is nagy kockázatot jelent a magyar gazdaság növekedésére vonatkozóan – áll a GKI Gazdaságkutató negyedéves jelentésében.
 • Ezt javasolja az ÉVOSZ a kedvezményes újlakásáfa után

  A többi között forgalmiadó-visszatérítést, alacsony lakáshitel-kamatokat, és a CSOK kiterjesztését javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az 5 százalékos áfakulcs kivezetése utáni időszakra a kormánynak.
 • Ismét izgalmas lett az olajpiac

  Bár hétfőn élesedtek az Egyesült Államok és a Kína közötti újabb 200 illetve 60 milliárd dollár értékű importvámok, a nyersolajpiacot mégis az OPEC hétvégi ülése befolyásolta nagymértékben. A tárgyalás után több elemző is már 100 dolláros hordónkénti kőolajárat vizionál, amire nagyjából hat éve nem volt példa.
 • 5G-s tesztkapcsolaton közvetített a Vodafone

  A Vodafone Magyarország elhozta a jövőt a 2018-as Internet Hungary konferenciára: a telekommunikációs vállalat elsőként az országban 5G tesztkapcsolaton keresztül közvetített valós idejű online videós tartalmat, melyet HD minőségben streamelt a világhálóra. A kapcsolat a 3.5GHz-es sávon jött létre, melyen a magyarországi mobilszolgáltatók közül jelenleg egyedül a Vodafone Magyarország rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra használható 5G-s frekvenciával.
 • Újratervezés Brexit-ügyben?

  Lesöpörte az asztalról Theresa May Brexit-javaslatát Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke a salzburgi uniós csúcson. Így a brit miniszterelnöknek újra kell fogalmaznia a kilépési tervezetet a novemberi uniós találkozó előtt, ellenkező esetben drasztikusan megnő a megállapodás nélküli kiválás lehetősége. Mindeközben a brit ellenzék már-már szokásos módon új választást követel. A tárgyalások több ponton is megakadtak, az ír-észak-ír határ kérdésében pedig a közeledés leghalványabb jeleit sem látni a két fél között.
 • Harmadszorra is a Magyar Telekom mobilhálózata lett a legjobb Magyarországon

  A független P3 Communications tanácsadó cég mérései alapján a Magyar Telekom mobilhálózata ismét, immár harmadszorra a legjobb összesített eredményt érte el a hang- és az adatszolgáltatások terén is a hazai mobilszolgáltatók közül. A maximális 1000 pontból 914 pontot szerzett a szolgáltató, ami 48 ponttal több, mint a második helyezett szolgáltató pontszáma. Az augusztusban elvégzett mérések során minden kategóriában - hang, adat és megbízhatóság - a Telekom hálózata tudta a legjobb eredményt felmutatni.
 • Együttműködési megállapodást írt alá az MKB Bank és a Szegedi Tudományegyetem

  Az MKB Bank tovább folytatja a tavalyi évben elindított „Kiemelt Partneri Programját”, amelynek keretében a magyar gazdaság különböző területein sikerrel működő szervezetekkel köt hosszabb távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodásokat. Az idei tanévkezdéssel egy időben a Szegedi Tudományegyetem lett az MKB Bank kiemelt partnere.
 • Csökkenthető-e a közmunkások száma?

  A közfoglalkoztatottak képzését, és későbbi versenypiaci elhelyezkedését célozza a kormány Hajdú-Bihar megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elindított pilot programja.
 • Túlköltekezett a kormány eddig az idei évben

  Több mint 1700 milliárd forintra emelkedett a központi költségvetés első nyolchavi hiánya.
 • Emelkedik a közjegyzői díj

  Októbertől drágábban dolgoznak a közjegyzők – írja a Népszava.
 • Csúcsra pörögtek a gázárak

  Ötéves csúcson vannak a földgázárak, az energiahordozó tőzsdei ára az év eleje óta duplájára emelkedett.
 • Korszerűbb cargo kapacitások a Liszt Ferenc reptéren

  A jövő év második felétől egy új korszerű, kibővített légi árukezelő központ várja a légikikötő logisztikai partnereit, miután átadják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vecsési oldalán a Cargo City első ütemét. Az összesen 32,6 millió euróba, azaz mintegy 10 milliárd forintba kerülő építkezést teljes egészében a Budapest Airport finanszírozza.
 • Megerősíti az USA a kiberhadseregét

  A kibertámadások hatékonyabb kivédéséről, és ellentámadások indításáról is szól az Egyesült Államok új kiberbiztonsági stratégiája.
 • Az Új Világrend következményei

  Az új világrend kialakulása ma már megkérdőjelezhetetlen folyamat, melynek végkifejletét azonban nem látjuk pontosan. A feltörekvő globális Dél országai egyre nagyobb befolyást követelnek maguknak a multinacionális szervezetekben, miközben az Egyesült Államok és európai szövetségeseinek dominanciája csökken. Mindennek ellenére továbbra is az Egyesült Államok az egyetlen szuperhatalom, amely még hosszú ideig képes lesz akaratának érvényesítésére a világban. Klemensits Péter, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója beszélt a kialakuló új világrend legfontosabb jellemzőiről, annak valódi jelentőségéről és a nagyhatalmi rivalizálás várható geopolitikai következményeiről. A Trend FM, a Nap Vendége műsorában Lakatos László kérdezte.
 • Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra

  Október 2-án, immár ötödik alkalommal rendezik meg az Európai Unió „Safer Internet Program” keretében, „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciát. Az egész napos eseményt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezi, és a Magyar Tudományos Akadémia ad majd neki otthont.
 • Ezt gondolja a jegybank az inflációról

  Rövid távon lassulni fog a pénzromlás üteme a következő hónapokban, de még így is 3 százalék felett lesz az infláció-derült ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.
 • LoRa-technológiával fejlődhetnek a magyar települések

  Az Invitech februárban adta át a Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát. Emellett zajlik az okosfalu program is.
 • Ez a juttatás sok cégnél már elengedhetetlen, és még adókedvezmény is jár hozzá

  Gyakorlatilag minden szegmensben hasznos lehet, ha egy cég munkavállalói résztulajdonosi programot indít, a startupok világában viszont ez egyenesen elengedhetetlen - a témával a Trend FM műsora is foglalkozott.
 • Tőkehiányosak a magyar kkv-k

  A digitalizáció, a munkaerőhiány és a generációváltás jelentik ma a legnagyobb kihívást a hazai kis-és középvállalatoknak a BÉT 50 konferencia előadói szerint. A kkv-k számára meghirdetett eseményen bankvezérek, vezérigazgatók és cégvezetők beszéltek a magyar gazdaság gerincét adó ágazat helyzetéről és a tőzsdére lépés lehetőségéről.
 • ITB Top 25: ismét Invitech-es vezető az élbolyban

  Marton László 2018-ban 8. helyezett lett a komoly presztízsű listán, amelyen évről évre a magyar ICT-piac legmeghatározóbb szakemberei szerepelnek.
 • Üzleti intelligenciával erősít a NÚSZ Zrt.

  Business Intelligence szolgáltatásokkal lép piacra a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. Az új üzletág az útdíjfizetéssel és úthasználattal kapcsolatos, növekvő tudományos és üzleti igényeket elégíti ki. Az üzletág fejlesztésért Kitta Gergely stratégiai és kormányzati kapcsolattartásért felelős igazgató felel a jövőben.
 • Magyarország legnagyobb naperőműve létesül Bükkábrányban

  20 megawattos fotovoltaikus erőművet létesít Bükkábrányban a Mátrai Erőmű Zrt. A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros területén valósul meg. A létesítmény egy kisebb várost is el tud majd látni villamos energiával.
 • Új fejlesztéspolitika a Mátrai Erőműnél

  A Mátrai Erőmű Zrt. közgyűlése egyhangúlag elfogadta hosszú távú fejlesztési stratégiáját, amely szorosan kapcsolódik a jelenlegi nemzeti energiapolitika célkitűzéseihez. A hazai áramtermelés ötödét adó vállalat célja a stabil piaci pozíció és a garantált foglalkoztatás.
 • Az online és a személyes ötvözete a bankszektor jövője?

  Egy oregoni bank egy, a Tinder-hez hasonló alkalmazást vezet be, hogy így növelje fiókjai forgalmát – írja a portfolio.
 • Nem változtatott a kamatokon, de újabb növekedési hitelprogramot hirdetett az MNB

  A monetáris politika irányultsága nem változott, viszont a jegybank felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára – közölte Nagy Márton, az MNB alelnöke. Azt is hozzátette, hogy ez függ az inflációs kilátásoktól is. A rendkívüli háttérbeszélgetésen a jegybank alelnöke azt is megemlítette, hogy az inflációs cél elérése továbbra is 2019 közepétől várható, aminek biztosítása érdekében szerintük az alapkamat jelenlegi 0,9 százalékos szintjének és a laza monetáris kondícióknak a fenntartása szükséges. A jegybank átalakítja monetáris eszköztárát, és jövőre 1000 milliárd forint keretösszegű növekedési hitelprogramot indít a kis- és középvállalkozások számára. Ezzel a cél az, hogy a vállalati hiteleknél is fixálják a kamatokat.
 • Újabb buborék pukkant ki a nyersanyagpiacon

  Kevés volt a mozgás a nyersanyagpiacon az elmúlt héten, az energiahordozók és az ipari fémek árfolyam emelkedését szektorszinten a gabonák piacán tapasztalt eladási hullám ellensúlyozta. A befektetők számára a legérdekesebb sztori az elmúlt héten a szén-dioxid kvóták kipukkanása volt. A Saxo-Bank elemzője szerint a CO2 buborék már-már a tavalyi bitcoin lázat idézte.
 • Budapesten is több százan motoroznak a férfiegészség érdekében

  A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása, a The Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) – www.gentlemansride.com. A szeptember 30-án 95 ország 650 városában, egy időben több mint 120 ezer elegánsan öltözött motoros részvételével lezajló rendezvény idei célja, hogy 6 millió dollárnyi egyéni és szponzori adományt gyűjtsön össze a novemberi „bajszos” kampányból is ismert Movember Foundationnek. A rendkívül sikeres tavalyi futam után az idei budapesti motorozásra már több százan regisztráltak, a hazai felajánlások összege pedig már most meghaladja a 10 ezer dollárt.
 • Humanoid robot tart idegenvezetést Japánban

  Egy mesterséges intelligenciát használó robot segíthet a turistáknak egy kiotói taxitársaság autóiban.
 • Új üzleti vezérigazgató-helyettese van az EXIM-nek

  Szabó István Attilát nevezte ki a tulajdonosi jogokat gyakorló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettesének.
 • India az Új Selyemút fontos láncszeme

  India helyzetét elemeztük a Trend FM, A Nap Vendége műsorában, különös hangsúlyt fektetve Kínával való rögös kapcsolatára és annak az „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezésére. Szóba kerültek az Indiát is érintő gazdasági folyosók nehézségei, az Indiai-óceánon zajló erőviszony-változások, de a többi között kitértünk a friss indiai-amerikai katonai megállapodásra is. Róma Ádámmal, a Pallasz Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány junior kutatójával Lakatos László beszélgetett.
 • 10 éve minden megváltozott - mikor fog megismétlődni?

  10 éve történt, hogy a Lehman Brothers bedőlésével elkezdődött a 2008-as gazdasági világválság.
 • Ausztrália - a vezető "puccshatalom"

  Ausztráliának augusztus 24-én új miniszterelnöke lett Scott Morrison személyében, miután a korábbi kormányfőt, Malcolm Turnbullt saját pártja megbuktatta. Ez immár negyedszer fordult elő az utóbbi nyolc évben, aminek köszönhetően Ausztrália a demokratikus világ vezető „puccshatalmának” számít. Az utóbbi tizenegy évben nem volt olyan miniszterelnök, aki kitöltötte volna hivatali idejét. Szinte valamennyit leváltották a pártjukon belül, egyikük pedig néhány hónappal az ily módon történt hatalomra kerülése után elvesztette a választást. Csenger Ádámmal, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatójával Lakatos László beszélgetett az újabb ausztrál miniszterelnökcseréről.
 • Komoly veszélyben van a világ sertésipara?

  A Kínában megjelent afrikai sertéspestis jelentésen megmozgathatja a húsipar világpiacát.
 • Óriási kihasználatlan lehetőségek állnak a magyarok előtt

  Az értékesítési szakma átalakulása, az értékesítési folyamatok és az online platformok kapcsolata kerül előtérbe a SalesTech Budapest konferencián.
 • Mitől lenne több elektromos autó a magyar utakon?

  Szemléletváltozásra, az infrastruktúra fejlődésére, és a gyártó kapacitások növelésére is szükség van ahhoz, hogy Magyarországon is igazán nagy lendületet kapjon az elektromos autózás.
 • Idén is volt Coop Rally

  Idén már 13. alkalommal, ezúttal 750 kilométert tett meg a Coop Rally.
 • Keményítőgyárral erősít az Opus

  26,7 milliárd forintos értéken apportálja a VIRESOL Kft. 51 százalékos üzletrészét az Opus Global Nyrt – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ezzel újabb lépés valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból. A VIRESOL régiónk egyik legnagyobb modern keményítőipari üzeme, nettó értékesítési árbevétele meghaladja majd az évi 100 millió eurót.
 • Kollégánk is díjazott lett a Siemens digitális jövőről szóló pályázatán

  Kihirdették a Siemens Press Award 2018 magyarországi nyerteseit. Az Index szerkesztője, Hanula Zsolt képviselheti Magyarországot a Siemens regionális újságírói pályázatának bécsi döntőjében, miután ő nyerte a magyarországi versenyt. A második helyet Nagy Károly, a Reggeli Monitor műsorvezetője szerezte meg, aki a mezőnyben az egyetlen rádiós összeállítással érdemelte ki az elismerést, a Prágai Start up Power rendezvényről készített beszámolójával.
 • E-ügyintézés az Integrált Jogalkotási Rendszer által!

  Az Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) bevezetésével nemcsak egyszerűbb és gyorsabb lesz a jogszabályalkotás, hanem szélesebb körben elérhetővé is válik. Mutatjuk, hogyan!
 • Brutális díjbevételek a biztosítóktól

  Csaknem 1000 milliárd forintot tett ki tavaly a magyar biztosítók összesített díjbevétele.
 • Idén is jól teljesített a kukoricaszektor.

  A sok csapadék és az utána következő napsütéses időszak kifejezetten jót tett a növénynek.
 • EKB: minden marad a régiben

  Stabilak az eurózóna gazdasági kilátásai, a maginfláció pedig lassan emelkedő pályára került.
 • Meséből lett valóság: szárnyal a mémnek indult kriptodeviza

  Egy hónap alatt hihetetlen növekedést ért el a viccnek indult fizetőeszköz.
 • Mélyrepülésbe került a rubel

  A dollárhoz képest az év eleje óta nagyjából 20 százalékot gyengült az orosz fizetőeszköz.
 • Drasztikus lépés a török jegybanktól

  Nem várt mértékű alapkamat emelés volt Törökországban.
 • Különös világba tekinthetnek az emberek Budapesten

  A hét végéig még megtekinthetőek a városligeti Vajdahunyad várában a marokkói kézműves termékek.