A Szaharov-díjról szóló döntést Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke jelentette be.

„Enyém a megtiszteltetés, hogy bejelenthetem, 2022-ben a gondolatok szabadságért és a demokratikus értékekért járó díjat az ukrán nép, az őket képviselő vezetők és civil szervezetek kapják.”

Roberta Metsola az európai parlamenti képviselők tetszésnyilvánítása után arról beszélt, hogy egyhangúlag döntöttek így az elnökségen belül. 9. hónapja az Európai Parlament és a világ ámulva figyeli, hogy az ukránok milyen hősiesen védik az országukat, a szabadságukat, az otthonaikat és a családjaikat. Az ukrán emberek az életüket kockáztatják Európa biztonságáért, azért az értékekért, amelyekben mindannyian hiszünk, vagy a szabadságért, a demokráciáért és a törvény előtti egyenlőségért. Senki sincs, aki jobban megérdemelte volna ezt a díjat. Ez az elismerés azoké, akik harcolnak, akiket erőszakkal elüldöztek otthonaikból, akik elvesztették családtagjaikat, és barátaikat. Mindazoké ez a díj, akik kiállnak és harcolnak valakikért és valamiért. Tudom, hogy a bátor ukrán emberek nem fogják feladni, és mi sem tesszük.” – fűzte hozzá az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola.

Tavaly egyébként a jelenleg börtönbüntetését töltő, orosz korrupcióellenes, ellenzéki politikus Alekszej Navalnij munkáját ismerte az Európai Parlament. A Szaharov-díjat várhatóan decemberben adják majd át. Az Andrej Szaharov Nobel-békedíjjal kitüntetett, egyébként orosz fizikus nevét viselő díjat 1988-ban alapították, és az emberi és alapvető jogok védelme érdekében tevékenykedő személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A sors furcsa fintora, hogy most egy Oroszország ellen harcoló népet tüntettek ki vele.

Nemek esélyegyenlősége

A nemek közötti egyenlőség hetét tartják az Európai Parlamentben, immár harmadik alkalommal. Hétfőtől csütörtökig  a nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság kezdeményezésére több bizottság is szervez vitákat a témában azért, hogy megvitassák a szakpolitikák hiányosságait és eredményeit, valamint azt, hogyan lehet a nők jogait az EU valamennyi területén előmozdítani.

Egy felmérés szerint a nők átlagban annyival kevesebb fizetésért dolgoznak az Európai Unió területén, hogy idős korukra 40 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiakhoz képest. Az EU szerint ez ráadásul csak egy példa a sok közül, amely hátrányosan érinti a nőket, és amelyen változtatni kellene.

Ernest Urtasun – a Zöldek Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának spanyol európai parlamenti képviselője, a terület jelentéstevője így nyilatkozott. „A nemi ügyeket nagyon komolyan kellene vennünk, mert a válság miatt a nemek közötti egyenlőség napirendjét nagyon leértékeltük.”

Érdekesség, hogy az Európai Unióban átlagban 45 százalékkal több nő szerez felsőfokú végzettséget, mint férfi. Mégis, 17 százalékkal keresnek kevesebbet ugyanolyan képzettségű férfitársaikhoz képest. Ismert az is, hogy a vállalatok vezetőinek mindössze 21 százaléka nő. Minél feljebb megyünk a céges ranglétrán, annál kevesebb a női vezetők aránya. A hölgyek kétharmada dolgozik teljes állásban, egyharmaduk részmunkaidőben. Viszont a részmunkaidősök fele családi és gondozási okból dolgozik kevesebbet, nem azért, mert így döntött. Az Európai Parlament szeretnél felgyorsítani ennek a szakadéknak a felszámolását.

„A napirendet tovább kell vinnünk a szülési és az apasági szabadság felé. Kötelező érvényű eszközöket akarunk a nemi erőszak ellen. A nemek közötti egyenlőséget vissza kell hoznunk a politikai napirend élére.” – mondta Ernest Urtasun – a Zöldek Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának spanyol európai parlamenti képviselője, a terület jelentéstevője így nyilatkozott.

Ha nincs jelentős változás, akkor csak 70 év múlva van esély a férfiak és a nők közötti egyenlő bérekre, 40 év múlva a házimunka felosztására, és 20 év kellene ahhoz, hogy ugyanannyi női politikus legyen, mint férfi.

További hírek

Ukrajna és Moldova/áruszállítás. A Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság szavazni fog a héten az EU, Ukrajna és Moldova közötti, a határokon átnyúló közúti áruszállítás megkönnyítését célzó megállapodásról. Az Ukrajnával kötött megállapodás az ukrán vezetői engedélyekről és szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítványok elismeréséről is rendelkezik.

A Közlekedési Bizottság szavazni fog az intelligens közlekedési rendszerekre vonatkozó uniós szabályok aktualizálásáról a közlekedés digitalizálásának javítása érdekében. Az Intelligens közlekedési rendszerek olyan információs és kommunikációs technológiákat alkalmazó eszközök, mint például az útvonaltervező vagy az e-segélyhívó rendszer. A cél az, hogy biztonságosabbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé tegyék ezek az eszközök a közlekedést.

Az EU energetikai átállása. A Költségvetési és a Gazdasági Bizottság szavaz az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz szabályainak módosításáról, hogy a REPowerEU-intézkedések finanszírozása beépüljön a meglévő nemzeti helyreállítási és helyettesítés tervekbe. A REPowerEU az EU terve az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére és a zöld átmenet felgyorsítására. Deák András Györggyel, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének munkatársával Nagy Károly beszélgetett a témáról. Itt hallgatja meg az Otthonunk, Európa adását teljes egészében.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.