Európai Parlament - hírek

Egy előzetes megállapodást értek el az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalói a jövő évi uniós költségvetéssel kapcsolatba, mielőtt lejárt volna az egyezségre megadott határidő, vagyis november 14-én, éjfél előtt született meg az előzetes alku. Egy előzetes megállapodást értek el az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalói a jövő évi uniós költségvetéssel kapcsolatba, mielőtt lejárt volna az egyezségre megadott határidő, vagyis november 14-én, éjfél előtt született meg az előzetes alku. Az Európai Parlament elérte, hogy összességében 1 milliárd 48,7 millió euróval fordíthasson többet azokra a céljaira, amelyeket az Európai Bizottságnak kezdetben javasolt. Az előzetes költségvetési számok 186,6 milliárd euró felhasználási elköteleződést és 168,7 milliárd euró kifizetést jelent. Az Európai Parlament képviselői növelték az azokra a programokra nyújtott támogatás összegét, amelyet az Ukrajna ellen indított orosz háború következményei miatt tartottak fontosnak. Az Erasmus+ programban 120 millió euróval több jut majd az Ukrajnából elmenekült diákok és tanárok támogatására. 150 millió euróval többet költenek humanitárius segélyre. További 35 millió euróval növelik a Migrációs és Integrációs Alap költségvetését. A szomszédsági, fejlesztési és nemzetközi együttműködés eszközre, ami az EU déli és keleti határaival szomszédos országok helyzetének kezelésére szolgál, ezt 280 millió euróval emelik meg. Az úgynevezett, EU hadseregek mozgatásának fejlesztésére szánt program költségvetését is 58,8 millió euróval emelik az eredeti összeghez képest. A képviselők növelnék az EU energia-függetlenedésére szánt összeget is, de többet költenének a koronavírus-elleni védekezésre is, mert a járvány még nem ért véget.

Az Európai Parlament szerint Horvátország minden feltételt teljesített a vonatkozó szabályok teljes körű alkalmazásához, ezért támogatja, hogy az ország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon - tájékoztatott az uniós parlament. A múlt heti, brüsszeli plenáris ülésén 534 szavazattal, 53 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők úgy találták, hogy Zágráb készen áll arra, hogy megszüntessék a határellenőrzést Horvátország és a szabad mozgást biztosító schengeni övezet között. Ezért a szükséges folyamat befejezésére és a határellenőrzés felszámolásáról szóló döntés meghozatalára kérték az Európai Unió Tanácsát.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy az unió külső határain tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat. Ezért arra kérték Horvátországot, hogy tájékoztassa az Európai Parlamentet és az uniós tanácsot cselekvési tervének végrehajtásáról, különösen a rendőrség tevékenységét nyomon követő független mechanizmusról. Mivel a horvát határról migránsok visszatoloncolásáról érkeztek hírek, az EP-képviselők szeretnék, ha a schengeni értékelési program részeként az Európai Bizottság - akár helyszíni látogatások révén - felmérné Horvátország határokon végzett munkáját és annak alapjogi vetületeit.

A Parlament jóváhagyta az Unió, Ukrajna és Moldova közötti közúti áruszállítás megkönnyítését célzó uniós megállapodásokat.

  • Egyszerűbb áruszállítás az Unió, Ukrajna és Moldova között
  • Az ukrán jogosítványok elismerése

A megállapodások a vonatkozó engedélyezési folyamat ideiglenes szüneteltetésével megkönnyítik az ukrán, moldáv és uniós fuvarozóknak, hogy egymás területei között és azokon keresztül fuvarozzanak.

Az EU-Ukrajna megállapodás emellett azt is megengedi, hogy az ukrán fuvarozók az Unió területén használják az ukrán jogosítványukat és a képesítéseiket igazoló dokumentumokat, vagyis nem lesz szükségük nemzetközi jogosítványra.

 

De mi a helyzet az európai fegyvergyártással?


Itt hallgathatja meg a teljes műsort, amelyben azzal is foglalkoztunk, hogy miért nem állt még fel a közös uniós haderő, annak ellenére, hogy már több mint 10 éve tervezik, de részletesen elemezzük azt is, hogy az európai fegyvergyártók miért vannak versenyhátrányban az amerikai, kínai vagy akár az orosz versenytársakkal szemben.

Várja Önöket a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Károly.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.