Az eredmény egyelőre nem túl szívderítő, még saját szabályozása sincs egyelőre a Mesterséges Intelligencia kezelésére az Európai Uniónak, igaz, készülőben van egy tervezet. Kánai András jövőkutatóval Nagy Károly beszélgetett. Az interjú 3 perc 44 másodperctől hallgatható meg.

Hírek az Európai Unió háza tájáról

 

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament kedd este ideiglenes politikai megállapodásra jutott azzal kapcsolatban, hogy növeljék a fenntartható üzemanyagok - például a fejlett bioüzemanyagok vagy a hidrogén - elterjedését a légiközlekedésben.

A megállapodás értelmében 2025-től kezdődően a légiközlekedésben használt üzemanyagok legalább 2 százalékának zöld üzemanyagot kell tartalmaznia. Ez az arány ötévente emelkedne, 2030-ban 6, 2035-ben 20 százalékra. A végcél az, hogy a fenntartható üzemanyagok aránya 70 százalékos legyen a légiközlekedésben használt üzemanyag keverékekben. A fenntartható repülőgép-üzemanyagoknak mezőgazdasági maradékokból, algákból, biohulladékból, használt étolajból vagy bizonyos állati zsírokból, valamint a hulladékgázokból és műanyaghulladékból előállított újrahasznosított, vagy szintetikus anyagokat kell tartalmaznia. A két uniós testület arról is megállapodott, hogy az Európai Unióban közlekedő repülőgépjáratok 2025-től környezetvédelmi címkét kapnak, amelynek az a célja, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak az egy utasra jutó várható szén-dioxid-kibocsátásról, és összehasonlíthassák a különböző szolgáltatók környezetvédelmi teljesítményét. Az ideiglenes politikai megállapodást a két társ-jogalkotónak még hivatalosan is jóvá kell hagynia.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az általános termékbiztonságról szóló rendeletet, amely megerősíti az offline és online értékesített termékekre vonatkozó biztonsági szabályokat, a nem biztonságos termékek piacfelügyeletét és a nem biztonságos terméket értékesítésével kapcsolatos fogyasztói jogokat - tájékoztatott az uniós tanács. A közlemény szerint a rendelet a termékbiztonság és a fogyasztóvédelem megerősítése mellett megkönnyíti a fogyasztók számára a nem biztonságos termékek javítását, visszaküldését vagy cseréjét is. A rendelet hatálybalépésétől az online piactereknek együtt kell működniük a piacfelügyeleti hatóságokkal, ha veszélyes terméket észlelnek platformjukon, és egyablakos, a termékbiztonságért felelős kapcsolattartó pontot kell létrehozniuk. A piacfelügyeleti hatóságok elrendelhetik az online piacterek számára, hogy távolítsák el platformjaikról a veszélyes termékeket, vagy szüntessék meg az azokhoz való hozzáférést. Az egységes piacfelügyeleti rendszer valamennyi termékre alkalmazandó lesz - közölték.

Amennyiben egy termék veszélyesnek bizonyul, a gazdasági szereplőknek haladéktalanul korrekciós intézkedéseket kell elfogadniuk, és tájékoztatniuk kell a piacfelügyeleti hatóságokat és a fogyasztókat. Ha egy terméket vissza kell hívni, a fogyasztók jogosultak lesznek annak javítására vagy cseréjére, illetve visszatérítésre. E lehetőségek közül legalább kettő közül választhatnak majd. A gazdasági szereplőknek rendelkezniük kell egy, az online és offline értékesített termékekért felelős személlyel, aki biztosítja a műszaki dokumentáció, az utasítások és a biztonsági információk rendelkezésre állását. A rendeletet a kihirdetését követő 20. napon lép hatályba.

Az európai uniós államok parlamentjeinek vezetői támogatják az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajnát, és kifejezték készségüket, hogy továbbra is humanitárius és másfajta támogatást nyújtanak Kijevnek - jelentette ki Milos Vystrcil, a cseh Szenátus elnöke Prágában az európai uniós országok parlamenti elnökei kétnapos konferenciáját lezáró sajtótájékoztatón. A parlamenti vezetők abban is egyetértettek, hogy a tekintélyelvű államoktól való függőség csökkentésére kell törekedni.

A kétnapos konferencia résztvevői tanácskozásuk végén nem fogadtak el ugyan közös nyilatkozatot, de következtetéseket fogalmaztak meg - mutatott rá Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház elnöke újságírók előtt. Az európai parlamenti vezetők támogatják az EU és a NATO együttműködésének szorosabbra fűzését, illetve egy nemzetközi bíróság felállítását az Ukrajnában elkövetett orosz bűncselekmények kivizsgálására - fejtette ki Markéta Pekarová Adamová. Hozzátette: egyetértés van abban, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni Oroszországra, elsősorban gazdasági szankciókkal és hadifelszerelések szállításával az ukrán félnek, valamint abban, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére kellene felhasználni. Magyarországot a kétnapos parlamenti konferencián Jakab István, az Országgyűlés alelnöke képviselte.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.