Harmadannyi pénzből dolgozik az ESA, vagyis az Európai Űrügynökség amerikai partneréhez, a NASA-hoz viszonyítva. Az európai űrprogramokra az orosz-ukrán háború nem volt jó hatással. Számos együttműködés ezen a területen is megszűnt az EU és Oroszország között. A most futó és tervezett programokról, illetve a magyar űrgazdasági lehetőségekről Nagy Károly kérdezte Pacher Tibort, a Puli Space Technologies vezetőjét. Az interjú a párperces hírösszefoglaló után hallgatható meg.

Hírek

Az EKB gazdasági kiadványa (Economic Bulletin) a következő negyedévek erős bérdinamikájára hívta fel a figyelmet, ami az ár-bér spirálon keresztül meghatározó lehet az infláció alakulására nézve. Ezek a kockázatok pedig szükségessé tehetik a jegybank további szigorításait annak ellenére is, hogy úgy tűnik, az inflációs fordulat már az Eurózónában is bekövetkezett. Az EU elkerülheti a mély recessziót Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa szerint. Véleménye szerint az infláció már tetőzhetett.

Szerdán Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke beszédet mond az Európai Parlamentben David Maria Sassoli néhai elnökre emlékezve, és részt vesz a Győzedelmes Szűzanya templomban tartott emlékmisén. Az Európai Parlament, egy évvel halála után emlékezik meg egykori vezetőjéről.

Külföldi beavatkozás. Az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a dezinformációval foglalkozó parlamenti különbizottság megvitatja az első javaslatcsomagot arról, hogyan lehet megakadályozni rosszindulatú külföldi szereplők beavatkozását. A szövegtervezet a 2024-es európai választásokat fenyegető lehetséges veszélyeket is vizsgálja, és rávilágít az uniós intézményeken és a tagállamokon belül az erőforrásoknak a társadalmi elit általi, saját célra való felhasználása problémájára (elite capture).(Csütörtök)

Európai Ügyészség/Az Európai Parlamenti képviselők mentelmi joga. Az Alkotmányügyi Bizottság javaslatot tesz a Parlament eljárási szabályzatának módosítására, hogy az összhangba kerüljön az Európai Ügyészség megbízatásával. A frissített szabályok kifejezetten utalni fognak arra, hogy az európai főügyész kérheti a hivatalban lévő európai parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztését. (Csütörtök)

Spanyolország/európai értékek. Az Állampolgári Jogi Bizottság képviselői a spanyol igazságügyi miniszterrel, Pilar Llop CUENCÁVAL vitatják meg az uniós értékekkel kapcsolatos kérdéseket az országban. Ezek között szerepelnek az igazságszolgáltatási rendszer reformjával kapcsolatos javaslatok és a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanács helyzete. Emellett szó lesz még az új demokratikus emlékezetről szóló törvényről (Democratic Memory Law), a büntető törvénykönyv legutóbbi módosításairól és a Bizottságnak a spanyolországi jogállamiság helyzetéről szóló, legutóbbi jelentéséről. (Csütörtök)

Uniós polgárok/helyi választások. Az Állampolgári Jogi Bizottság szavazni fog arról a javaslatról, amely lehetővé tenné, hogy a más uniós országokban lakóhellyel rendelkező uniós polgárok a helyi választásokon szavazhassanak és jelöltet állíthassanak. (Csütörtök)

Infláció/Közös agrárpolitika. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság WOJCIECHOWSKI biztos úrral vitatja meg a növekvő infláció hatását a közös agrárköltségvetésre, valamint az élelmiszerek és takarmányok megfizethetőségével kapcsolatos aggodalmakat Európában. Külön vita keretében a képviselők értekeznek Ukrajna mezőgazdasági termeléséről és exportjáról is. (Hétfő)

Eurobarométer felmérés. Az Európai Parlament közzéteszi az október 12. és november 7. között végzett 2022-es Eurobarométer-felmérés teljes eredményét. A kutatás az uniós polgárok aggodalmaira és az EU iránti támogatására összpontosít vonatkozott. (Csütörtök)

Előkészületek a plenáris ülésre. Az európai parlamenti képviselők és a képviselőcsoportok felkészülnek a január 16-19-i plenáris ülésre, amelyen a képviselők megvitatják az EU Tanácsa svéd elnökségének prioritásait, értékelik a decemberi EU-csúcstalálkozó eredményeit, és megvitatják az Ukrajna elleni agresszió bűncselekményével foglalkozó bíróság felállítását is a Bizottsággal. A képviselők emellett vitát és szavazást tartanak a hulladékszállításról, a környezet- és az emberi egészség védelmét szolgáló szigorúbb szabályokról, az online videojátékok fogyasztóvédelméről, az EU kül-, biztonság- és védelmi politikájáról, valamint az emberi jogok és a demokrácia helyzetéről a világban.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.