Az Elnökök Értekezlete az alábbi nyilatkozatot is elfogadta

 

A parlamenti plenáris ülésén vita kezdődik a katari korrupció gyanújával és az európai intézmények átláthatóságának és elszámoltathatóságának általános igényével kapcsolatban. A témában csütörtökön állásfoglalást fogad el a Ház.

A plenáris ülés tegnapi megnyitásakor a helyzet kapcsán az EP elnöke, Roberta Metsola beszédet mondott, amelyet a képviselőcsoportok vezetőinek felszólalása követett. Néhány részlet a beszédből, a teljesség igénye nélkül

"Nem túlzás kijelenteni, hogy ezek voltak eddigi karrierem leghosszabb napjai. Óvatosan kell fogalmaznom, úgy, hogy semmilyen módon ne avatkozzam be a folyamatban lévő vizsgálatba vagy ássam alá az ártatlanság vélelmét. Így fogok tenni. Úgyhogy ha a dühöm, a fájdalmam nem is tükröződne, kérem Önöket, hogy tudják: ezek nagyon is jelen vannak - azzal az elkötelezettségemmel együtt, hogy ez a Ház megerősödve kerüljön ki ebből a helyzetből.

Tudniuk kell:

·  az Európai Parlament, kedves kollégák támadás alatt áll;

·  az európai demokrácia támadás alatt áll; és

·  a nyitott, szabad, demokratikus társadalmunk is támadás alatt áll.

"Semmi nem fogja megállítani a demokrácia ellenségeit, akik számára ennek a Parlamentnek a puszta léte is fenyegetést jelent. Ezek a harmadik országokhoz kötődő rosszindulatú szereplők a hírek szerint civil szervezeteket, szakszervezeteket, egyéneket, asszisztenseket és európai parlamenti képviselőket használtak fegyverként a rendszerünk felszámolásához. (...) Az ártó szándékú tervük elbukott. A parlamenti szolgálatok, amelyekre hihetetlenül büszke vagyok, már egy ideje folyamatosan együttműködtek a megfelelő nemzeti bűnüldözési hatóságokkal és igazságszolgáltatással, hogy felszámoljuk ezt az állítólagos bűnszövetkezetet"

"Összehangoltan léptünk a hatóságokkal, hogy minden jogszerűen történjen, minden információt megőrizzünk, az esetlegesen szükséges informatikai berendezések biztonságban legyenek, az irodákat lezárjuk és a házkutatásokat el lehessen végezni. A belga alkotmány előírásai szerint elkísértem egy házkutatáshoz egy belga bírót és a rendőrséget múlt hét végén" - részletezte a helyzetet Roberta Metsola. Majd így folytatta az Európai Parlament elnöke.

"Óvintézkedésként és teljes mértékben tiszteletben tartva az ártatlanság vélelmét, az érintett alelnököt megfosztottam minden, az alelnöki tisztségéhez kötődő feladatától és felelősségétől, és rendkívüli ülésre hívtam össze az Elnökök Értekezletét, ahol a 21. cikk értelmében meg fogjuk szüntetni alelnöki megbízatását annak érdekében, hogy megpróbáljuk megőrizni ennek az intézménynek a becsületét" - zárta a szavait.

A korrupciós ügy háttere

A volt parlamenti alelnököt és társait bűnszervezetben való részvétellel, pénzmosással és korrupcióval gyanúsítják. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi futball világbajnokságot szervező Katar nagy összegű pénz- és áruajándékokkal próbálta befolyásolni az Európai Parlament politikai döntéseit. Az őrizetben tartott Eva Kaili ügyvédjén keresztül tagadta a vádakat. Nyugati lapinformációk szerint viszont hat lakása, három autója és félmillió eurós bankszámlája van, a brüsszeli házkutatás során pedig egy táskában 600 ezer eurót találtak nála. Sőt, a belga nyomozók olyan fényképet tettek közzé, amelyen 1,5 millió euró készpénz látható.

A példátlan korrupciós ügyről megkérdeztük Hidvéghi Balázs független képviselőt, a Fidesz-KDNP politikusát, illetve Cseh Katalint, a Renew Europe képviselőcsoport alelnökét, a Momentum politikusát. Mindkét képviselő negatív hangulatról számolt be, illetve azt mondták, hogy érzésük szerint reformra szorul az Európai Parlament, főleg, ami a lobbisták tevékenységét, illetve a képviselők és asszisztenseik átvilágítását illeti.

Itt hallgathatják meg a teljes adást.

 

Azért az Európai Parlament nemcsak a botrányoktól volt hangos a héten. Strasbourgban átadták a Szaharov-díjat. Az ünnepségen az ukrán népet elnökük, választott vezetőik és a civil társadalom képviselte.

 

Oroszország 2022 februárjában indított indokolatlan háborút Ukrajna ellen, ami hatalmas árat követel az ukrán néptől, akik otthonukért, szuverenitásukért, függetlenségükért és területi integritásuk védelmében küzdenek. Emellett nap mint nap harcolnak a szabadságért, a demokráciáért, a jogállamiságért és az európai értékekért is. Ezért járt az Európai Parlament elismerése. Az alábbi videóban azt nézheti meg, ahogy a Szaharov-díjat megköszönte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.