Több ezermilliárd forint EU-s támogatás érkezhet Magyarországra

 

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán jelentette be év végén, hogy megszületett a megegyezés a kohéziós források felhasználását magában foglaló partnerségi megállapodással kapcsolatban. Az Európai Bizottság a helyreállítási terv után a 2021-2027-kohéziós források megállapodási szövegét is elfogadta, és idén még 130 milliárd forint előleg is meg fog érkezni, ezzel a pályázatok kiírása is elkezdődhet, tette hozzá Navracsics Tibor.

Hosszú út vezetett idáig, a megállapodásért cserébe komoly korrupcióellenes intézkedéseket ígért a magyar kormány. Kinevezték az úgynevezett Integritás Hatóság elnökét. A miniszterelnök kinevezte az új korrupcióellenes szervezet vezetőjét is. Január elsejével dr. Karácsoni-Pej Melindát nevezte ki Orbán Viktor a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság vezetőjévé. Az erről szóló kormányrendelet tegnap este jelent meg a Magyar Közlönyben. Karácsoni-Pej Melinda megbízatása négy évre szól. A dandártábornok kinevezéséig a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán dolgozott bűnügyi főigazgató-helyettesként. A Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter alá tartozó szervezet elsősorban az összeférhetetlenséget vizsgálja az uniós támogatásokból megvalósuló fejlesztési projekteknél.

Év végén robbant az európai parlamenti koorrupciós bomba

Ártatlannak vallotta magát a korrupciós ügyben és szabadon bocsátását kérte az előzetes letartóztatásból Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke az illetékes brüsszeli bíróság zárt ajtók mögött tartott csütörtöki meghallgatásán - tájékoztatták a sajtót ügyvédei a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap jelentése szerint.

A két ügyvéd, Andre Risopoulos és a Michalis Dimitrakopoulos közölte: védencük tagadja, hogy pénzt kapott Katartól azért cserébe, hogy befolyásolja az Európai Parlamentnek az Arab-(Perzsa-)öböl menti országgal kapcsolatos döntéseit. Azt mondták: "nagyon erős jogi érveik vannak amellett, hogy szabadon engedjék" a korábbi EP-alelnököt, aki -fogalmazásuk szerint - aktívan hozzájárul a nyomozás sikeréhez. Arról tájékoztattak, hogy kérték a levezető bírót: Eva Kailit lássák el elektromos nyomkövetővel, majd engedjék szabadon, mivel nincs esélye, hogy megszökjön, illetve nincs abban a helyzetben, hogy bizonyítékokat tudna megsemmisíteni. Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

Itt hallgathatják meg a teljes visszatekintő adást, amelyben felidézzük Cseh Katalin (Momentum) és Hidvéghi Balázs (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselők nyilatkozatait is, amelyet a korrupciós ügy kirobbanásakor tettek.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.