Muth Dániellel, a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos segédmunkatársával Nagy Károly beszélgetett. Itt hallgathatja meg az interjút, előtte pedig a legfrissebb hírek parlamenti összefoglalóját.

Megvan a 2023-as LUX közönségdíj 5 döntőse. A jelölt filmeket az Európai Filmdíj átadó ünnepségén jelentették be Reykjavíkban. Az egyedülálló, páneurópai LUX közönségdíjat a Parlament és az Európai Filmakadémia az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal közösen adja át. A nyertest az EP-képviselők és a közönség választják ki, mindkét csoport a szavazatok 50 százalékát adja. A díj célja, hogy népszerűsítse és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye az európai filmeket. Az idén jelölt alkotások a témák, megközelítések és vizuális megoldások széles választékát nyújtják. Az öt filmet több mint 10 ország koprodukciójában készítették, ezzel is mutatva az európai kulturális gazdagságot.

 

Újdonságok is vannak a díjjal kapcsolatban

  • Az eddigi három helyett öt film közül lehet választani, ami nagyobb változatosságot és több lehetőséget kínál
  • Az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák őket
  • Az új platformnak köszönhetően nem kell az összes filmet megnézni, bármelyiket lehet értékelni
  • Az értékelési időszak is hosszabb, 2023. június 12-ig tart, mindössze két nappal a díjátadó ceremónia előtt zárul, így az utolsó pillanatban is változhat a nyertes kiléte.

A jelöltek

Alcarràs - Carla Simón filmje; spanyol és olasz koprodukció

A Solé család minden nyarat a gyümölcsösük gondozásával tölt egy kis katalán faluban, Alcarràsban. De az idei lehet az utolsó termés. A földdel kapcsolatos új tervek - az őszibarackfák kivágása és napelemek telepítése - konfliktusokat okoz a nagy, összetartó családban.

Burning days - Emin Alper filmje; török, francia, német, holland, görög, horvát és német koprodukció

Emre, a fiatal ügyész egy vízválsággal és politikai botrányokkal küzdő kisvárosba kerül és belerángatják a helyi politikába. Amikor összebarátkozik a helyi újság tulajdonosával, a pletykák felerősítik a rá nehezedő nyomást.

Közel - Lukas Dhont filmje; belga, francia és holland koprodukció

Két 13 éves fiú, Leo és Remi barátsága hirtelen megszakad. A történtek megértésével küszködve Leo felkeresi Sophie-t, Remi édesanyját. Film a barátságról és a felelősségről.

A szomorúság háromszöge - Ruben Östlund filmje; svéd, német, francia és brit koprodukció

Gátlástalan szatíra a társadalmi szerepekről, osztályokról és a szépség gazdasági értékéről. Carl és Yaya modellek, influenszerek csatlakoznak egy luxushajójárathoz szupergazdag utasokkal - többek között egy orosz oligarchával, brit fegyverkereskedőkkel - és egy szélhámos, marxista kapitánnyal a fedélzeten. Mi baj lehet?

Will-o'-the-Wisp - João Pedro Rodrigues filmje; portugál és francia koprodukció.

Zenés, romantikus vígjáték, amelyben Alfredo, Portugália trónörököse halálos ágyán számol be tűzoltóként töltött idejéről, ahol beleszeret kiképzőjébe, Alfonsóba.

Itt nézhetik meg a filmelőzeteseket

Katar - korrupció, további intézkedések

  • Minden, Katarral kapcsolatos munkát fel kell függeszteni, a katari érdekeket képviselők nem léphetnek be a Parlamentbe
  • Vizsgálóbizottságot kell felállítani a nem uniós országokkal összefüggő korrupciós ügyek kivizsgálására, és egy átláthatósággal foglalkozó különbizottságot is létre kell hozni
  • Az EP a harmadik országokból származó, képviselőket vagy politikai pártokat célzó adományok Unió-szintű tiltására szólít fel
  • A képviselőknek mandátumuk kezdetekor és végén vagyonnyilatkozatot kell tenniük

A Parlament azonnali változtatásokkal reagált a korrupciós esetekre, a képviselők bezárnák a meglévő átláthatósági intézkedések kiskapuit.

A múlt heti keddi vitát követően csütörtökön a Parlament 541 szavazattal, kettő ellenszavazat és három tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el a katari korrupciós gyanúval és az átláthatóság és elszámoltathatóság az európai intézményekben való általános érvényesülésével kapcsolatban.

A képviselők megdöbbentőnek tartják, hogy jelenlegi és volt európai parlamenti képviselők és parlamenti alkalmazottak feltételezhetően korrupcióban, pénzmosásban és bűnszervezeti tevékenységben vettek részt. A képviselők támogatják a Parlament teljes körű együttműködését a folyamatban lévő bűnügyi nyomozással, megállapítva, hogy az uniós intézmények belső ellenőrzési és riasztási mechanizmusai drámai módon csődöt mondtak a korrupciós ügy észlelésében. Emellett elítélik Katar állítólagos korrupciós kísérleteit, amelyek súlyos külföldi beavatkozást jelentenek az EU demokratikus folyamataiba.

A Katarral kapcsolatos minden jogalkotási munka azonnali felfüggesztése

Azonnali intézkedésként a képviselők felfüggesztik a Katarral összefüggő jogalkotási munkát – elsősorban a vízumliberalizációra és az EU-Katar légiközlekedési megállapodásra vonatkozót – és a tervezett látogatásokat addig, amíg a helyzet kitisztul. Azt is kérik, hogy a Parlament függessze fel a katari érdekek képviselőinek belépőkártyáit mindaddig, amíg az igazságügyi vizsgálatok nem nyújtanak megfelelő bizonyosságot.

A parlamenti szabályok reformja

A Parlament aggodalmát fejezi ki a képviselők mellékállásai okozta lehetséges összeférhetetlenségek miatt, különösen akkor, ha a képviselők bankok, multinacionális vállalatok vagy tőzsdén jegyzett társaságok vezetőiként, igazgatótanácsában vagy tanácsadó testületeiben, vagy tanácsadóiként tevékenykednek. A képviselők támogatják, hogy a mandátum elején és végén kötelező legyen a vagyonnyilatkozat-tétel. A vagyonnyilatkozatokhoz kizárólag az illetékes hatóságok férnének hozzá megalapozott gyanú felmerülése esetén.

A képviselők kötelezettséget vállalnak arra, hogy biztosítják mellékjövedelmeik teljes átláthatóságát és megtiltják az európai parlamenti képviselők és a képviselőcsoportok személyzetének külső finanszírozását. A Parlament célja, hogy  uniós szinten betiltsák a képviselőknek és politikai pártoknak harmadik országokból nyújtott adományokat, e témában sürgősen javaslat beterjesztésére kéri a Bizottságot. A parlamenti mandátum végeztével várakozási időszakot kellene bevezetni a volt európai parlamenti képviselők számára az úgynevezett forgóajtó-jelenség negatív hatásainak elkerülése érdekében, mondja a Parlament.

A képviselők kötelezővé tennék az uniós átláthatósági nyilvántartás használatát, amelybe nem uniós országok képviselőit és volt képviselőket is regisztrálnának, és amelyet megerősítenének ahhoz, hogy az ott megadott információk alaposabb ellenőrzést is lehetővé tegyenek. A korrupciós ügy kapcsán felmerült egyéb kérdéseket a nyomozás és a bírósági szakasz lezárulta után egy vizsgálóbizottságban tekintik majd át, amely nem uniós országokhoz köthető korrupciós és jogellenes ügyekkel foglalkozik majd. A Parlament egy különbizottság felállítására is kötelezettséget vállal, amely a parlamenti szabályzás hibáit feltárva reformjavaslatokat tesz majd. Az egyik parlamenti alelnököt pedig azzal kell megbízni, hogy  biztosítsa a feddhetetlenséget, és lépjen fel a korrupció és a külföldi beavatkozás ellen.

A képviselők szerint a meglévő parlamenti ún. „baráti csoportok” további fennmaradásának előfeltétele a megfelelő szabályozás és ellenőrzés. Ezért a parlamenti quaestorokat a meglévő szabályok betartatására, valamint egy naprakész és hozzáférhető nyilvántartás létrehozására utasítják. A képviselők emellett a javasolt szövegek és módosítások jogalkotási lábnyomának nyilvánosságra hozatalát is javasolják.

Együttműködés a többi uniós intézménnyel és ügynökséggel

A Parlament sürgeti a Bizottságot, hogy terjessze be végre a Parlament által 2021 szeptemberében felvetett független etikai testület felállítására vonatkozó javaslatát, és hozza összhangba a személyzeti szabályzatotközérdekű bejelentőkre vonatkozó irányelvvel. A Parlament ezt saját berkein belül már most megteszi. A Parlament emellett hangsúlyozza az Európai Ügyészség, az Europol és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerepét, az ügyészség és az OLAF kapacitásainak további megerősítését kéri és szorosabb együttműködést vár velük. A képviselők végül közös antikorrupciós szabályokat vezetnének be az uniós szerveknél dolgozókra és a képviselőkre.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.