Josep Borrell, az Unió külügyi főképviselője szerint Ukrajnában csak akkor lesz béke, ha az ország megnyeri a háborút. A következő hetek és hónapok szakértők szerint különösen kritikusak lesznek, a hadi helyzetet illetően. Bahmutot még tartják az ukrán erők, de most már a város orosz körbekerítése miatt állítólag már megfordultak a veszteségarányok, és több ukrán katona esik el, mint orosz. Ez a helyzet ráadásul csak súlyosabbra fordulhat, ha tényleg körbe zárják a többtízezres ukrán véderőt.

 

A jelenlegi elképzelés szerint az uniós tagállamok saját lőszerkészleteikből szállítanának Ukrajnának mintegy egymilliárd euró értékben, és a későbbiekben közösen intéznék az újabb megrendeléseket. Magyarország továbbra sem szállít lőszert vagy élet kioltására alkalmas fegyvert Ukrajnába. A kelet-európai NATO-tagállamok a volt szovjet típusú vadászgépeiket, jellemzően MIG-29-eseket küldhetnek majd az ukránoknak, de ezek a gépek mindenképpen javításra korszerűsítésre szorulnak. Ezt is fedeznék uniós pénzből. Így körülbelül 70 db vadászgépet kaphatna Ukrajna. Szenes Zoltán volt vezérkari főnökkel Nagy Károly beszélgetett a műsorban. Az interjú 4 perc 46 másodperctől hallgatható meg.

Előkészületek a plenáris ülésre

A politikai csoportok megkezdték a felkészülésüket a március 13- 16-i plenáris ülésre. A heti parlamenti tanácskozáson a többi között az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelvről szavaznak, amelynek célja az épületfelújítások arányának növelése, az energiahasználat és az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése. További szavazások lesznek az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagról, ami szigorúbb szabályokat hozna a tagállamok üvegházhatású gáz kibocsátásával kapcsolatban; a természetes szén-dioxid elnyelők javításáról, aminek célja, hogy az Európa legyen az első szén-dioxid semleges kontinens 2050-re; az ipari adatokhoz való hozzáférésről és azok felhasználásáról, valamint az EU kapcsolatairól Azerbajdzsánnal és Örményországgal. Emellett felvázolják az álláspontjukat a március 23-24-i csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Európai Polgár díj

Egy díj a kiemelkedő teljesítmények jutalmazására. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díj  2023. évi  jelölési folyamata  már zajlik.

Kik pályázhatnak?

Magánszemélyek, magánszemélyek csoportjai, egyesületek vagy szervezetek az általuk megvalósított projektekkel pályázhatnak, vagy egy másik magánszemélyt, csoportot, egyesületet vagy szervezetet jelölhetnek a díjra.

A díj az alábbi területeken nyújtott kivételes teljesítmények jutalmazására szolgál:

  • A tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést elősegítő projektek;
  • Az európai szellemiség megerősítéséhez hozzájáruló, hosszú távú, határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó projektek;
  • Az aktuális Európai Évhez kapcsolódó projektek (ha alkalmazható);
  • Az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket konkrétan kifejező projektek

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.