Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy fenntartsa és növelje az Oroszországra nehezedő nyomást, a többi közt esetleges további korlátozó intézkedések révén, valamint partnereivel együtt folytassa az olajárplafon kidolgozására irányuló munkát. A tagállami vezetők megerősítették, hogy támogatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformuláját és továbbra is együttműködnek Ukrajnával a 10 pontos béketerv kidolgozásában.

Az ukrajnai háború kezdete óta több mint kétezer ukrajnai beteget szállítottak át gyógykezelésre a tagállamok kórházaiba az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül - közölte az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közleménye kiemelte: az ukrán kórházakra és az ország egészségügyi rendszerére nehezedő terhek enyhítésére az Európai Unió több mint egy éve hangolja össze az ukrajnai betegek rendszeres orvosi evakuálását valamely tagországba. A betegeket húsz európai ország - Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia - kórházaiba szállították. Az evakuálásokat Lengyelországban, az ukrán határ közelében fekvő Rzeszów városában létesített központon keresztül irányítják. Az Ukrajnából szárazföldön szállított betegeket légi úton viszik az európai kórházakba. Az uniós bizottság közleménye Sztella Kiriakídiszt, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta, hogy a kezelésre szoruló, és az uniós tagországokba szállított ukrajnaiak a szakellátás mellett mentális egészségügyi és traumatológiai támogatást is kapnak. "A közös munka folytatódni fog, csakúgy, mint az Ukrajnának nyújtott különböző természetű uniós támogatás" - tette hozzá az uniós biztos.

Emlékeznek még az úgynevezett Dieselgate-re? Ha nem, felfrissítjük a memóriájukat. Csaló autógyártók, magasabb károsanyag kibocsátás a beígértnél és pórul járt autósok. 8 évvel ezelőtt kezdődött az ügy, most született egy bírósági ítélet, de vajon lesz-e kártérítés az autósok számára? Jövünk a lehetséges válaszokkal. Túry Gáborral, a KRTK Világgazdasági Intézet tudományos munkatársával Nagy Károly beszélgetett. A beszélgetés 3 perc 43 másodperctől hallgatható meg.

 

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező munkanapján. Azzal összefüggésben, hogy a Deutsche Bank részvényeinek értéke jelentősen csökkent, a német kancellár leszögezte: a bank erős, nincs ok kétségekre a jövőjét illetően. A Deutsche Bank alaposan átszervezte és modernizálta üzleti modelljét, és nagyon nyereségessé vált. Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke úgy nyilatkozott, hogy az uniós bankok a szigorú szabályozásnak köszönhetően képesek ellenállni a jelenlegi zavaroknak. Szerinte az európai bankrendszer szilárd a 2008-as pénzügyi válság után elfogadott "politikai döntéseknek" köszönhetően.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.