Az Európai Parlament képviselői úgy vélik, további fejlődésre van szükség, hogy még inkább megfeleljen az egységes belső piac a jelenlegi kihívásoknak. Az Európai Parlament plenáris ülésén vizsgálja, hogy az egységes piac 1993-as indulása óta hogyan alakította át Európát, és mit kellene még tenni a benne rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében.

 

Az egységes piac: Európa összehangolása

Az egységes piac lehetővé teszi, hogy az áruk, a szolgáltatások, a tőke és az emberek ugyanolyan szabadon mozogjanak a tömbön belül, mint egy országon belül. Az egységes piac magában foglal uniós és az EU-n kívüli országokat is: Izland, Liechtenstein és Norvégia az EU-val létrehozott Európai Gazdasági Térségen keresztül kapcsolódik, míg Svájc egy sor kétoldalú megállapodást kötött az EU-val, amelyek részleges hozzáférést biztosítanak az országnak az egységes piachoz.

Mik az előnyei?

A harmonizáció és a szabványok kölcsönös elismerése lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy termékeiket egy több mint 450 milliós piacon értékesítsék.

Az akadályok elhárítása az EU-n belüli kereskedelem jelentős növekedéséhez vezetett - míg 1993-ban az EU más országaiba irányuló árukivitel 671 milliárd eurót tett ki, addig 2021-ben már több mint 3400 milliárd euróra emelkedett. Az egységes piac hozzájárult ahhoz, hogy az EU a világ egyik legerősebb kereskedelmi tömbjévé váljon, amely egyenrangú más globális kereskedelmi hatalmakkal, például az USA-val és Kínával.

Az uniós polgárok profitálnak a magas szintű termékbiztonsági szabványokból, továbbá bármelyik uniós országban tanulhatnak, élhetnek, dolgozhatnak és nyugdíjba is vonulhatnak.

A jövőbe tekintve

30 évvel az indulása után az egységes piac még mindig formálódik. Az EU arra törekszik, hogy felszámolja a szabad mozgás fennmaradó akadályait, és a piacot hozzáigazítsa a digitális átalakuláshoz és a fenntarthatóbb gazdaságra való átálláshoz.

Az Európai Parlament 2022-ben elfogadta a digitális piacokról és a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt, amelyek a biztonságosabb, tisztességesebb és átláthatóbb online környezet megteremtése érdekében közös követelményrendszert írnak elő a digitális platformokra vonatkozóan az egész EU-ban.

A képviselők szorgalmazzák a termékek javításához való jog bevezetését, mivel a fogyasztók javítással kapcsolatos nehézségei egyre több hulladékot jelentenek. Az Európai Parlament azt szeretné, ha az egységes piac ellenállóbbá válna az olyan válságokkal szemben, mint a Covid-19 világjárvány, amely az áruk és személyek szabad mozgásának átmeneti zavarát okozta. Ilyen rendkívüli események bekövetkezése a jövőben sem kizárt.

Anna Cavazzini (Zöldek/EFA, német) az egységes piac 30. évfordulója alkalmából adott nyilatkozatában további lépésekre szólított az egységes piac alapját képező szabályok kidolgozása érdekében.

Megemlékezés a néhai parlamenti elnökről

Roberta Metsola, az Európai Parlament jelenlegi elnöke így emlékezett meg a korábbi parlamenti vezetőről.

"Múlt héven volt 1 éve annak, hogy elhunyt barátunk, David Saussoli Európai Parlamenti elnök. Nem tudom hányszor fordult az elő az elmúlt időszakban, hogy szerettem volna felhívni, és megkérdezni a véleményét. Nagyon világosan gondolkodott. Európának olyan jövőt képzelt el, amely egyenlőségre és igazságosságra alapul. Elkötelezett volt az európai küldetés és az Európai Parlament mellett. David Saussoli megjelölte az örökségünket. Az utolsó nyilvános beszédében Európát a remény projektjének nevezte, amely egyesíthet minket, megtestesítheti a köztünk lévő egységet, értékeinket és a civilizációnkat. 1 évvel ezelőtt ígéretet tettem arra, hogy ez a parlament továbbra is tiszteletben tartja az ő emlékét, és biztos vagyok abban, hogy így is fogunk tenni. Miroslav Ciz képviselő kollégánkat is gyászoljuk, aki december 29-én hunyt el. Szeretnék mindenkit megkérni, hogy most 1 perces néma felállással emlékezzünk meg róluk."

Itt hallgathatja meg a teljes adást. Az elmúlt 30 év európai uniós belsőpiaci működéséről Szemlér Tamással, a Budapesti Gazdasági Egyetem docensével Nagy Károly beszélgetett. Az interjú a hanganyagban az 5. perctől kezdődik.

A legfontosabb az, hogy az unió tiszteletben tartsa a jogállamiságot, mint a politikai, a jogi és a gazdasági együttműködés alapját - jelentette ki az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Svédország miniszterelnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden. Ulf Kristersson, a svéd tanácsi elnökség programját bemutató ülésen közölte, Svédország prioritása, hogy fenntartsa az Európai Unió közös alapvető értékeit, és megerősítse az unió egységét. Hangsúlyozta, hogy a liberális demokrácia, a népszuverenitás és a jogok tiszteletben tartásának összessége különbözteti meg az Európai Uniót más nemzetközi együttműködésektől."

Svédország elő kívánja mozdítani azt az uniós törekvést, hogy 2035-ig megszűnjön a fosszilis üzemanyagokkal működő gépjárművek európai értékesítése. A svéd komrányfő szerint atomerőművekkel rövid távon meg lehet szabadulni a fosszilis üzemanyagok használatától.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.