Az EP-képviselők a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban az orosz politikai és katonai vezetés felelősségre vonását követelik az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt

 • Különleges nemzetközi törvényszékre van szükség az Ukrajna elleni agresszió bűntettének kezelésére
 • Az új törvényszék pótolná a nemzetközi büntető igazságszolgáltatási rendszer hiányosságait
 • A nemzetközi jogi fellépés egyértelmű üzenetet küldene Oroszországnak és a világnak
 • A Parlament szerint az orosz fegyveres erők által Bucsában, Irpinben és sok más ukrán városban elkövetett bántalmazásokról szóló jelentések bemutatják a háború brutalitását, és hangsúlyozzák, milyen fontos az összehangolt, nemzetközi fellépés, hogy a nemzetközi jog alapján felelősségre vonható személyeket bíróság elé állítsák. A képviselők arra szólítják az Uniót, hogy Ukrajnával és a nemzetközi közösséggel együttműködve szorgalmazza egy különleges nemzetközi törvényszék létrehozását, amely Oroszország politikai és katonai vezetésének, valamint szövetségeseinek felelősségre vonását célozza.

  A képviselők úgy vélik, egy ilyen törvényszék felállítása pótolná a jelenlegi nemzetközi büntető igazságszolgáltatási rendszer hiányosságait, és kiegészítené a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálati erőfeszítéseit, mivel Ukrajna esetében az jelenleg nem tudja kivizsgálni az agresszió bűncselekményét.

  Oroszország és Fehéroroszország politikai és katonai vezetését felelősségre kell vonni

  A különleges törvényszék pontos összetételének és működési módszereinek meghatározása még várat magára, de a képviselők hangsúlyozzák, hogy annak nemcsak Vlagyimir Putyin és Oroszország politikai és katonai vezetése, hanem Aljakszandr Lukasenka és fehéroroszországi cimborái ellen is joghatósággal kell rendelkeznie.

  Azt is kiemelik, hogy az EU-nak haladéktalanul meg kell kezdenie a különleges törvényszékkel kapcsolatos előkészítő munkát, és a szabályok megalkotása során figyelni kell az Ukrajnával való együttműködésre is. Emellett támogatni kell az ukrán és nemzetközi hatóságokat a jövőben felhasználandó bizonyítékok megőrzésében.

  A Parlament határozottan úgy véli, hogy az agresszió bűntettével foglalkozó különleges törvényszék létrehozása egyértelmű üzenetet küldene mind az orosz társadalom, mind a nemzetközi közösség számára, hogy Putyin és az orosz politikai és katonai vezetés elítélhető az Ukrajna elleni agresszió bűntettéért. A képviselők szerint a Putyin vezetése alatt álló Oroszország már nem térhet vissza a „szokásos üzletmenethez” a nyugattal.

  Az állásfoglalást a Parlament 472 igen szavazattal, 19 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett fogadta el.

  Uniós szankciókkal kell sújtani az emberi jogi jogsértések felelőseit, az Iszlám Forradalmi Gárdát pedig fel kell venni a terrorista szervezetek listájára az EP-képviselők szerint. Be kell szüntetniük a saját állampolgáraik elleni megtorlásokat az iráni hatóságoknak

 • Ali Hámeneit, Irán legfelsőbb vezetőjét és Ebrahim Raiszi elnököt is a szankciós listára kell tenni
 • Az Iszlám Forradalmi Gárdát az EU terrorista szervezeteket nyilvántartó listájára kell tenni
 • EU Iránnal kapcsolatos álláspontja további kiigazításokra szorul amiatt, hogy az iráni rezsim nyilvánvalóan semmibe veszi saját állampolgárai emberi méltóságát és demokratikus törekvéseit, továbbá hogy Irán támogatja az Oroszországi Föderációt - áll az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

  Az EP-képviselők sürgetik, hogy az EU terjessze ki szankciós listáját az emberi jogok megsértéséért felelős valamennyi személyre és szervezetre, valamint családtagjaikra, köztük Ali Hámenei legfőbb vezetőre, Ebrahim Raiszi elnökre, Mohamed Dzsafar Montazeri főügyészre, valamint az Iráni Forradalmi Gárdához kötődő valamennyi alapítványra (a „bunjádokra”).

  Felhívják a Tanácsot és a tagállamokat, hogy vegyék fel az Iszlám Forradalmi Gárdát és annak kisegítő erőit, köztük a félkatonai Baszidzs milíciát és a Quds Erőket a terroristák uniós jegyzékébe. Felhívja azokat az országokat, amelyekben az Iszlám Forradalmi Gárda katonai, gazdasági vagy információs műveleteket hajt végre, hogy bontsák fel és tiltsák be az Iszlám Forradalmi Gárdához fűződő kapcsolatokat.

  A tüntetők meggyilkolásáért felelős személyeket bíróság elé kell állítani

  A Parlament a leghatározottabban elítéli a békés tüntetők elleni halálos ítéleteket, illetve kivégzésüket; követeli, hogy az iráni hatóságok állítsák le az állampolgárai elleni elnyomást. A képviselők felhívják az Iráni Iszlám Köztársaság hatóságait, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül engedjék szabadon a halálra ítélt tüntetőket és elítéli, hogy a büntetőeljárásokat és a halálbüntetést az iráni rezsim fegyverként használja, hogy elnyomja a tiltakozásokat és megbüntesse az alapvető jogaikat gakorló állampolgárokat. A több száz tüntető haláláért felelős személyeket felelősségre kell vonni bíróság előtt, mondják a képviselők.

  Katonai segítség Oroszországnak és a diaszpórák elnyomása

  Az állásfoglalás az Irán elleni “korlátozó intézkedések kiterjesztésére” szólít, fel, mivel Irán továbbra katonai drónokat bocsát Oroszország rendelkezésére, valamint ballisztikus rakéták rendelkezésre bocsátását tervezi.

  Végezetül az EP-képviselők mélységes aggodalmuknak adnak hangot a rendszerszerű, határokon átnyúló elnyomás miatt, amelyet az Iszlám Köztársaság hatóságai az EU területén élő iráni diaszpóra tagjai ellen fejtenek ki, beleértve a kémkedést és kivégzéseket. A képviselők felszólítják az EU-t és a tagállamokat, hogy védjék meg jobban a diaszpóra tagjait az elnyomástól. Uniós szankciókkal kell sújtani az emberi jogi jogsértések felelőseit, az Iszlám Forradalmi Gárdát pedig fel kell venni a terrorista szervezetek listájára az EP-képviselők szerint. Be kell szüntetniük a saját állampolgáraik elleni megtorlásokat az iráni hatóságoknak.

  A tüntetők meggyilkolásáért felelős személyeket bíróság elé kell állítani

  A Parlament a leghatározottabban elítéli a békés tüntetők elleni halálos ítéleteket, illetve kivégzésüket; követeli, hogy az iráni hatóságok állítsák le az állampolgárai elleni elnyomást. A képviselők felhívják az Iráni Iszlám Köztársaság hatóságait, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül engedjék szabadon a halálra ítélt tüntetőket és elítéli, hogy a büntetőeljárásokat és a halálbüntetést az iráni rezsim fegyverként használja, hogy elnyomja a tiltakozásokat és megbüntesse az alapvető jogaikat gakorló állampolgárokat. A több száz tüntető haláláért felelős személyeket felelősségre kell vonni bíróság előtt, mondják a képviselők.

  Már jelentkezni lehet az ifjúsági Nagy Károly-díjra

   

  Ha 16-30 év közötti fiatal vagy, és uniós vonatkozású projekten dolgozol, pályázz a 2023-as Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjra, és nyerj támogatást a kezdeményezésed továbbfejlesztéséhez! Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben ifjúsági Nagy Károly-díjjal jutalmazza a fiatalok olyan projektjeit, amelyeknek komoly uniós vonatkozása van. 2008 óta több mint 4650 projekt pályázott a díjra.

  A 2023-as díjra február 2-ig lehet jelentkezni.

  A díj

  Az egyes uniós országok nemzeti zsűrijei által jelölt 27 projekt közül három győztest választanak. Az első díj  7500 euró, a második díj 5000 euró, a harmadik díj pedig 2500 euró.

  Mind a 27 nemzeti győztes projekt képviselői meghívást kapnak a németországi Aachenben megrendezett díjátadó ünnepségre.

  A szabályok

  A projekteknek meg kell felelniük az alábbi kritériumoknak:

  • előmozdítják az európai és nemzetközi egyetértést,
  • elősegítik a közös európai identitástudat és az integráció kialakulását,
  • követendő példát mutatnak az Európában élő fiatalok számára,
  • gyakorlati példákat nyújtanak az európaiak közösségként való együttélésére.

  Menetrend

  • Jelentkezési határidő: 2023. február 2.
  • A nemzeti győztesek kiválasztása: 2023. március
  • Az európai győztesek kihirdetése és díjátadó ünnepség Aachenben: időpont később

  Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője Nagy Károly kérdezte. Az interjú 2 perc 48 másodperctől hallgatható meg.


  Így néz ki a jelentkezési adatlap:

  https://epprizes.secure.europarl.europa.eu/epprizes/

  Egyébként videót is fel lehet tölteni, de maximum 15 KB erejéig, vagyis egy komoly filmanyag már ebbe nem fér bele, de, ha valaki filmmel pályázik, akkor küldhet akár egy linket, ahol az elérhető, vagy más dokumentumokat róla.

  A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.