Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

(Fotó: BKK)

Milyen közösségi közlekedési fejlesztéseket finanszíroz az Európai Unió? Hogy dőlnek el a nagy projektek? Egyáltalán a CAF villamosokhoz hasonló beszerzések várhatóak inkább a következő években, vagy inkább nagy vasútvonal felújítások vannak kilátásban? Dorner Lajost, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnökét Nagy Károly kérdezte. Az interjú 3 perc 35 másodperctől hallgatható meg.
A romák nem csak hozzájárulnak Európához, hanem szerves részét képezik a kontinens értelmének és társadalmának - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából. Marija Pejcinovic Buric közleményében hangsúlyozta: az Európa Tanács határozottan küzd a cigányellenesség és a romákkal szembeni diszkrimináció ellen, ugyanis az iskoláktól a munkahelyekig számos roma szembesül hátrányos megkülönböztetéssel, társadalmi korlátokkal és előítélettel, amelyek akadályozzák jogaik gyakorlását, valamint hatékony részvételüket a közéletben és a politikában.

Ha nem veszik figyelembe ezeket a tényezőket, a romák csoportjai még nagyobb veszélynek vannak kitéve - figyelmeztetett. Az Európa Tanács főtitkára továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatási intézmények a cigányellenesség melegágyai lehetnek a szegregáció miatt. "A roma történelem, a kultúra és az identitás beleivódott az európai társadalom szövetébe. El kell fogadnunk a sokféleséget, hogy mindenkit méltósággal tudjunk ünnepeli. Erre valók az emberi jogok" - tette hozzá Marija Pejcinovic Buric.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében arra szólította fel a kormányokat, biztosítsák, hogy a romák történelme soha ne merüljön feledésbe, valamint értékeljék és tanítsák a társadalom egészének. "A történelemtanítás az egyik legfontosabb eszköz az előítéletek megszüntetéséhez. A romákkal szembeni megkülönböztetés megelőzését és leküzdését szolgálja történelmük elismerése és megértése" - fogalmazott. A romák történelmének ismerete segítheti a politikai döntéshozókat és a társadalom egészét abban, hogy jobban kezeljék a romák jogainak teljes körű gyakorlása útjában álló akadályokat - mondta.

"Ma és minden nap ünnepeljük a romákat és hozzájárulásukat sokszínű európai történelmünkhöz, társadalmainkhoz és kultúráinkhoz. Újítsuk meg elkötelezettségünket a cigányellenesség felszámolása iránt, többek között múltjuk és kultúrájuk megismerésével" - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa. A romák nemzetközi napját 1990 óta a romák első nemzetközi találkozójának emlékére tartják, amely 1971. április 7. és április 12. közt zajlott Chelsfieldben, London közelében.

Az egységes európai joggyakorlatért

Az Európai Bizottság rendeletjavaslatot fogadott el a büntetőeljárások tagállamok közötti átadásáról. Brüsszeli közleményében a bizottság a rendelet szükségességét azzal indokolta, hogy az egyszerre több európai uniós tagállamot érintő nemzetközi bűnözés erősödése miatt az uniós büntető igazságszolgáltatás egyre gyakrabban szembesül olyan helyzetekkel, amikor ugyanazon ügyben több tagállam is rendelkezik joghatósággal a büntetőeljárás lefolytatására. Emlékeztettek arra is, hogy ugyanazon ügyben több büntetőeljárás indítása, illetve párhuzamos eljárások lefolytatása nemcsak a hatékonyság és eredményesség szempontjából hátrányos, hanem az érintett egyének jogait is sértheti, hiszen ugyanazért a bűncselekményért nem lehet valakit kétszer büntetőeljárás alá vonni, illetve büntetni.

Az indoklás szerint a javasolt jogszabály segíteni fog elkerülni az eljárások megkettőzését és a büntetés elmaradását azokban az esetekben, amikor a hatóságok az európai elfogatóparancs alapján történő átadást megtagadják. Elő fogja segíteni továbbá, hogy a büntetőeljárásokat az ügy szempontjából legmegfelelőbb tagállamban folytassák le, például abban az országban, ahol a bűncselekmény legnagyobb részét elkövették. Ahhoz, hogy a rendelet hatályba léphessen, a javaslatot meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.