A 60 dolláros ársapkáig törvényes, hogy görög teherhajók is szállítanak orosz kőolajat afrikai országokba, vagy éppen kínai és indiai kikötőkbe. Ez persze nem segíti az Európai Unió szankciós politikáját, de valahol a közös döntésekben is meg kellett húzni egy határt. Hónapok óta a Földközi-tenger beltengereinek látványa, hogy kisebb orosz tankerekről nagyobb görög vagy éppen libériai olajszállítókra szivattyúzzák át az oroszok egyik legkeresettebb exportcikkét. A remények szerint legalább olcsóbban kelnek el ezek a piacon, valamelyest csökkentve Oroszország háborús lehetőségeit. Közben az orosz kőolajtermékek "átcimkézve", de néha megjelenhetnek nyugati kikötőkben is. Pletser Tamással, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzőjével Nagy Károly beszélgetett. Az interjú a lejátszón 4 perc 8 másodperctől hallgatható meg.

 


A transzeurópai közlekedési hálózat szabályai

 

A Közlekedési Bizottság képviselői szavaztak egy jelentéstervezetről, amely frissíti és megreformálja a közúti, vasúti és vízi transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó uniós iránymutatásokat, ideértve az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatok megszakítását, valamint az Ukrajnával és Moldovával való kapcsolatok bővítését Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt.

EU-USA adatvédelmi keretrendszer

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság szavaztak egy nem kötelező erejű állásfoglalásról az EU és az Egyesült Államok közötti adatátviteli keretrendszer létrehozásának legutóbbi kísérletéről, amely elfogadható lenne az EU Bírósága számára is.

Előkészületek a plenárisra

Az EP képviselőcsoportjai az április 17–20-i strasbourgi plenáris ülésre készülnek, amelyen a képviselők szavaznak az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének reformjáról – beleértve a légi közlekedést és a tengeri ágazatot –, a szén-dioxid-kiigazítási mechanizmusról és az új szociális klímaalapról. Vita és szavazás lesz továbbá az erdőirtással és a fenntartható szén-dioxid-ciklusokkal kapcsolatos új szabályokról, valamint Xavier BETTEL luxemburgi miniszterelnök felszólalása várható az „Ez Európa” vitasorozat keretében.

A cikk az Európai Parlamenttel együttműködésben készült.