Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök a Reggeli Monitorban elmondta: „nagyon sok minden változott a hónapok alatt, egészen más adományokat viszünk most, mint a háború kitörése után. A most útnak indított kamionban elsősorban fűtőberendezések, akkumulátorok, áramfejlesztő berendezések, aggregátorok és generátorok vannak. Ezúttal leginkább azokba a kárpátaljai intézményekbe – óvodákba, iskolákba, középiskolákba és közösségi szolgáltatást nyújtó helyekre – visszük a szállítmányt, ahol valamilyen magyar közösségi program zajlik".

Egy év alatt 115 ezer Ukrajnából elmenekült embernek nyújtott segítséget a szeretetszolgálat. A Beregsuránynál felállított segítőponton 24 órás ügyeletet biztosítanak.

„Építettünk a helyszínen egy kisebb tábort, ahol nagyon sokféle szolgáltatással segítünk azoknak, akik éppen átlépték a határt. Sokszor férfiak nélküli, szétszakadt, traumatizált családok érkeznek Magyarországra. A segítség része a lelki támogatás mellett a többi között az étkeztetés, szállásnyújtás, utazás megszervezése és az egészségügyi ellátás biztosítása. Az elmúlt egy év rendkívül hosszú volt, hiszen a nap 24 órájában segítünk. Elmondható, hogy ilyen hosszú mentőakció még soha nem volt az életünkben, ami az elhúzódó, úgymond intézményesült feladat miatt más hozzáállást és munkát igényel az önkéntesek részéről is" – fogalmazott a szervezet ügyvezető alelnöke, aki beszélt Kárpátalja mindennapjairól is.

„Szíria magára maradt"

Győri-Dani Lajost a szíriai karitatív munkájukról is kérdeztük. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyedülálló módon, az elsők között tudta megkezdeni Észak-Szíriában a segítségnyújtást a február 6-i földrengést követően. A katasztrófa által leginkább sújtott, nehezen elérhető helyszíneken nyújtanak egészségügyi ellátást a mobil egységeik segítségével – Latakiában és Aleppóban. Emellett napi 10 ezer fő étkeztetését támogatják, illetve nagyon sok adományt – köztük hálózsákot, fekvőhelyet – is kiosztottak a rászorulóknak. Nagy Károly interjúja a Reggeli Monitor műsorunkból.