A tárcavezető a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tartott közös sajtótájékoztatót. Kiemelte: az első napokban mindenki az emberéletek mentésére koncentrált, hazánkból is a legjobb kutató-mentőcsapatok érkeztek, összesen 167 magyar szakember dolgozott a helyszínen 29 kutyával, akik 35 túlélőt találtak a romok alatt.

Szijjártó Péter közölte, hogy a mentési munkálatok után most az otthonaikat elvesztett emberek támogatása a legfontosabb, ezért Magyarország olyan eszközökkel töltött meg egy katonai szállítógépet, amelyek szükségesek a hideg idő átvészeléséhez, az ideiglenes elhelyezéshez és az orvosi ellátáshoz.

„Összesen tíz tonnányi segítséget hoztunk, másfél tonna gyógyszert, 500 tábori ágyat, 1500 takarót, 600 hálózsákot és 2000 infúziós eszközt annak érdekében, hogy az otthonaikat elvesztett emberek számára a török kormány biztosítani tudja az ideiglenes elhelyezést a mostani, még elég barátságtalan időjárási körülmények közepette" – részletezte.

Arról is beszámolt, hogy emellett egyeztetéseket folytatnak további olyan egészségügyi, orvosi eszközök átadásáról, amelyek segítséget jelenthetnek a fokozott kórházi ellátási igény során.

Újabb földrengések voltak hajnalban

A 4,9-es erősségű földmozgás epicentruma 5 kilométeres mélységben volt – közölte az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ. Törökországban a február 6-i legnagyobb 7,7,-es erősségű földrengés óta a török állami televízió közlése szerint több mint kilencezer utórezgést észleltek. Az országban a halottak száma múlt hét pénteken átlépte a 44 ezret, a szomszédos Szíriában pedig már több mint 5900 áldozatot jelentettek.