Bassár el-Aszad szíriai elnök a napokban mégis azzal vádolta a nyugati országokat, hogy Szíria tragédiájából csak politikai hasznot akarnak húzni. A megkérdezett Közel-Kelet szakértő szerint a helyzet sokkal komplikáltabb. A közös baj ürügye – helyi források szerint – nemhogy a közeledést nem segítette elő a csoportok között, hanem mélyítette a viszályt – tette hozzá Szalai Máté.

A nagyhatalmak passzivitása szintén hozzájárult a humanitárius válsághoz, de a helyi milíciák és a kormány viselkedése az elsődleges hátráltató tényező a Közel-Kelet szakértő szerint. Bergendi Barnabás interjúja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elsők között tudta megkezdeni a térségben a segítségnyújtást. A beszámolókat itt és itt hallgathatja meg.

Mintegy 400 százmillió dollárnyi felajánlást kér az ENSZ

„Bejelentem, hogy ma az ENSZ 397 millió dolláros összeg értékben humanitárius felhívást tesz közzé a földrengés sújtotta lakosság megsegítésére Szíriában. Ez három hónapos időszakot fedez majd" – jelentette ki újságírók előtt António Guterres főtitkár, hozzátéve, hogy hasonló adományozási felhívást készítenek elő Törökország érdekében is.

A rendkívüli helyzetre tekintettel a szíriai elnök hétfőn hozzájárult, hogy megnyisson két újabb határátkelőt Törökország és a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai területek között, míg az ENSZ eddig csak egy határátkelőt használhatott. Csütörtök óta a nemzetközi szervezet konvojai Báb al-Hava határátkelőn át közlekednek, az egyik új átkelőnél, az Aleppó tartomány északi része és Törökország határán fekvő esz-Szalamánál kedden lépett át az első gépkocsioszlop. Az ENSZ keddi adatai szerint Szíriában megközelítőleg 9 millió embert érintett az előző heti földrengés.

Átlépte a 40 ezret a halálos áldozatok száma

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35.418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5.900 halottról tudni. Felszólalásában elmondta, hogy a sérültek közül 13.208-at továbbra is kórházban ápolnak. A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint 105.505-en sebesültek meg a múlt hétfői földrengések következtében.

A török államfő rámutatott: minden szakértő egyetért abban, hogy kivételes természeti esemény történt, amellyel a legerősebb atombombák százainak megfelelő energia szabadult fel. Ismertette, hogy 47 ezer épület és benne 211 ezer ingatlan vagy megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott, és sürgősen el kell bontani.

A török vezető jelezte: március elején már hozzá is látnak 30 ezer épület felhúzásához. Az a céljuk, hogy a katasztrófa sújtotta régióban egy éven belül annyi minőségi és biztonságos ingatlan építését fejezzék be, amely fedezi a szükségletet.