A mentési munkálatok 90. órájában hozták felszínre Hatay tartomány Samandag körzetében az eddigi legkisebb babát, egy 10 napos csecsemőt, valamint az édesanyját. A tartomány Iskenderun körzetében a 102. órában egyszerre hat embert sikerült a kimenteni. Péntek késő este Adiyaman tartományban a 113. órában épségben hoztak fel a romok alól egy 57 éves nőt.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint a külföldi egységeket is beleértve jelenleg 30.306 hivatásos dolgozik a térségben. A kisegítő személyzettel együtt 121.128 ember vesz részt mentésben. Csütörtökön, a katasztrófahelyzet negyedik napján 121 embert mentettek ki élve az összedőlt épületek alól.

Övgün Ahmet Ercan, az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITÜ) geofizika professzora pénteken a Twitteren azt írta, hogy a földrengés 13,5 millió embert és 4 millió épületet érintett. Attól tart, hogy még mintegy 200 ezer ember lehet a romok alatt, túlnyomó többségében halottak.

Az AFAD eddig 97.973 családi méretű sátrat állított fel a károsultak átmeneti ellátására. Murat Kurum környezetvédelmi és városfejlesztési miniszter közlése szerint jelenleg 12.141 összeomlott vagy súlyosan megrongálódott épületről tudni a térségben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azt nyilatkozta, hogy a mentési munkálatokban annak ellenére nem tudták elérni a kívánt sebességet, hogy a világ talán legnagyobb mentőcsapatát gyűjtötték össze 141 ezer emberrel, köztük 30 ezer hivatásossal, mivel a pusztítás olyan nagy területet és olyan sok épületet érintett.

Az NTV jelentése szerint a regisztráltan összeomlott épületek száma továbbra is 6.444. Egyelőre hivatalos becslés nincs arról, hogy hány ember rekedt még az összedőlt épületek alatt. A török katasztrófavédelem (AFAD) pénteken azt közölte, hogy eddig 81.415 károsultat szállítottak át más tartományokba.

Hatay tartomány vidéki részén, Altinözü körzetben egy olajfákkal borított földön például 30 méter mély és 200 méter széles „völgy” keletkezett. A térségben lakók arról számoltak be a török hírtelevíziónak, hogy a földrengés során óriási robajt hallottak, valamint zöld fényjelenséget láttak.

A reggeli helyszíni bejelentkezést a HUBA Rescue 24 speciális magyar mentőcsapat munkájáról itt hallgathatja meg!

Fotó: KHN - Facebook