A szervezet nemzetközi programjainak vezetője elmondta: az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a Szíriát sújtó korábbi embargók miatt különösen nehéz újabb eszközöket és pénzt juttatni az országba. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azonban már a 2011-ben kezdődő háború során is jelen volt a térségben, 7 éve pedig egy helyi kórházépület megépítése mellett mobil orvosi egységek beszerzésébe kezdtek. Solymári Dániel szerint az akkor szerzett kapcsolatok és a rendelkezésre álló eszközök miatt tudták most az elsők között megkezdeni a segítségnyújtást.

„Az európaiak közül talán az egyetlen Magyarország, amely azonnal képes volt megjelenni és a képességeket el tudta indítani" – emelte ki. Úgy látják, hogy a mostani programot finanszírozási szempontból egy-két hónapig fenn tudják tartani. A Külügyi- és Külgazdasági Minisztérium 50 millió forinttal támogatja a szíriai tevékenységüket.

A térségben éjszakánként fagypont alatti a hőmérséklet, gyakori az esőzés, napjában többször felerősödik a szél. Az otthonukat vesztett emberek, illetve akik félnek visszatérni meggyengült házaikba, azok autókban, templomokban keresnek menedéket, de sokan mennek a temetőkbe is, ahol – amint mondják – nincs, ami a fejükre essen.

Aleppóban és Latakiában a szeretetszolgálat a helyi munkatársaival olyan hotspotokat alakított ki, ahol meleg ruha, takaró, hálózsák kérhető. A segítőponton felállítottak ágyakkal berendezett sátrakat, ahol meghúzódhatnak az emberek – részletezte Solymári Dániel. Hallgassa meg Énekes Gábor interjúját a Reggeli Monitorból!