A fejlesztésnek köszönhetően az ingyenesen letölthető Parker mobilalkalmazásban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai váltak elérhetővé.

A Vodafone Magyarország az IoT-megoldások tömeges alkalmazásával szeretné közelebb hozni a jövő okosvárosait. A szolgáltató egyik ilyen innovációja, a Smart Lynx-szel közösen kialakított keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó (NB-IoT) okosparkolási megoldás. A fejlesztés Magyarországon elsőként Budapest V. kerületében kapott helyet még 2018-ban, ahol az NB-IoT szenzorok telepítésével egyedülálló közlekedési infrastruktúra kezdett el kiépülni.

A korábban telepített parkolószenzorok nagy segítséget jelentettek az elmúlt hónapokban – az ingyenes közterületi parkolás időszakában is. A koronavírus magyarországi megjelenésével és a korlátozások bevezetésével a belvárosi forgalom szignifikáns csökkenésnek indult, majd az V. kerületi forgalmi adatok szerint beállt egy tartósan alacsony szintre, ami az eredeti átlagos forgalom 36%-át tette ki.

Az április 6-ától bevezetett ingyenes közterületi parkolás következtében mutatkozott ugyan emelkedés a belvárosi forgalomban, de a kijárási korlátozás ideje alatt az így kialakult forgalmi szint még mindig csak 48%-a volt az eredeti februári átlagos értékeknek. Az utolsó időszakban azonban a belvárosi forgalom már csak alig 20%-kal maradt el a vírushelyzet előtt tapasztalható forgalmi adatoktól.

Bár a korlátozások alatt jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentes parkolás bevezetésével a parkolóhelyek kihasználtsága változatlanul magas maradt. Április folyamán 3 százalékkal emelkedett a kihasználtság, amely ugyan nem kifejezetten magas szám, de pont ez a növekedés az oka, hogy szinte lehetetlen volt szabad helyet találni. Bizonyos napszakokban ugyanis soha nem látott, akár a 99%-ot is meghaladó volt a parkolóhelyek kihasználtsága a Belváros déli részén.

Ilyen helyzetben igazán reménytelennek tűnhetett, hogy akár a lakosok, akár azok, akik munkájuk vagy halaszthatatlan ügyintézés miatt térnek be a Belvárosba, szabad helyet találjanak. Nekik kínált megoldást a Vodafone és a Smart Lynx rendszere, melyeknek köszönhetően a Parker applikációban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai váltak elérhetővé.

A teljes cikket elolvashatják az IoT Zóna oldalán!