A koronavírus-járvány nemcsak az egészségügyi ellátás biztonságos megszervezésében jelent többletfeladatokat, hanem az adminisztrációs terheket is jelentősen növeli. A Covibed betegágy-nyilvántartó rendszer célja, hogy a napi jelentéshez szükséges ágykapacitás-adatok folyamatosan rendelkezésre álljanak – írta az iotzona.hu.

Az innováció áprilisban elnyerte a Hack the Crisis versenyen a Save Life kategória első díját. Az online fejlesztői verseny célja az volt, hogy olyan megoldások jöjjenek létre, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket és szervezeteket.

„Az alkalmazás a kórházi dolgozók adminisztrációs terheit hivatott megkönnyíteni, ami akár napi több órát is igénybe vesz. Az applikáció az intézmények számára teljesen ingyenes, használata egyszerű, és nem igényel beruházást. Bevezetése után a napi jelenleg manuális nyilvántartás vezetésére nem lesz szükség, a változásokat kizárólag betegfelvételkor és a beteg távozásakor kell adminisztrálni. Az online rendszer kezelése és a kórházi ágyakra rögzített QR kódok leolvasása védőfelszerelésben sem akadály, mert a tervezéskor erre is különös figyelmet szenteltünk” – összegezte a fejlesztőcsapat.

A győztes csapat egyik tagja, Kelemen Balázs az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának hallgatója, valamint az ötfős csapatból további két csapattag is az egyetemen szerzett korábban oklevelet.

Az alkalmazás használatához az okostelefonon, tableten kívül természetesen szükséges az aktív internetkapcsolat. A Vodafone abban támogatja a projektet, hogy a Vodafone mobilhálózatán a Covibed weboldalaknak a használata, látogatása nem csökkenti az előfizető adatkeretét.

További részletek az alkalmazásról az IoT Zóna oldalán.