Vannak még tisztázandó kérdések, így talán nem is baj ez a csúszás. Ugyanakkor a másik oldalon addig marad a „káosz". A Trend FM műsorában szó volt arról, hogy a járvány bizonyos pilóta nélküli légi járművek, illetve a regisztrációs és azonosítási folyamatok tesztelésében okozott csúszást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztárium (ITM) korábban a HungaroControl „My drone space" applikációjának alkalmazására tett javaslatot.

Ez az alkalmazás a drónozók egyszerű engedélykérését támogatná, mivel elég lenne fél órával a repülés előtt online regisztrálni, és létrehozni egy „saját légteret", amennyiben ezt nem tiltja semmi. Az átfedés bizonyos feltételekkel lenne majd lehetséges.

Egyelőre azonban csupán annyi változás történt, hogy már nemcsak papíron történik az eseti légtér regisztrációja, hanem az Ügyfélkapun keresztül is van lehetőség erre. Az eseti légtér igénylésének rendje 2020. május 30-tól változott.

További részletek az IoT Zóna műsorunkban! Bárány Zoltánnal, a Magyar Nemzeti Drón Szövetség ügyvezető-elnökével Szűcs Péter beszélgetett.