Ma már nem sci-fi az az elképzelés, hogy a nem túl távoli jövőben drónok lepik majd el az égboltot. Kvadkopterek, hexacopterek, oktocopterek, karcsú, merevszárnyú drónok vagy éppen nehézkes, 200 kilogramm fölötti súly emelésére tervezett gépek versenyezhetnek a szabad légtérért. De nem szabad kihagyni a sorból az önvezető légitaxikat és az apró repülőkamerákat sem - olvasható az IoT Zóna oldalán.

Jim Bridenstine, a NASA vezetője odavan az ötletért, és a tavaly őszi Las Vegas-i szakmai expón kihívást intézett az iparág képviselői felé. Azt szeretné, ha 2028-ra legalább egy amerikai nagyváros felett napi több tízezer drónrepülést hajtanának végre. Néhány elérendő mérföldkövet is kijelölt: például egy 2022-es tesztrepülést, ahol a szimulált városi légtérben legalább egy emberi utas súlyának megfelelő terhet kellene a légi járműnek elszállítania.

Az Uber Elevate vagy az Overwatch Imaging cégek szerint a robotrepülők a távoli prognózisoknál hamarabb is elterjedhetnek, köszönhetően a légi ipar folyamatos innovációinak. Ezek a légi járművek már most képesek nehezen elérhető helyekre is csomagokat szállítani, és a biztonságosság érdekében a magasból is megvizsgálják a vasúti- és közúti vonalakat. De alkalmasak az építési területek bejárására, a szélerőművek ellenőrzésére vagy éppen a növényvédő szerek nagyon precíz permetezésére is.

A teljes cikkhez kattintsanak át az IoT Zóna oldalára!