Dr. Daniel Streicker, a Glasgow-i Egyetem élettani kutatója úgy véli, az orvosi kutatások mellett a mesterséges intelligenciát (artifical intelligence) és az AI-alapú modellezést is érdemes bevetni a kór terjedésének a feltérképezésében, illetve megakadályozásában.

A téma fontosságát jól mutatja, hogy világszerte számos cég végez kutatásokat ezen a területen. Például a 2018-ban elhunyt Microsoft-társalapító, Paul Allen Vulcan nevű cége jelenleg is az AI-t veszi igénybe az ebolajárványok megfelelőbb modellezésére a mozgási adatok alapján.

A Harvard Közegészségügyi Iskola pedig Bangladesben végez hasonló kutatást. Ennek keretében a mobilhálózatokból származó adatok felhasználásával követik nyomon a felhasználókat a betegségek gócpontjainak beazonosítása érdekében. A Johns Hopkins Egyetem pedig a Twitter segítségével gyűjt valós idejű információkat a különböző betegségek előfordulásáról.

Mindez nem kis feladat, ugyanakkor nem is előzmény nélküli. A Google ugyanis már 2008-ban elindította szolgáltatását, amely a felhasználók keresései alapján kísérelte meg azonosítani az influenzajárványok gócpontjait.

Mason Marks, a washingtoni Gonzaga Egyetem jogtudományi adjunktusa úgy véli, egyre több technológiai vállalat fordul a mesterséges intelligencia irányába, mivel ennek révén olyan következtetések is levonhatók az emberek mindennapi viselkedéséből, amelyek látszólag nem feltétlenül kapcsolhatók az egészséghez.

„Lehet, hogy a kezelőorvos soha nem venné észre azokat az összefüggéseket, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével nyilvánvalóvá válhatnak” – teszi hozzá a szakember. De megjelent olyan tanulmány is, amely szerint a Facebookra írt szövegek is információkat szolgáltathatnak a felhasználók egészségügyi állapotáról.

Dr. Streicker szerint a gépi intelligencia és az algoritmusok ereje az összes meglévő adatforrás integrációjában rejlik. Ez azért is fontos, mert a mostani kínai koronavírus esetében sem állnak rendelkezésre olyan validált modellek, melyekkel megállapítható lenne, hogy mely – emberek által felállított – előrejelzésnek kell valóban jelentőséget tulajdonítani. Az AI használatával azonban több – fizikai értelemben vett – rendellenesség alapján a földrajzi területek mellett az egyes egyének is specifikálhatók.

A teljes cikket az IoT Zóna oldalán olvashatják el.