• A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England. A csütörtökön bejelentett kamatemelés a tizenegyedik volt azóta, hogy a brit jegybank 2021 decemberében elkezdte jelenlegi szigorítási ciklusát.

  • Az amerikai jegybank kamatdöntésére vártak ma egész nap a befektetők, a döntés nem okozott nagy meglepetést, a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelték meg az irányadó kamatot, a kamatsáv ezzel 4,75-5%-ra nőtt.
  • Az euróövezetben a várt javulás helyett minimálisan tovább romlott márciusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése alapján.
  • Márciusban a német és a francia gazdasági konjunktúramutató a várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedett. A beszerzésimenedzser-indexek (BMI) javíthatják az európai gazdaságról alkotott képet, igaz, ez a turbulens globális környezetben egyelőre nem hagy erős nyomot a pénzpiacokon.
Folyamatosan erősödött a héten a forint

402 környékén indította hetet az EUR/HUF. Hétfő délután erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz, amely lendülete egészen péntek délelőttig kitartott. Ekkor valamelyest megtorpant, majd minimálisan vissza is esett. Jelenleg 387 környékén mozog az árfolyam – összegezte az Akcenta.

Az USD/HUF árfolyam ugyanilyen görbét írt le a héten, pénteken 362 környékén mozog az árfolyam.
Az euró minimálisan gyengült a dollárral szemben, míg hét elején 1,068 környékén ácsorgott az EUR/USD árfolyam, addig péntekre 1,072-ra ugrott.

Tovább emelkedhet a munkanélküliség Magyarországon

A várakozásoknak megfelelően februárban is folytatódott a magyar munkanélküliségi ráta emelkedése. A KSH februárra vonatkozó modellbecslése szerint 4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, amely 196 ezer fő munkanélküli létszámnak feleltethető meg. Ugyanakkor a fő mutató a háromhavi mozgóátlag, ami szintén tovább emelkedett, elérve a 4,1 százalékot a december–február időszakban. Legutóbb 2021 első felében volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta – írja elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank vezetője.