A várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 13%-on tartotta a jegybanki alapkamatot a keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Februárban 8,5% volt az infláció éves szinten az eurózónában, ami jócskán meghaladja az elemzők által várt 8,2%-ot. Januárban az éves áremelkedés mértéke 8,6% volt, tehát látható némi mérséklődés, de a dezinfláció dinamikája sokkal lassabb, mint ahogy azt az előző hónapok adatai alapján várták.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának februári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,7 pontra erősödött a januári 47,4 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) szerdai közlése szerint. Elemzők némileg kedvezőbb adatra, 48 pontra számítottak februárra.

Az Európai Központi Bank (ECB) folytathatja a kamatemelését márciusban is – erre a következtetésre jutottak az ING elemzői a februári ülésről készült jegyzőkönyv alapján.

Folyamatosan erősödött a héten a forint

380 környékén indította hetet az EUR/HUF árfolyam. Szerdáig folyamatosan erősödött, egészen 372-ig. Itt azonban volt egy kis megtorpanás, péntek délelőtt 378 környékén mozognak a jegyzések.

A USD/HUF árfolyam ugyanilyen görbét írt le a héten, pénteken 355 környékén mozog az árfolyam.

Az euró azonban minimálisan erősödött a dollárral szemben, míg hét elején 1,055 környékén ácsorgott az EUR/USD árfolyam, addig péntekre 1,062-ra ugrott.

A friss GDP adatok alapján így zsugorodott a magyar gazdaság:

Tavaly a negyedik negyedévben az előzetes adatközléssel megegyező, 0,4%-os visszaesést produkált a magyar gazdaság az előző negyedévhez képest. A (szezonálisan és naptár-hatással igazított) éves alapú növekedés 0,8%-os volt. A magyar gazdaság második egymást követő negyedévében zsugorodott, ezzel technikai recesszióba került.

A feldolgozóipar hozzájárult a visszaeséshez, hiszen a hozzáadott értéke a negyedik negyedévben 0,5%-kal elmaradt az előzőtől. A szolgáltatások összességében stagnáltak (0,1%-kal nőttek az előző negyedévhez képest), ezen belül a nagy súlyú kereskedelem, vendéglátás ágazat 0,7%-os visszaesését érdemes kiemelni.