• Az Eurostat honlapjára szerdán felkerült adatok szerint az euróövezet ipari termelése 1,7 százalékkal csökkent 2021 decemberéhez képest. Nagyobb mértékű a visszaesés, az elemzői várakozások átlagában 0,7 százalék szerepelt.
  • Az elemzői 5,4 százalékos konszenzushoz képest 6 százalékos volt a termelői árak növekedése az Egyesült Államokban az előző év azonos időszakához képest. Ugyan az adatok elmaradnak a várakozásoktól, de ennek ellenére is tovább mérséklődött az inflációs nyomás. Decemberben ugyanis még éves szinten 6,5 százalékos volt a termelői árak növekedésének a mértéke.

  • Januárban a termelői árak 17,8 százalékkal voltak magasabbak Németországban, mint egy évvel korábban a decemberi 21,6 százalék után. Az elemzői várakozásokban alacsonyabb, 16,4 százalékos éves emelkedés szerepelt januárra – derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapjára pénteken felkerült adatokból.
  • 2023-ban 0,2 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, majd onnan 2024-ben 2,5%-os növekedéssel térhet magához – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön közölt előrejelzésében.
Erősödés után vissza a hét elejére

387 környékén indította hetet a forintárfolyam. Kedden erősödni kezdett, szerdán már benézett 380 alá is. Azonban csütörtökön ismét elindult a lejtőn, péntekre vissza is tért a hét eleji 387-es szintre.
Hasonlóan lépett fel a dollárral szemben is a magyar fizetőeszköz, a hétindító 363-as szintről egészen 352-ig erősödött, majd pénteken visszatért a hétindító 363-as szintre.

Az EUR/USD árfolyam sem változott érdemben a héten. Kedd környékén valamelyest gyengül az euró a dollárral szemben, azonban pénteken visszatért a hét eleji, 1,063-as szintre.

Alaposan lecsúsztunk az európai növekedési rangsorban

Az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság 0,4%-kal mérséklődött a negyedik negyedévben, ez pedig a negyedik leggyengébb teljesítményt jelenti az előzetes adatok alapján (néhány országból még nem közöltek növekedési számokat, így ez a rangsor valamelyest még változhat). Magyarországnál rosszabbul csak Svédország (-0,6%), Ausztria (-0,7%), Litvánia (-1,7%) és Lengyelország (-2,4%) teljesített az előző negyedévhez képest.