• Decemberben már 24,5%-ra emelkedett a magyar infláció, amire 1996 óta nem volt példa. Az előző hónapban az energia ára 55,5%-kal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest, míg az élelmiszereknél majdnem 45%-os volt a drágulás.

  • 2,9%-kal nőtt az amerikai gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben, tehát messze van a visszaeséstől a világ legnagyobb gazdasága. Ez lassulást jelent a harmadik negyedév 3,2%-os növekedéséhez képest.
  • Jelentős emelkedésbe kezdtek a jegyzések a tőzsdéken, miután enyhült a félelem a recesszióval szemben. Pluszban nyitott a piac Amerikában, de Ázsiában is kitartott a jó hangulat és az európai jegyzések is emelkednek a pénteki kereskedésben.
  • Nem változtatott a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa az év első kamatdöntő ülésén, vagyis az alapkamat maradt 13%-on. Az év második felében pedig akár az alapkamat csökkentése is elképzelhető az infláció várható esésével párhuzamosan.
Jelentős erősödés a forint görbéjén

Továbbra is tartja magát a 400-as szint alatt a magyar fizetőeszköz. A hétfői 395,40-es pozícióból egészen 389,44-ig tornázta magát keddre. A hét második felében pedig kitartott a 387-es jegyzés közelében. Pénteken délelőtt a kurzus 388,2-es szinten áll.

Hasonlóan lépett fel a dollárral szemben is a forint, a hétindító 363,69-es szintről egészen 356,08-ig menetelt kisebb kilengésekkel. Az EUR/USD árfolyamon a szerdai kilengést leszámítva nem történt nagyobb változás, visszatért a hét elején látott szintre a görbe.

Munkanélküliségi trendek: vonzó a külföldi munkavállalás

Nőtt a munkanélküliség, és csökkent a foglalkoztatottság Magyarországon tavaly decemberben a KSH friss adatai szerint. Az energiaválság számos vállalat működését nehezítette meg az elmúlt időszakban, ami miatt a cégek nem tudják tartani a korábbi létszámot – bár a leépítések egyelőre visszafogott.

A külföldön dolgozó magyarok létszáma újra elérte a 100 ezer főt. A kiemelkedően magas infláció miatt továbbra is vonzó marad a külföldi munkavállalás, annak ellenére, hogy nőnek a bérek Magyarországon.

Elemzők szerint a munkanélküliségi ráta tovább fog nőni, mivel a magyar gazdaság kilábalására még várni kell.