• Tavaly július és szeptember között több mint 930 milliárd forintos deficittel zárt a kormányzat. Ez a GDP 5,4%-a volt, ami érdemben meghaladta az első két negyedév hiányadatát.

  • A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken azt közölte, hogy naptári és szezonális kiigazítással számolva éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 5,9 százalékkal esett. Nominális értéken viszont 4,8 százalékos a növekedés. Elemzők jóval kisebb, 2,8 százalékos esésre számítottak reálértéken.
  • A Destatis kedden közölte, hogy a fogyasztói árak emelkedése éves összevetésben 8,6 százalékra mérséklődött az év utolsó hónapjára a novemberi 10 százalékról. Elemzők 9,1 százalékos éves inflációval számoltak decemberre.
400 forint alatt az euróárfolyam

Erősen indítottam az évet a magyar fizetőeszköz. Egészen szerdáig 400 fölött tartotta magát az árfolyam, azonban ezt sikerült áttörni. A lendület azonban megszakadt, így pénteken 396 környékén mozognak a jegyzések.

Tartja a szintet a forint a dollárral szemben is. Jelenleg 376 környékén mozog az árfolyam.

Az euró enyhén gyengült a dollárral szemben a héten: 1,070-ről 1,050-re esett az EUR/USD jegyzés.

Beléptünk az ár-bér spirál időszakába

Októberben már 18,4%-kal nőtt az átlagkereset Magyarországon az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint. Ez jelentős ugrásnak számít a nyáron jellemző 15% körüli szintekhez képest. A megelőző hónapokban folyamatosan gyorsult a béremelkedési ütem, így a bruttó átlagkereset 510 ezer forintra, a nettó pedig 340 ezerre emelkedett.

A tavalyi év vége felé tehát a munkáltatóknak egyre többször kellett kompenzációt, béremelést adniuk a munkavállalók számára, újabb költségoldali sokkot okozva a cég számára, ami természetesen újabb áremelkedési körhöz vezet. Az ár-bér spirál kialakulását jelzi, hogy a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 486.400 forinton alakulhatott, ami 18,5%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.