• Az Eurostat pénteki adatai alapján novemberben a magyar infláció volt a legmagasabb az Európai Unióban, és az uniós trenddel ellentétben nálunk tovább emelkedik. A magyar fogyasztói árindex 23,1%.
  • A hét végén rossz a hangulat a tőzsdéken, zuhanásban a BUX, a délelőtti órákban már 1,3 százalékot esett.
  • 18%-os kamat mellett hirdette meg egy napos betéti gyorstenderét az MNB, vagyis nem változik az irányadó kamat.
  • A várakozásoknak megfelelően az EKB 50 bázisponttal emelete az irányadó kamatot és egyben bejelentették a mennyiségi szigorítás kezdetét is márciustól, illetve a következő üléseken is várható az 50 bázispontos kamatemelés.
Erősödésbe kezdett a forint

418 fölött indította a magyar fizetőeszköz a hétfő reggelt az euróval szemben. A hét folyamán szerdáig napról napra erősödött egészen 405 alá majd a hét végére 406 körüli szinten állapodott meg.

Ugyanez a folyamat volt megfigyelhető a dollárral szemben is, 398-ról folyamatos erősödéssel a héten. Péntek délelőtt 381 környékén mozog az árfolyam.

Az euró erősödésének trendje a dollárral szemben töretlen, a péntek reggelt 1,065-ön nyitotta.

Európai beszerzési indexek

Kissé pozitív a kép az európai gazdaságra nézve a S&P Global által a héten kiadott beszerzésmenedzser-indexeket alapján, amelyek kis növekedést mutatnak novemberhez képest.

Németországban a szolgáltatószektor BMI-je nőtt 46,1 pontról 49 pontra, míg a feldolgozóipari BMI 47,4 pontra lépett a novemberi 46,2 után.

Franciaországban a feldolgozóipar 48,9 ponton állt decemberben, az előző hónapban még 48,3 pontos indexet láttunk. A szolgáltatószektor 48,1 pontja viszont romlást jelent az előző havi 49,3 ponthoz képest.

A kontinensen így kisebb javulás látható, mivel minden fontos BMI 50 pont alatt áll.