• A Pénzügyminisztérium csütörtöki gyorstájékoztatója szerint novemberben a költségvetés 876 milliárd forintos mínusszal zárt, ami jelentős elszaladásnak mondható.
  • Ugyan az Eurostat még nem közölte minden ország novemberi harmonizált fogyasztói árindexét (HICP), viszont a 23,1 százalékos magyar adat biztosan a legmagasabb lett a kontinensen.
  • Októberben az előzetes adatok szerint 1010 millió euró deficit keletkezett a külkereskedelmi mérlegben – jelentette a KSH. Ez minden idők harmadik legnagyobb hiányadata.
  • 2040-re borulhat a magyar nyugdíjrendszer az elemzők szerint. Ennek legfőbb oka, hogy másfél évtizeden belül minimum egymillióval kevesebb járulékfizetővel kellene biztosítani a várhatóan 200 ezerrel több nyugdíjas ellátmányát, ami lehetetlen vállalkozásnak tűnik.
A héten ismét esett a forint árfolyama

A hétfő reggelt 409 környékén indította a hazai deviza az euróval szemben. Kedden minimálisan gyengült, azonban szerdán visszakapaszkodott a hétfői szintre. A csütörtöki inflációs adat azonban rendesen megütötte az árfolyamot, egészen 418-ig esett. Péntek délelőtt 415 körül mozognak a jegyzések.

Az EUR/HUF és USD/HUF árfolyam változása ezen a héten

A dollárral ugyanilyen görbét írt le a forint árfolyama a héten. Péntek délelőtt 395 környékén mozog az árfolyam. Az euró viszont folyamatosan erősödött a dollárral szemben, pénteken 1,056 környékén mozognak a jegyzések.

Nagy meglepetést okozott a legfrissebb inflációs adat

Az előzetesen várt 22% helyett 22,5%-ra emelkedett az infláció novemberben Magyarországon – közölte a KSH csütörtök reggel. Egyelőre nem látszik az árnyomás enyhülése, akár már a mostani adat Európában a legmagasabb lehet, utána pedig a 25%-ot is elérheti a csúcson a fogyasztói árak emelkedése.

Ennél magasabb értéket utoljára 1996 augusztusában, vagyis több mint 26 éve mért a KSH. A novemberi adatban persze még nincs benne az üzemanyagok ársapkájának eltörlése, ami majd decemberben jelenik meg az inflációban.