• A harmadik negyedéves magyar GDP 4,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A 0,4%-os esés gyakorlatilag megegyezik a piaci előrejelzések piaci konszenzusával.
  • A lengyel statisztikai hivatal kedden közölte, hogy októberben az elemzői várakozásoknak megfelelően 17,9 százalékra gyorsult az éves infláció a szeptemberi 17,2 százalékról. Valamint előzetes adatok szerint a lengyel hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben éves összevetésben.
  • Lassult az ipari termelés növekedése Kínában októberben. Először stagnált a munkanélküliség is 5 hónap után, valamint csökkent a kiskereskedelmi forgalom is. A kínai gazdaság veszít lendületéből részben a szigorú karanténkorlátozások miatt.
  • A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint több mint négy évtizedes rekordra gyorsult októberben az éves brit infláció. Fő hajtóereje az energiahordozók árának emelkedése.
Éles fordulatok a forint görbéjén

A hétfő reggelt 409,36-on indította a hazai deviza az euróval szemben – ami kedden 412,24-re ugrott. Szerdán újra leküzdötte magát a magyar fizetőeszköz a hétfői szintre, de nem tudott hozzá ragaszkodni, mert csütörtökön ismét a 411,32-es pontot súrolta. Az euró végül felhagyott pénteken a próbálkozással, így 408,6 forintot fizetünk egy euróért péntek délelőtt.

EUR/HUF és USD/HUF alakulása a héten

A dollárral szemben is menetelni próbált a magyar fizetőeszköz, a keddi (397,98) megcsúszás után tudta magát korrigálni, és a hétfői 396,71-es szint alá lépni péntek délelőtt, amikor is 394,07-en állnak a jegyzések a dollárral szemben.

Az euró viszont szépen kitartott a dollárral szemben, nem sok változás látható a két árfolyam görbéjén.

Dobogós helyezett Magyarország

Az Eurostat adatai alapján az eurózóna éves inflációja 10,6%, míg az EU átlagában 11,5% volt az éves áremelkedés mértéke. A legalacsonyabb inflációt Franciaországban mérték októberben 7,1%-kal, amit a spanyolok követnek (7,3%). Míg a legmagasabb inflációt a balti országok produkálták, úgymint Észtország (22,5%) és Litvánia (22,1%), így a magyar áremelkedés mértéke, 21,9%-kal a harmadik legnagyobb Európában, hajszálra az első kettőtől.