• Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint várhatóan recesszióban tölti a jövő évet a brit gazdaság a magas infláció, az emelkedő kamatok és a világgazdaság általános gyengélkedése miatt.
  • A szakemberek egybehangzó véleménye szerint kisebb-nagyobb fennakadások mentén az idei télen már rendben lehet Európa energiaellátása, a jelenlegi környezet pedig komoly perspektívaváltást hoz majd magával. Elsősorban az energiáról való gondolkodás attitűdje változhat meg, ami jelentős keresletcsökkenéshez vezethet a kontinensen.
  • A Világbank hétfőn közölte, hogy a fő hitelnyújtó részlege által Fehéroroszországnak nyújtott összes hitelt azonnali hatállyal „nem teljesítő" státuszba helyezte, 68,43 millió dollárnyi elmaradt kifizetésre hivatkozva.
  • Ismét tíz százalék fölé, a nyáron egyszer már elért 40 évi rekordra gyorsult szeptemberben az éves brit infláció, amelynek fő hajtóereje az élelmiszerárak emelkedése.
Nagyot menetelt a héten a forint

Hétfőn 416-ról indult el a magyar fizetőeszköz görbéje az euróval szemben. Kedden azonban már 410-es árfolyam közelében járt. Ez a tendencia egészen csütörtök reggelig tartott, amikor még tovább erősödött, egészen 406-ig. Péntek délelőtt minimális gyengülés volt tapasztalható, jelenleg 411 környékén mozog az árfolyam.

A dollárral szemben ugyanilyen heti görbét produkált a magyar deviza. Pénteken 418 körül mozognak a jegyzések. Az euró viszont gyengült a dollárral szemben, jelenleg 0,979 környékén mozog az árfolyam.

Marad a gigantikus kamat

Hétfőn is 18 százalékos kamat mellett hirdette meg új egynapos betéti gyorstenderét az MNB – derül ki a jegybank honlapjáról. Közben azt is bejelentették, hogy újabb döntésig egyelőre szünetel az egyhetes betéti eszköz meghirdetése.

A Monetáris Tanács múlt csütörtöki döntései nyomán a Magyar Nemzeti Bank október 14-től egynapos betéti gyorstendereket tart. Ezen gyorstenderek – a folyamatosan alkalmazott egynapos eurólikviditást nyújtó FX swap tenderek mellett – rendszeresen megtartásra kerülnek eltérő döntésig. A tenderek paraméterei minden nap reggel 9 órakor kerülnek meghirdetésre – közölte a jegybank.