- Évesített ütemben 0,6%-kal csökkent az amerikai GDP a június végével záródó 3 hónapban, miután az előző negyedévben is 1,6%-kal esett, így már technikai recesszióról beszélhetünk.

- Németországban éves és havi szinten is gyorsult az infláció. Szeptemberben a fogyasztói árak emelkedése 10% volt az augusztusi 7,9% után.

- A vártnál nagyobb mértékben romlott és kétéves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben. Szeptemberben az ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatmutató tovább csökkent mind az EU-ban, mind az euróövezetben. Az EU-ban 3,5 ponttal 92,6 pontra, az euróövezetben 3,6 ponttal 93,7 pontra – 2020 novembere óta legalacsonyabbra.

- Az ország energiaellátása és költségvetése körüli befektetői aggodalmak hatására tegnap nyolcéves csúcsra ugrott a magyar állam következő 5 évi csődje elleni piaci biztosítás ára. Fontos, hogy ez még mindig nagyon alacsony, mindössze 15%-os kumulált csődvalószínűséget jelent a következő 5 évben gondolkodva.

Mélypont után mélypont

Hétfőn 406,68-ról indult el a forint görbéje az euróval szemben, még kedden is ilyen magasságban tudta tartani magát. Szerdán azonban már gyengülés volt látható, egészen 413,61-ig kúszott föl az árfolyam. Csütörtökön ez tovább folytatódott, 423 fölött is járt a magyar fizetőeszköz. Pénteken 421 környékén mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben is zuhanásnak indult a magyar fizetőeszköz. A 422-es szintről csütörtökre 437 fölé kúszott, pénteken 430 körül mozog az árfolyam.

Az euró viszont erősödött a dollárral szemben, jelenleg 0,980 környékén mozog az árfolyam.

Újra kamatot emelt az MNB

A csütörtöki tenderen 13%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti eszközét az MNB, így a keddi alapkamat-emelésnek megfelelően 125 bázisponttal emelkedik az eszköz kamata, vagyis továbbra is összhangban van a két ráta.

A jegybank kedden már bejelentette, hogy a mostani lépéssel lezárja a 15 hónapos kamatemelési ciklust, melynek során összesen 1240 bázisponttal emelték a rátát. A jövőben elképzelhető még további szigorítás a monetáris kondíciókban, de már elsősorban a likviditás csökkentésén keresztül.