• Recesszióba kerül Németország gazdasága két vezető gazdaságkutató intézet csütörtökön megjelent előrejelzése szerint, és súlyos nehézségekre számít Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter is.
  • Az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésén 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet, és lefelé módosította növekedési előrejelzéseit, inflációs előrejelzését pedig jócskán felhúzta.
  • Augusztusban 15,6%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ez majdnem negyedszázada, 1998 májusa óta a legmagasabb érték – derül ki a KSH csütörtök reggeli beszámolójából.
  • Augusztusban 236 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi rendszere (önkormányzatok nélkül), pénzforgalmi szemléletben. Ilyen magas deficitre az év nyolcadik hónapjában korábban még nem volt példa.
Belehúzott a forint

Hétfő reggel még 400-as árfolyam felett, 402 környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz. Ez az árfolyamszint egészen szerdáig ki is tartott, innen azonban erősödni kezdett, egészen 395-ig. Péntek délelőtt 396 környékén mozogtak a jegyzések.

EUR/HUF és USD/HUF alakulása a héten

Az USD/ HUF árfolyam is hasonló görbét írt le a héten, pénteken 390 forint körül vannak a jegyzések.

Az euró folyamatosan erősödött a dollárral szemben. Hétfőn még a paritás alatt, 0,992 környékén mozgott az árfolyam, pénteken délelőtt azonban már átlépte ezt, 1,010-en állnak a görbék.

Egekben a magyar drágulási tempó

Az adószűrt maginfláció, a keresletérzékeny, illetve a ritkán változó árú termékek drágulási üteme is új csúcsra emelkedett, derül ki az MNB értékeléséből, amely az augusztusi adatokra reflektál. A jegybanki szakértők rámutatnak, hogy az infláció első számú motorja az élelmiszerek áremelkedése.

A keresletérzékeny termékek éves áremelkedési üteme 14,2%-os (az előző hónapban 12,6% volt), a ritkán változó termékek drágulása 14,8%-os (ez 13,4%-ról emelkedett).