A második negyedévben 6,5%-kal teljesített jobban a magyar gazdaság, mint egy évvel korábban, az előző negyedévhez képest pedig 1%-os volt a bővülés.

Augusztusban 9,1% volt az eurózóna éves inflációja, amely új történelmi csúcsot jelent. Júliusban még 8,9% volt az éves áremelkedés mértéke, azaz az infláció további emelkedéséről beszélhetünk az eurót használó országok átlagában.

Tovább erősödött az ipari termelői árak emelkedése júliusban, egy év alatt már közel 40 százalékos volt a költségek emelkedése, de egy hónap alatt is 5,7 százalékos drágulás volt tapasztalható – közölte a KSH szerda reggel.

Németországban augusztusban 8,8%-kal nőttek az árak az előző augusztushoz képest az európai módszertan szerint – derül ki a német statisztikai hivatal friss közléséből. Az előző hónapban 8,5% volt az éves infláció, azaz az áremelkedés mértéke nőtt augusztusban.

Nagyot erősödött a héten a forint árfolyama

Hétfő reggel még 412-es árfolyam környékén kezdte a hetet a hazai fizetőeszköz, azonban ezt követően egész héten erősödés volt megfigyelhető, amelyben nagy szerepe volt az MNB kamatdöntésének. Péntek délelőtt átlépte a 400-as határt is, jelenleg 398 Ft környékén mozognak a jegyzések.

Az USD/ HUF árfolyam is hasonló görbét írt le a héten, pénteken 398 Ft környékén mozog az árfolyam.

Az euró viszont folyamatosan erősödött a héten a dollárral szemben. Hétfőn egy EUR 0,992 USD-be került, pénteken délelőtt azonban a paritás környékén, 0,999-en áll az árfolyam.

Újabb kamatemelés az MNB-től

Az előzetes várakozásoknak megfelelően újabb 100 bázisponttal 11,75%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa.

Egyöntetű vélemény volt az elemzők körében, hogy újabb 100 bázisponttal 11,75%-ra emelkedik majd az alapkamat kedden, így a Monetáris Tanács döntése nem okozott meglepetést. A kamatfolyosó két széle hasonló mértékben emelkedik, vagyis az egynapos betétre 11,25%-os, az egynapos hitelre pedig 14,25%-os kamatot számít fel a jegybank. A mostaninál magasabb alapkamatra legutóbb 2004 tavaszán volt példa.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten