A szakértő fontosabbnak gondolja a béremelkedési mutatót, amivel kapcsolatban éves szinten 2,7 százalékos bővülést várnak, ami azt jelentheti, hogy folytatódhat a kamatemelés a FED részéről.

Kínai-amerikai vámvagdalkozás

A szakértő szerint bár az amerikaiak és a kínaiak is bejelentettek különböző intézkedéseket, de ezek még a tárgyalásokon finomodni fognak. Egy nyílt amerikai-kínai kereskedelmi háborún csak veszíthet mindegyik fél – mondta Szabó Zoltán, az ING senior treasury üzletkötője a Trend FM, Reggeli Monitor című adásában.

Múlt héten Dél-Koreával például egy külön megállapodást kötöttek az amerikaiak. A demokratikus Korea annyit tett, hogy megkönnyítette az amerikai autók bevitelét az országba, és önként vállalta, hogy korlátozza acélexportját az Egyesült Államokba. Született a két fél között egy külön megállapodás is a devizapiacról. A dél-koreai won esetében is néha beavatkoznak a helyi jegybank, de az ebből származó esetleges bevételt általában amerikai állampapírok vásárlásba fektetik vissza.

Amennyiben durvulna a kínai-amerikai viszony, és tényleg bevezetik mindkét oldalon a büntetővámokat, az a munkaerőpiacra is hatással lehet. A szakértő szerint azonban ez csak hosszabb távon derül ki. Kína érdeke egyértelműen az, hogy a globális növekedés üteme ne sérüljön, mert az ő gazdaságuk átalakulóban van, a gyártásból próbálnak átmenni a fogyasztásra is.

Az amerikai dollár gyengülése oly mértékben nem befolyásolja az amerikai infláció alakulását, mint például Magyarország esetében a forint árfolyammozgása. A szakértő szerint a magyar gazdaság számára a reálárfolyam 290 forint lenne az euróval szemben, de a jegybanki szakértők általában azt mondják, hogy ettől az értéktől tartósan, akár 20 százalékkal is eltérhet az árfolyam. A forint „unalmas kereskedése” az elmúlt években 300 és 320 forint között mozog. Ez elkényezteti az export-importtal foglalkozó cégeket. A szakértő úgy látja, hogy a forint kereskedése „elmocsarasodott”, és hasonló a helyzet a régiós devizáknál is.

Szűcs Péter beszélgetett Szabó Zoltánnal, az ING senior treasury üzletkötőjével. Itt hallgathatja meg a teljes interjút.