Szigorítás és lazítás. Így lehetne összefoglalni a Magyar Nemzeti Bank rendkívüli lépéssorozatát, amely összességében 3000 milliárd Ft, a GDP 6 százalékának megfelelő plusz pénzt pumpált a magyar gazdaságba. Matolcsy György jegybankelnök először a lazító, a hitelfeltételeket felpörgető intézkedésekről beszélt. Újraindítják a Növekedési Hitelprogramot, amelynek a most futó egyik típusát kibővítik, és további 1000 milliárd Ft-tal megtoldják. Az új program neve NHP hajrá.

A Növekedési Hitelprogramon belül folyósított kölcsönök után a kereskedelmi bankok 4 százalék kamatprémiumot érhetnek el. A hiteleket továbbra is maximum 2,5 százalékkal folyósíthatják a cégek felé, de akár 6,5 százalékos kamatot is elérhetnek rajta a jegybank támogatásával. A Nemzeti Banknak az a feltétele, hogy a hiteleket 2 héten belül elbírálják. Amelyik bank ezt nem teszi meg, az elesik a kedvező kamat lehetőségétől. A jegybank egyelőre nem emelte meg a Növekedési Kötvényprogram 450 milliárd Ft-os keretösszegét, de itt is 20 évre emelték a futamidőt, és az ebben résztvevő cégek már nemcsak 20, hanem akár 50 milliárd Ft értékben is kibocsáthatnak kötvényeket a jegybank segítségével. Matolcsy György megemlítette azt is, hogy az elmúlt időszakban 0 százalékra vitték le a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját, ami plusz 250 milliárd Ft likviditást jelentett a bankok számára. A jegybank elnöke megemlítette azt is, hogy rendkívüli, 250 milliárd Ft osztalékot fizettek be az állami költségvetésbe.

Nagy Márton jegybanki alelnök már azt jelentette be, hogy maradt a 0,9 százalékos alapkamat és a mínusz 0,05 százalékos betéti, de 1,85 százalékra emelték a fedezett eszközű overnight és 1 hetes betéti eszközök kamatmértékét. Az alelnök megemlítette, hogy indul az eszközvásárlási program, de még nem azonnal. Állampapírok és jelzáloglevelek vásárlásába kezdhet a jegybank, aminek a következő napokban alakítják ki a részleteit.

Az MNB szinte teljes felső vezetése ott volt a rendkívüli bejelentésen. Kandrács Ferenc alelnök azt említette meg, hogy 18 százalék körül van a magyar bankok tőkemegfelelési mutatója, ami jónak számít Európában. Patai Mihály alelnök pedig azt említette meg, hogy a jegybankok gazdasághoz való hozzáállása megváltozott az elmúlt években, a Magyar Nemzeti Bank rendkívüli intézkedései egyáltalán nem lógnak ki a sorból, hasonló intézkedéssorozatot léptek meg a világ nagyobb központi bankjai is. Matolcsy György jegybankelnök azt is megemlítette, hogy a válság üzemmód ellenére továbbra is gazdasági növekedést várnak idén Magyarországon.

Bejelentették azt is, hogy a járvány hőseinek, elsősorban az egészségügyi dolgozóknak a tiszteletére új 20 forintos érméket is kibocsát a Magyar Nemzeti Bank. Nagy Károly összeállítása.

A teljes sajtótájékoztatót itt nézheti meg.