• 0,3 százalékkal nőtt az euróövezetben az építőipari termelés júliusban az előző hónaphoz képest, amikor 1,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés 1,5 százalékkal nőtt júliusban.
  • Rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mivel a vártnál nagyobb mértékben csökkent a fogyasztói bizalmi index értéke szeptemberben az előző havi szintről. Illetve a térség befektetésimenedzser-indexe alapján tovább gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye is.
  • A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az egyhetes betét kamaton az MNB, 11,75%-on hagyta a tendert.
  • Az amerikai jegybank a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, amely így 3,25-3,5%-ra nőtt. A Fed döntésének hatására 1,41%-ot erősödött a dollár, 0,982 szinten jár a jegyzés az euróval szemben.
Gyengül a forint

Hétfőn 405,15-ről indult el a magyar fizetőeszköz görbéje az euróval szemben, ami kedden drasztikusan lezuhant 401,38-ra. Nem tartott azonban sokáig az erősödés, mivel szerdán már 407,2 forintba került egy euró. Csütörtökön újra megpróbált fellépni a támadás ellen, de csak 405,39-ig bírta küzdeni magát. Pénteken 406,14-en állnak a jegyzések.

EUR/HUF és USD/HUF árfolyamok alakulása a héten

A dollárral szemben is zuhanásnak indult a magyar fizetőeszköz. A 404,16-os szintről szerdára 414,23-ra lépett, ahonnan pénteken már 416,34-en van. Az euró is gyengült a héten a dollárral szemben, míg hét elején 1,002-es szinten álltak a jegyzések, pénteken délelőtt 0,975 körül mozog a grafikon.

Erősödött a munkaerőpiac

Az orosz-ukrán háború és a globális gazdaság problémáinak hatásai egyáltalán nem látszanak még itthon. Nőtt a foglalkoztatás és mérséklődött a munkanélküliség az előző hónapokhoz képest.

Nyáron 166 ezren voltak munka nélkül, ami 3,4%-os munkanélküliségi rátát jelentett. A foglalkoztatottak száma pedig 52 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta elérte a Covid előtti szintet, így a munkaerőhiány is olyan nagy, mint a pandémia előtt volt.