• Elmaradt a várt visszaesés. Mérsékelt növekedést mutatott az előző negyedévhez képest a német gazdaság az idei harmadik negyedévben. Európa legnagyobb gazdasága 0,3%-os növekedést ért el, ami messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.
  • A vártnak megfelelő mértékű, 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre az Európai Központi Bank. A betéti kamat 2,25%-ra, a hitelkamat 1,5%-ra, a refinanszírozási műveletek kamata 2%-ra emelkedett.
  • 2,6%-kal nőtt az Egyesült Államok gazdasága évesített negyedéves alapon július és szeptember között. Ezzel az USA gazdasága újra növekedett az elmúlt két negyedév gyenge teljesítménye után.
  • Míg a hét elején jelentősebb pozitív korrekciót láthattunk a tőzsdéken, a hét második felére elkezdett romlani a hangulat. Az ázsiai börzéken esés látszott, az európai tőzsdék is szintén lefordultak, a vezető amerikai részvényindexek vegyesen zártak.
Megint esni kezdett a forint

A héten nagyon komoly kilengéseket láttunk. Míg hétfőn 414,41-ről kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz, amit kedden tartott is, szerdára 409,18-ra ugrott. Csütörtökön nem mozdult a 409-es szintről, majd péntek délelőtt újra gyengülésnek indult és 411,87-nél kóborol.

Az EUR/HUF és USD/HUF árfolyamok változása a héten

A dollár jegyzése pedig 413,5 körülig ugrott a forinttal szemben péntek délelőtt, míg a hetet 419,19-en kezdte.

Az amerikai fizetőeszköz most épp paritás alatt jár nem sokkal az euróval szemben. Hasonló görbe volt látható az EUR/USD árfolyamon is, mint a forintnál, mivel a hétfői 0,9886-ról kisebb kilengés után pénteken újra 0,9961-en állnak a jegyzések

Nő a munkanélküliek száma

Emelkedett az elmúlt hónapokban a munkanélküliek száma Magyarországon a KSH tájékoztatása alapján. Az év közben látott, 3,3%-os rekordalacsony szintről mostanra 3,8%-ra nőtt a munkanélküliségi ráta, és az előrejelzések szerint további növekedés jöhet a következő hónapokban.

Szeptemberben 185 ezren voltak állás nélkül Magyarországon. Az előző hónapokhoz képest így növekedésről beszélhetünk, és ez a harmadik egymást követő hónap, hogy emelkedik a munkakeresők száma. Ennek oka valószínűleg az egyre romló gazdasági kilátások és az energiaválság, amelyek lassan elérik a hazai munkaerőpiacot is.