• Nem emelkedett tovább a munkanélküliség Magyarországon októberben, miközben a foglalkoztatás 4,7 millió fő felett maradt. A közmunkások száma csökken, míg a külföldön dolgozóké nő, így a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma stagnál. Októberben 3,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.
  • Az Európai Központi Bank októberi ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a jegybank egyre jobban aggódik a kontinens reálgazdasági kilátásai miatt, de nem tervezi leállítani a kamatemeléseket.

  • Szeptemberben is folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál. A fizetések növekedése azonban nem tudott lépést tartani az árak robbanásával, így a keresetek vásárlóereje már csökken.
  • A négy egymást követő 75 bázispontos emelés után a Fed döntéshozóinak „jelentős többsége” úgy látta november elején, hogy „rövidesen valószínűleg helyénvaló lesz” a kamatemelési tempó lassítása, hogy jobban lehessen látni az eddig megtett szigor gazdasági hatásait – rajzolódik ki a szerda este közzétett kamatdöntési jegyzőkönyvből.
A héten ismét esett a forint árfolyama

A hétfő reggelt 407 környékén indította a forint az euróval szemben. Kedden még tudta tartani ezt a szintet, azonban szerdán már 410, csütörtökön pedig még tovább egészen 414 környékére esett vissza. Péntek délelőtt 413 környékén mozognak a jegyzések.

EUR/HUF és USD/HUF árfolyam változása a héten

A dollárral szemben viszont, ha csak minimálisan is, de sikerült erősödnie a magyar fizetőeszköznek. 400 környékén nyitotta a hetet, hét közepén sikerült a 390-et is megközelítenie. Azonban ez a lendület nem tartott ki sokáig. Pénteken 397 környékén mozog az árfolyam.

Az euró viszont folyamatosan erősödött a dollárral szemben, pénteken 1,042 környékén mozognak a jegyzések.

Nem emelte tovább az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa helyben hagyta a 13%-os alapkamatot. A döntés kapcsán kiadott közleményben a jegybank kiemeli, hogy a magyar gazdaság (alaposan felborult) külső egyensúlya javulóban van. Az MNB kiemelten figyelembe veszi a devizatartalék-megfelelést, és ennek kapcsán jelezte, hogy az energiaimport és az energiaárak csökkenése miatt a devizapiaci egyensúly a korábban vártnál kisebb mértékű devizalikviditás nyújtással is megőrizhető.