A KSH beszámolója szerint januárban 25,7%-ra emelkedett az infláció, a maginfláció 25,4% volt, ezzel hosszú idő után először maradt el a fő inflációs mutatótól. A nyugdíjasok inflációs kosarának drágulását 27,4%-ra becsülte a statisztikai hivatal. Az Eurostat módszertana szerint számított harmonizált fogyasztói árindex 26,2% volt.

Németország elkerülheti a recessziót

Az ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) előrejelzése szerint a német gazdaság teljesítménye a tavaly ősszel valószínűsített 3%-os csökkenés helyett nem változik 2023-ban. Így elkerüli a recessziót.
Fél százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke tavaly decemberben – közölte a brit statisztikai hivatal (ONS). Novemberben 0,1 százalékos növekedést mértek a szigetországban havi összevetésben.

Kijött a januári német inflációs adat, amelyet eredetileg múlt héten kellett volna közölnie a német statisztikai hivatalnak. Az éves áremelkedés mértéke – az EU-s módszertan szerint mérve – 9,2% volt. Ez csökkenést jelent az előző havi 9,6%-hoz képest, az elemzők januárra 10%-os éves indexet vártak.

Nagyon komoly meglepetést hozott a munkanélküliségi adatok közlése az Egyesült Államokban, 517 ezer fővel nőtt ugyanis a foglalkoztatottság (a mezőgazdasági szektort nem számolva) januárban. Ez egészen döbbenetes szám, az elemzők 185 ezer fős növekedésre számítottak, ami összhangban volt azzal a várakozással, hogy a foglalkoztatottság növekedése lassul az USA-ban.

Visszatért 390 alá a forint árfolyama

388 környékén indította hetet a magyar fizetőeszköz árfolyama. Kedden azonban egészen 396-ig esett a görbe. Szerencsére ez a tendencia nem tartott sokáig, és szerdán újra erősödni kezdett – egészen 387-ig. Péntek délelőtt egy minimális visszaesés látható, jelenleg 388 környékén mozog az árfolyam.

Hasonlóan lépett fel a dollárral szemben is a forint, a hétindító 359-es szintről egészen 369-ig esett, majd a hát második felében visszakapaszkodott a hétindító szintre.

Az EUR/USD árfolyamon több nagyobb kilengést is láthattunk a héten. Összességében azonban minimálisat gyengült az euró a dollárral szemben. Pénteken 1,072 környékén mozognak a jegyzések.