• A tavaly októberben vártnál 0,2 százalékponttal gyorsabban, 2,9 százalékkal nő idén a globális gazdaság a Nemzetközi Valutaalap a kedden kiadott, októberi felülvizsgált prognózisa szerint. Ugyanakkor jövő évi növekedési várakozását az IMF 0,1 százalékponttal 3,1 százalékra rontotta.
  • A 2022-es negyedik negyedévben a francia gazdaság 0,1%-os növekedést ért el, ami némi lassulást jelent a harmadik negyedévben mért 0,2%-os növekedéssel.
  • Decemberben Németország exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve – közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis.
  • Januárban két hitelminősítő is negatív értékelést közölt Magyarországgal kapcsolatban. A Fitch stabilról negatívra rontotta a kilátásunkat, a Standard & Poor's pedig olyat lépett, amire több mint tíz éve nem volt példa, leminősítette a magyar osztályzatot.
Visszatért 390 alá a forint árfolyama

390 fölött indította hetet a magyar fizetőeszköz árfolyama. Kedden egy minimálisat erősödött, azonban a leminősítés hírére visszaesett 390 fölé. Szerdán viszont ismért magára talált, és péntekig folyamatosan erősödni tudott. Jelenleg 386 környékén mozog az árfolyam.

Hasonlóan lépett fel a dollárral szemben is a forint, a hétindító 360-as szintről egészen 352-ig menetelt kisebb kilengésekkel.

Az EUR/USD árfolyamon a csütörtöki kilengést leszámítva nem történt nagyobb változás, visszatért a hét elején látott szintre a görbe.

Elmaradt a gazdasági visszaesés Európában

2022 negyedik negyedévében 0,1%-os negyedéves bázisú növekedést mért az eurózónában az Eurostat az első becslés szerint. Ez ugyan nagyon szerény növekedésnek tekinthető, és elmarad a harmadik negyedévben látott 0,3%-os növekedéshez képest, mégis örömteli meglepetésnek nevezhető. Az elemző ugyanis 0,1%-os visszaesésre számítottak.

Az előző év azonos időszakához képest 1,9% volt a növekedés a negyedik negyedévben, a harmadik negyedévben még 2,3%-os növekedést mértek. Az elemzők 1,8%-os éves növekedésre számítottak.