• A fejlődő országok adósságállománya tavaly újabb rekordot döntött – közölte a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (Institute of International Finance – IIF), ami tovább növeli az államcsődök idei hullámával kapcsolatos aggodalmakat. Eközben a fejlett gazdaságokban csökkent az államadósság.
  • Hiába emelkednek jelentősen a bérek Magyarországon, az infláció ennél is gyorsabban növekszik. A bérek vásárlóereje tavaly decemberben már 5%-os visszaesést mutatott, így nem meglepő, hogy a kiskereskedelmi forgalom is zuhan. Elemzők szerint idén ráadásul lassabban nőhetnek a bérek, mint tavaly.
  • A negyedik negyedévben lényegesen elmaradt az előzetes becsléstől a német statisztikai hivatal, a Destatis végleges kalkulációja a német bruttó hazai termék alakulásáról mind negyedéves, mind éves bázison. A 2022-es negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Németországban. A végleges adat 0,2 százalékponttal lett alacsonyabb a még januárban kiadott előzetes becslésnél.
  • Tavaly november és idén január között 4%-os munkanélküliségi rátát mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első felében látott 3,2-3,3%-os munkanélküliséghez képest tehát érdemi emelkedést láthatunk.
Folyamatosan erősödött a héten a forint

384 környékén indította a hetet az EUR/HUF árfolyam. Egész héten szépen erősödött, így péntekre már benézett 380 alá. Jelenleg 379 környékén mozognak a jegyzések.

Az USD/HUF árfolyam nem változott a héten, pénteken ugyanúgy 359 körül mozognak a jegyzések, mint hétfőn.

Az euró azonban minimálisan gyengült a dollárral szemben, míg hét elején 1,070 környékén ácsorgott az EUR/USD árfolyam, addig péntekre 1,058-ra esett.

Több mint duplája a magyar infláció az EU-s átlagnak

Januárban 10 százalékos volt az Európai Unióban az átlagos infláció, a magyar harmonizált fogyasztói árindex ennek bő két és félszerese, 26,2%. Egyetlen ország, Lettország mutatója van még 20% felett, a régiós társaink a mezőny első felében vannak, de „csak” 15-20% közötti inflációval.

A kiugróan magas hazai adat mögött több tényező áll, nagyon sok árucsoportban nálunk a legnagyobb a drágulás, de gyakorlatilag nem találunk olyan területet, ahol ne lennénk az élbolyban.