• Az előző év azonos időszakához képest az amerikai termelői árak 4,6 százalékkal emelkedtek, ami jóval kevesebb, mint az elemzők által várt 5,4 százalékos drágulási ütem, és egyben a leglassabb éves szinten vett növekedési tempó 2021 március óta.
  • A februári éves szintű fogyasztói áremelkedés 18,4 százalékra gyorsult a januári 16,6 százalékról Lengyelországban. Elemzői várakozások átlagában 18,7 százalék szerepelt a múlt hónapra.
  • Franciaországba 6,3 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés februárban éves szinten a januári 6 százalék után – ismertette a francia statisztikai hivatal szerdán végleges adatként.
  • Németországban havi szinten 0,1 százalékkal nőttek a nagykereskedelmi árak februárban a januári 0,2 százalékos emelkedés után, az éves áremelkedés mértéke viszont jelentősen lassult – közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis szerdán.
Péntekre nagyot esett a forint árfolyama

380 környékén indította hetet az EUR/HUF árfolyam. Szerdáig volt egy minimális gyengülés, de még így is tartani tudta a 390-es szintet. Szerdán este azonban már 400 fölé is benézett az árfolyam. A grafikonok alapján péntekre úgy tűnt, hogy valamelyest konszolidálódik a helyzet, de délutánra ismét 398 környékén mozognak a jegyzések.

A USD/HUF árfolyam ugyanilyen görbét írt le a héten, pénteken 374 környékén mozog az árfolyam.

Az euró minimálisan gyengült a dollárral szemben, míg hét elején 1,072 környékén ácsorgott az EUR/USD árfolyam, addig péntekre 1,064-ra ugrott.

Recesszió vár Németországra

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 0,2 százalékkal zsugorodik az Ifo szerdán közzétett előrejelzése szerint – idézi a Reuters. A gazdaság 2022 negyedik negyedévében 0,4 százalékkal zsugorodott az előző három hónaphoz képest.

A recessziót általában úgy határozzák meg, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodik a gazdaság. Az intézet előrejelzése szerint a gazdasági teljesítmény 2023-ban nagyjából az előző évi szinten marad, 0,1%-kal zsugorodik.