• Július és szeptember között 4 millió 737 ezer dolgozót számlált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami új rekordnak számít. Ilyen sokan még a Covid-válság előtt sem dolgoztak hazánkban, amit azt jelzi, hogy a munkaerőpiac a gazdasági problémák ellenére is erős.

  • Kijött az MNB legfrissebb, 2023 második negyedévére vonatkozó lakásárindexe, mely szerint a lakásárak éves növekedési üteme jelentősen lassult a fővárosban és a vidéki városokban, a községekben pedig éves alapon érdemi csökkenés látható. Nagyon más azonban a kép, ha reálértéken nézzük a számokat, úgy minden kategóriában visszaesés történt, az inflációval korrigálva Budapesten 14, a községekben pedig 25 százalékkal estek vissza egy év alatt az árak.
  • Augusztusban már „csak" 1%-kal esett vissza a keresetek reálértéke Magyarországon a KSH friss adatai alapján, ami a legkisebb csökkenés közel egy éve.
Nem sikerült előre lepnie a forintnak

382-as árfolyamon indította a hetet a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Szerdán elindult a lejtőn, egészen 386-ig. Péntekre azonban összekapta magát, napközben 383 környékén mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanígy teljesített a héten a forint, és 363 környékén pihent az árfolyam. A dollár felült a hullámvasútra az euróval szemben. Kedden gyengült, majd szerdán erősödni kezdett. Ezt a szintet tartotta kora délután is, és 1,056 környékén mozogtak a jegyzések.

Megint kamatot vágott a jegybank

Ismét kamatdöntő ülést tartott kedden az MNB Monetáris Tanácsa, mely az alapkamat 75 bázispontos csökkentéséről határozott. Így az alapkamat és az irányadó ráta múlt havi összeolvadása után az eddigi havi tempónál kisebb ütemben folytatja a lazítást a jegybank. Ezzel öt egymást követő 100 bázispontos kamatvágás után változott a kamatcsökkentés üteme.

Az előzetes várakozások szerint a kamat tartásától a 100 bázispontos csökkentésig minden opció „benne lehetett a pakliban", végül a döntés enyhe meglepetés a szakértők többségének várakozásához képest. A jegybank elsősorban a pozitív visszatekintő reálkamat fenntartását és a nemzetközi környezetet tarthatta szem előtt a döntéskor.