• Péntek hajnalban Kína a piaci előrejelzéseknek megfelelően változatlanul hagyta irányadó hitelkamatait. Az egyéves hitelkamatláb (LPR) 3,45%-on, míg az ötéves kamat 4,20%-on maradt.
  • A lengyel statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy szeptemberben 3,1 százalékra gyorsult az ipari termelés éves szintű csökkenése az augusztusi 1,9 százalékról. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett szakértők nagyobb, 3,6 százalékos csökkenéssel számoltak szeptemberre.
  • Az Európai Unióban átlagosan 4,9 százalékkal emelkedtek az árak augusztusban, amelynek 2,5-szerese a magyar 12,2 százalékos áremelkedés. Ezzel Magyarország még mindig vezeti az európai rangsort a drágulásban – derül ki az Eurostat friss adataiból.
  • Augusztusban az építőipari termelés volumene 5%-kal elmaradt az előző havitól. Az első pillantásra ijesztő adat valójában nem tragikus, hiszen júliusban egy váratlan, ennél is nagyobb felpattanást produkált az ágazat (+8,4%), volt tehát honnan esni. Ezzel együtt a friss adat megerősíti azt a képet, hogy az építőipar nincs növekedési pályán.
Kapaszkodás és hullámvasút

388-as árfolyamon indította a hetet a forint az euróval szemben. Sikerült egész héten erősödni a magyar fizetőeszköznek, egészen 382-ig. Péntek reggel azonban visszaesés látható. Később, a délelőtt folyamán 384 környékén mozogtak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanígy teljesített a héten a magyar fizetőeszköz. Napközben 363 környékén pihent az árfolyam.

A dollár felült a hullámvasútra az euróval szemben. Kedden gyengült, majd szerdán erősödni kezdett. Csütörtökön azonban megint esett az árfolyam, dél előtt 1,058 környékén mozognak a jegyzések.

Beruházások helyett az árak robbanása

A magyar beruházások nem azért vannak olyan magas szinten európai összevetésben, mert kimagasló a fejlesztési aktivitás, hanem azért, mert nagyon drágák – ez derül ki a GDP-arányos beruházási ráta vizsgálatából.

Magyarországon nagyon magas a beruházási aktivitás, a jelentős fejlesztések, kapacitásbővítések a jövőbeli magas növekedés alapját képezik – hangzik el szinte naponta az optimista értékelés. 2020 óta a beruházási ráta csak azért emelkedik, mert a beruházások gyorsan drágulnak. Ha csak a reálváltozásokra koncentrálunk, akkor a beruházások a GDP-arányában gyorsuló ütemben zsugorodnak.