• Júliusban 559 ezer forintra nőtt a bruttó átlagbér Magyarországon a KSH friss adatai alapján, ami 15,2%-os béremelkedésnek felel meg. A bruttó keresetek emelkedése az elmúlt hónapokban lassult, ez azonban nem látható a rendszeres (jutalmaktól tisztított) fizetéseknél.
  • Csütörtökön tették közzé Németország szeptemberi inflációs számait. Az európai módszertan szerint harmonizált éves index 4,3%-ra csökkent szeptemberben az augusztusi 6,1%-ról, legnagyobb részt a bázishatásnak köszönhetően.
  • A Központi Statisztikai Hivatal az üzleti szférában 17,8 százalékos átlagos bérnövekedést jelentett 2023 első félévben.
  • Június és augusztus között 4 millió 720 ezren dolgoztak a KSH jelentése szerint, ami 10 ezer fővel meghaladja az előző év azonos időszakának szintjét, ugyanakkor éppen ennyivel marad el az előző havitól. Szembetűnő, hogy júliusról augusztusra 50 ezer fővel, 4 millió 680 ezerre csökkent a foglalkoztatottak száma.

Esett a héten a forint

389-es árfolyamon indította a hetet a forint az euróval szemben. Egészen szerdáig itt pihent az árfolyam. Azonban csütörtökön a fontosabb bejelentések és gazdasági hírek hatására esni kezdett. Péntek délelőtt 392 környékén mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben ugyanígy teljesített a héten a magyar fizetőeszköz. Jelenleg 369 környékén pihen az árfolyam. A dollár, ha csak minimálisan is, de erősödött az euróval szemben a hét eleji 1,064-es szintről egészen 1,060-ig.

Ugyanoda értük vissza, ahol egy éve voltunk

Kedden ismét összeült az MNB Monetáris Tanácsa, mely az előzetes várakozásoknak megfelelően 13 százalékon hagyta az alapkamatot. Az irányadó kamatról a három órakor megjelent sajtóközleményben számoltak be, újabb 100 bázispontos vágással szintén 13 százalékra csökkent. Erre utalt az is, hogy a jegybank módosította a kamatfolyosó két szélét, a jövőben a felső széle, az egynapos hitelkamat 14 százalék, míg az egynapos betéti ráta 12 százalék lesz. Előbbi 250, utóbbi pedig 50 bázispontos csökkenést jelent az eddigihez képest.